Читај ми!

Културна баштина под непцем: самса, пропећ, тепана погача - "Укуси Врања"

У сусрет представљању монографије "Укуси Врања" у недељу, 27. августа у врањанском Градском парку, угостићемо њене ауторе, Дејана Загорца и др Јелену Ђорђевић из Завода за проучавање културног развитка, који је и издавач у оквиру едиције "Укуси" покренуте пре више од десет година. После монографија о укусима Ђердапа, Старе планине, Златибора и Делиблатске пешчаре, пета књига водина нас на југ Србије, у град мерака и севдаха. Ово двојезично, српско-енглеско, издање, упознаће нас не само - иако на првом месту - са гастрономском баштином Врања, већ и са богатим културно-историјским наслеђем. Зашто је важно традицију представити на овакав начин, посебно - речима Дејана Загорца - "у доба глобализације и уједначавања свих укуса" и шта све окусимо једући, рецимо, самсу, најчувенију врањанску питу од суканих кора преливену киселим млеком и белим луком - чућемо у разговору са нашим гостима.

У комбинацији тешких тема светске политике и последица климатских промена и правих летњих, на самом крају метеоролошког лета, у "Магазину на Првом" говоримо и о:

- погибији Јевгенија Пригожина, шефа руске паравојне групе "Вагнер", која широм света изазива много контроверзи због, најшире могуће схваћено, околности под којима се десила;

- новој, катастрофалној серији пожара у Грчкој;

- другом Фестивалу ћилима у Пироту;

- концерту "РТС звук" на Златибору и

- два велика спортска догађаја - Светском првенству у кошарци, које почиње на Филипинима и Светском првенству у атлетици у Будимпешти, које улази у завршницу.

Са вама - Елизабета Арсеновић.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње