недеља, 25. авг 2024, 10:05
Реприза
Лесковачки роштиљ, један једини - нема другог, нема другде
Лесковачки роштиљ, јединствен и препознатљив (име је под заштитом), тема је наше емисије снимљене и емитоване први пут 2011. године.
Да би био прави, овај роштиља захтева велико мајсторство, од избора меса до избора дрва на којем се пече, а о томе мало знамо. Све што се тиче његове израде има стриктна правила, при чему је, кажу мајстори, ватра најважнији фактор.
Роштиљ, иначе, као начин припреме меса потиче са Кавказа, а у Лесковац је стигао преко Турске, Грчке и Македоније. Па из Лесковца у остале крајеве наше земље...
Причу о лесковачком роштиљу казивао нам је Драган Петровић, познатији као Гага Роштиљ, који се овим послом, у тренутку снимања емисије, бавио пуних 25 година.
Роштиљ конзумирале и емисију уредиле - Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић
Коментари