субота, 20. сеп 2014, 13:05
Гости из прошлости
Свака торта има неку посебну причу. Чак није важно да ли се зна ко је ту торту први умесио или направио, ко је смислио да се фил кува на пари или да се прави од живих јаја, или од пудинга или каквих других шпеција. Прича се исприча сама, у кухињи или у трпезарији, док се служи, док се деца, онако слатко замазана отимају о још једно парче или мрљаве оно које им се не допада.
За броширано издање 30, а за оно у платненом повезу 40 динара. Толико је тридесетих година минулог века коштала "Књига посластица" Александра Петровића. Њена цена бивала је много виша за оне мужеве који би се оглушили о молбе својих драгих супруга да дођу до те толико популарне збирке рецепата. И то у апоенима од неколико дана дурења, љутње, па и бојкотовања кухиње. Но, није тако било у свакој кући...
Елегантна је, отмена и децентна. Украси су јој сведени, линија облика увек иста и прецизно изведена, боја једна и деценијама се не мења. Она је старомодна тајновита Бечлијка која је одавно схватила да се лепота крије у једноставности и имену слатком као шећер. Сахер торта...
Када сам била мала, увек се код тетке на слави јела и Васина торта. У то време у мојој фамилији то је била «торта јединица» са само једном кором и дебелим слојем чоколадног фила и белог шаума. «Васиница» се служила и о рођенданима, годишњицама и државним празницима, а онда се волшебно изгубила. Поуздано знам да јој је доста лутања и да је почела да нам се враћа, само јој треба мало подршке...
Та торта годинама је била породична загонетка. Свима се допадала, сви су једва чекали славу код Прокића само због ње, и сви су годинама ту загонетку решавали сами. Зашто, ни данас не би умели да објасне. Неке се ствари ваљда толико уважавају да је свако питање о њиховом пореклу или настанку вишак. Зато нико није питао Прокиће како се прави њихова розен торта. А ни они ништа нису причали. Љупко су, из славе у славу, ћутањем чували своју мезимицу од туђих кухиња, промашаја и вајкања да рецепт не ваља...
Она је једноставна, сведено слатка, карамелизирано бљештава, и не тражи много новца да би се појавила у најбољем светлу. Каква је данас, таква је била и пре више од дванаест деценија када се појавила први пут на националној изложби. Своје име дугује једном мађарском презимену, иако многи у њеном изгледу траже сличност са музичким инструментом. Свака сличност је случајна, а њено име је - мадам Добош, пардон - добош торта...
Свадбена торта траје само један дан, обично има три спрата и смешан пар од марципана на врху. Ритуално се сече и сви би гости требало да пробају макар по парче. Питање без одговора гласи - зашто се никад, ама баш никад, не служи кад се нико не венчава?
У укрштеним речима може да пише, рецимо, под 7 водоравно - име славне руске балерине Павлове, три слова. Или, под 21 усправно - руска балерина Ана, чувена улога "Умирући лабуд" Камија Сен Санса.
А под 19 водоравно, следи питање - торта која је име добила по чувеној руској балерини Ани. Ко зна - упише Павлова и реши укрштеницу. Остали слушају "Госте из прошлости".
Аутор и уредник емисије: Мирјана Блажић Микић
Радио Београд 1, 13.05
Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.
"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]
Коментари