Читај ми!

Старије на Косову и Метохији притискају самоћа, неизвесност и политичка превирања

На овогодишњој 17. Олимпијади спорта, здравља и културе трећег доба у Врњачкој Бањи, са сениорима из централне Србије, међу учесницима су били и пензионери Покрета трећег доба Косова и Метохије. Поред надметања у пет спортских дисциплина, били су и део Књижевног клуба на прозно-поетским сусретима, а њихови уметници су иконописали и сликали на олимпијској Ликовној колонији. Том приликом смо срели и председника Покрета трећег доба Косова и Метохије, Срећка Тодоровића из Грачанице и разговарали о положају старије популације у нашој јужној покрајини.

Осврнули смо се на њихове економске, социјалне и безбедносне проблеме с којима се суочавају. Иако имају подршку Савеза пензионера Србије, косовским пензионерима је теже од колега у централној Србији јер их притискају политичка збивања која нису ни мало лака. Како живи старија популација на Косову и Метохији? Колико им помажу сениорска удржења, а колико држава? Сазнаћемо више у првим минутима емисије.

Рубрику за здравље ћемо посветити хепатоцелуларном карциному као најчешћем облику рака јетре. Водећи фактори ризика за настанак ове болести су хронична болест јетре попут инфекције вирусима хепатитиса Б и Ц. Ово обољење је у Србији на петом месту по учесталости и на трећем по смртности – упозоравају из Удружења пацијената ХРОНОС. Рано препознавање и адекватно лечење су кључни у борби против хепатоцелуларног карцинома. И тестирање је најважнија карика у дијагностици, док иновативни лекови могу болест да преведу у хронично стање и од ове године се примењују и у лечењу наших пацијената – потврдили су из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Рубрику за културу смо резервисали за збирку песама „Икона дата“ Мирјане Соколовић која је недавно представљена у Удружењу књижевника Србије. Реч је о наслову који је ауторка посветила покојном супругу Слободану, а у којем се преплићу унутрашња превирања и промишљања о животу као дару. Песникиња кроз стихове покушава да проникне у људско биће, а пре свега у тананост душе и срца.

Мирјана Соколовић је радни век, више од четири деценије, провела као социјални радник у Центру за социјални рад у Старој Пазови. Од недавно је у пензији. Објавила је неколико збирки песама, али и стручне књиге из области социјалне политике. Пише за часопис „Глас центара“. Члан је Геронтолошког друштва Србије. На промоцији књиге „Икона дата“, било је помешаних емоција и утисака.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Петар Вукосављевић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Срећко Тодоровић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи