четвртак, 25. јан 2024, 10:05
Говеђе месо из лабораторије стиже на трпезе
Израел је прва земља у свету у којој је одобрена продаја лабораторијски узгојеног говеђег меса. Реч је о технологији која омогућава лабораторијску култивацију месног ткива из ћелија говеда. То поново отвара многе недоумице и контроверзе о исправности и вредности тако узгојеног меса. Тим поводом саговорник нам је професор ветеринарске медицине, др Милан Балтић.
Европски парламент је недавно усвојио директиву којом се потрошачи у Европској унији штите од разних непоштених пословних пракси. Њу ће морати да уведу све државе чланице, а у процесу прилагодјавања европском законодавству, мораће да је усвоји и Србија. На шта се односи и коју корист ће од тога имати потрошачи, сазнаћемо у разговору са једном од најзаслужнијих за уводјење нових правила, европосланицом Биљаном Борзан.
Модел економије који функционише по систему "употреби и баци" је прошлост у већини земаља, а установљава се нови принцип да отпад који правимо претворимо у ресурс. Управо на томе је заснован пројекат ПРОТОПОWЕР, који реализују истраживачи Научног института за прехрамбене технологије у Новом Саду. Реч је о поступку претварања отпада од уљане репице у користан ресурс за људску исхрану. Више детаља о томе сазнаћемо од водје тима др Павла Јованова.
Уредник и водитељ Оливера Стајић.
Autor:
разни аутори
Животне теме, атрактивни гости, добро расположење - анализа актуелних дешавања, вести из земље и света. [ детаљније ]
Коментари