Читај ми!

На 102. рођендану Јованке Виденовић

У седмици за нама било је великих јубијела и славља. Радио Београд је обележио 100 година од оснивања, широм света је прослављен Међународни дан старијих особа, а Јованка Виденовић из Београда је славила 102. рођендан. Свечаност је, уз торту и свећице, приредила Установа Геронтолошки центар Београд у Стационару на Карабурми где Јованка живи. Данас преносимо део слављеничке атмосфере и Јованкине поуке о дуговечности.

Разговораћемо и са Биљаном Вујић, руководиоцем Стационара на Карабурми Установе геронтолошки центар Београд о животу у дому за старије и о добробити које доноси људима који више не могу да о себи брину сами. У овом центру запослени и корисници су као породица. Упркос тешкоћама због болести, станари Стационара у Диљској улици број 2 на Карабурми имају садржајно испуњен сваки дан у години.

О Међународном дану старијих особа говориће др Срђан Димитријевић, директор Установе геронтолошки центар Београд која је тим поводом приредила низ културно-уметничких садржаја корисницима и запосленима. И тако ће бити током октобра, јер је цео месец посвећен најстаријим суграђанима.

Др Срђан Димитријевић тврди да су наши сениори расадник знања, искуства и мудрости. Иако их прате неке болести и финансијске потешкоће, старији желе да буду уз своје ближње и да их заједница не заборави. Највише се плаше усамљености и изолације – каже др Срђан Димитријевић.

У рубрици за здравље ћемо објавити резутате истраживања који се односе на оцену оболелих о иновативним терапијама. Иако је доступност иновативним лековима много боља него претходних година, у нашој земљи их још увек нема довољно за све пацијенте са тешким малигнитетима и ретким болестима – упозоравају представници Удружења пацијената Србије. Они очекују да ће држава догодине издвојити више новца за набавку ових лекова и омогућити више клиничких студија. Те студије доносе велику корист и оболелима, и држави, јер тако пацијенти добијају бесплатну иновативну терпију.

Прошлог уторка, 1. октобра, обележили смо велики јубилеј - 100 година Радио Београда. У Каменој сали, на свечаној академији, пред високим званицама и запосленима, у име свих оних који су стварали историју дугу један век, дугогодишњи уредник и аутор чувене емисије „Гост Другог програма“, доајен радио новинарства Милош Миша Јевтић одржао је беседу о Радио Београду, којом завршавамо данашњу емисију.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Петар Вукосављевић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Јованка Виденовић на прослави 102. рођендана (Фото/М. Стојадиновић)


 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи