Гости из прошлости

Ниш је 1914, кад је избио Велики рат, у госте примио шаролики свет из читавог белог света. Сви су настојали да што удобније спусте главу и нањуше најукусније кување. Новинар Џон Рид имао је водича:

"... нас је гостољубиви амерички вице-конзул, господин Јанг, примио у конзулат и увео у Дипломатски клуб, који је имао трпезарију изнад једног напуштеног ресторана и где се могла добити добра храна, док је пола града умирало од глади. Улазило се кроз свињац, пошто би се прескочила отворена канализација; а када бисте отворили врата клуба, запањене очи угледале би столове украшене цвећем и покривене сребром и снежнобелим столњацима а главног келнера у елегантном смокингу, аустријског заробљеника који се звао Фриц, и који је пре рата био главни келнер у хотелу ''Карлтон'' у Лондону. Вредело је прећи миље да би човек видео британског посланика како мајестетично пролази поред свињца и пење се уза степенице клуба као да је на Пикадилију."

Енглески новинар Гордон Смит, ратни дописник њујоршког ''Трибјуна'', придружио се главном штабу српске војске у Нишу:

''Дипломатски клуб, где је дипломатски кор обедовао, налазио се у просторијама ''Беле кафане'', најбољег ресторана у граду. ''Бела кафана'' је било место где су се размењивале вести. За ручком или вечером ту сте могли срести француске пилоте, хирурге Црвеног крста, особље британских и америчких ратних болница, српске официре свих чинова, локалне новинаре и владине званичнике. Гесло главног кувара ове кафане изгледа да је било: ''Кад код си у дилеми какво јело да припремиш, обавезно у њега стави папричицу''. Резултат тога био је да је готово свако јело имало укус буктиње и терало је сузе у очи, чак и онима најхрабријима.''

Алиса и Клод Ескју, британски списатељи петпарачких детективских романа, мора да су добро проучили укус буктиње:

''Паприка може да се једе цела - пуњена месом - али је чешће била послуживана као нека врста салате, које су се, пошто постоје различите врсте паприка, међусобно разликовале по својој јачини и укусу. Сељаци је користе као основу за готово сва јела. Зидови правих српских кућа украшени су венцима овог поврћа, црвеним и зеленим, који се суше на сунцу."

У "Гостима из прошлости" - Ниш, ратна престоница Краљевине Србије, 2. део емисије.

Аутор - Бранислав Тодоровић Клинић

Радио Београд 1, 13.05

Слика са насловне стране: центар Ниша у време Првог светског рата

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње