Читај ми!

180 година од рођења

Краљ Петар - највољенији српски владар

Петар I Карађорђевић памти се као најомиљенији српски владар. На чело Србије дошао је после Мајског преврата 1903. Земљу је водио кроз Балканске и Први светски рат, а затим се повукао и престо препустио сину Александру I Карађорђевићу. Краљ Пера, како га је народ звао, претходно се школовао у Швајцарској, завршио је чувену француску војну академију Сен-Сир. Као млади официр учествује у француско-пруском рату. Одликован је француском Легијом части. Био је либералних убеђења, а познат је и као преводилац чувеног дела „О слободи“Џона Стјуарта Мила. Поводом 180 година од рођења краља Петра, појавио се ексклузивни дневник “Успомена на краља Петра”. Писао га је краљев лични секретар, библиотекар и најближи сарадник Доброслав М Ружић. Дневник је више од века био непознат јавности. Његов потомак, истог имена Доброслав Д. Ружић недавно је омогућио штампање књиге, у сарадњи са удружењем Адлигат. Тим поводом, наш саговорник је председник Адлигата и уредник издања Виктор Лазић. 

Сваке године Србију напусти више од 600 лекара. У време социјалистичке Југославије, тај број био је знатно мањи, а пут у печалбу на запад био је неизвеснији и компликованији. О томе сведочи и хирург др Цветко Јовановић, који је стицајем околности, 60-их напустио земљу, радни век провео у Немачкој, али остао привржен Србији и хуманитарним радом деценијама помаже сународнике.

Рођен је између два светска рата у околини Чачка, као седмо дете у породици. Прву годину Медицинског факултета, Јовановић је завршио у Београду са просечном оценом 10 и то му је омогућило да преко студентских размена оде у Немачку и упозна се са радом тамошњих лекара. После војног рока почео је да ради на хирургији у Чачку, али се 60-их разболео и отпутовао у Диселдорф на преглед. У Немачкој се стицајем околности и запослио и с временом постао власник највеће приватне клинике у Франкфурту. За све то време, али и данас као 90-огодишњак у пензији не заборавља домовину и даје помоћ, стручну и материјалну, највише младима са Косова и Метохије и родног Чачка. Лично и лекарско искуство, 90-огодишњак доктор Јовановић испричао је нашој колегиници Наташи Аћимовић.

Нишвил џез фестивал ове године слави јубилеј, три деценије постојања. Почео је у Дому војске у Нишу, преко летње позорнице, платоа у центру Ниша, до неколико сцена у тврђави. Много је воде протекло Нишавом од тада, хиљаде музичара наступало је на сценама Нишвил џез фестивала и још више джез љубитеља посетило овај, данас међу 10 најзначајних џез фестивала у свету. Колики је и какав то био пут, какви су били почеци и шта Нишвил нуди ове године, уочи отварања, за Магазин говори Иван Благојевић, директор и оснивач фестивала.

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару