понедељак, 03. јул 2023, 06:30
Како разликовати јестиве од нејестивих гљива
Кишни период, који се смењује са топлим временом погодјује гљивама у природи. Поред употребе у фармацеутској и другим индустријама, оне чине значајан део исхране људи. Њихова хранљива вредност је велика. Богате су протеинима, витаминима, бета-каротеном, ергостеролом, биљним мастима и минералима. Међутим, поред јестивих постоје и отровне гљиве. Приликом самосталног брања неопходан је велики опрез, али и при куповини на пијацама. Ранијих година било је случајева тровања, тако што су на пијаци купљене отровне печурке за које су продавци тврдили да су јестиве. Користимо прилику да о томе разговарамо са Зораном Јеленковићем, председником Миколошко гљиварског савеза Србије. Овом темом бавимо се и у нашем питању јутра и позивамо вас да нам кажете да ли купујете печурке од људи који их сами беру у природи и колико имате поверења у њих, да су добри познаваоци гљива.
Пуштањем у рад пет нових бунара на водоизворишту "Кључ" и активирањем два стара на водоизворишту "Меминац", град Пожаревац ће убудуће уместо досадашњих 250 литара воде у секунди добијати 500 литара. На тај начин ће бити решен недостатка воде у летњим месецима. План је да се у будућности, активирањем новог водоизворишта "Јагодица", на водоводну мрежу прикључе и сва сеоска насеља. О томе овог јутра причу нам доноси Новица Савић.
Припреме за одлзак на одмор су у пуном јеку. Педијатара Бранислав Љиљак ће вас подсетити на неке ствари који сте можда превидели када је реч о припреми путне апотеке за летовање, посебно уколико на пут крећете са малом децом.
Уредник и водитељ Биљана Шујдовић.
Autor:
Група аутора
Јутарњи програм Радио Београда 1! Ако сте помислили да је то према чувеној латинској изреци "Carpe diem" - у праву сте. [ детаљније ]
Коментари