Говеђе месо из лабораторије стиже на трпезе

Израел је прва земља у свету у којој је одобрена продаја лабораторијски узгојеног говеђег меса. Реч је о технологији која омогућава лабораторијску култивацију месног ткива из ћелија говеда. То поново отвара многе недоумице и контроверзе о исправности и вредности тако узгојеног меса. Тим поводом саговорник нам је професор ветеринарске медицине, др Милан Балтић.

Европски парламент је недавно усвојио директиву којом се потрошачи у Европској унији штите од разних непоштених пословних пракси. Њу ће морати да уведу све државе чланице, а у процесу прилагодјавања европском законодавству, мораће да је усвоји и Србија. На шта се односи и коју корист ће од тога имати потрошачи, сазнаћемо у разговору са једном од најзаслужнијих за уводјење нових правила, европосланицом Биљаном Борзан.

Модел економије који функционише по систему "употреби и баци" је прошлост у већини земаља, а установљава се нови принцип да отпад који правимо претворимо у ресурс. Управо на томе је заснован пројекат ПРОТОПОWЕР, који реализују истраживачи Научног института за прехрамбене технологије у Новом Саду. Реч је о поступку претварања отпада од уљане репице у користан ресурс за људску исхрану. Више детаља о томе сазнаћемо од водје тима др Павла Јованова.

Уредник и водитељ Оливера Стајић.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње