недеља, 27. нов 2022, 08:05
Веће плантаже под дуњом и кајсијом...
Доскора, дуња је била неправедно запостављена врста воћа. Краљица јесени, како је још зову, честа је у новим засадима и сада се у Србији гаји на око 2.000 хектара, пре свега због добрих подстицаја државе. Повечавају се површине под кајсијом у Србији. Многи се одлучују да заокруже производни процес па добар плод претварају у џемове, компот, ракију који проналазе купце и на иностраном тржишту. Посетили смо производјаче на фрушкогорским брезуљцима.
Обишли смо и излагаче на београдском сајму етно хране и пића и били на фестивалу и оцењивању шумадијских ракија. Многе етикете добиле су и ознаку географског порекла.
Породица Гасенбергер из Опова годинама се бави производњом бундеве. Задовољни су родом, али су их већа улагања приморала да подигну цену. Највише гаје банатску белу бундеву и тамбурицу. Ове године са једног хектара добили су 20 тона а највећи примерци достижу тежину и до 40 килограма.
Производња само 40 хиљада тона ораха не задовољава потребе домаћег тржиште па се то коштуњаво воће увози. Највише из Турске. Последњих година та слика се мења. У Шумадији се уз савете стручњака подижу плантаже са новим и квалитетним сортама. Николићи у селу Трска код Раче уместо пшенице подижу засаде ораха.
Уредник емисије Душан Величковић.
Autor:
Душан Величковић
Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]
Коментари