петак, 27. окт 2023, 10:00
Шта рече?!
Самса, сеченица, пропећ, тарана, мафиши, капама...
Нека од ових јела постоје у различитим крајевима Србије али ако испред понеког од њих додамо врањска, јасно вам је да је реч о гастрономском наслеђу града мерака и севдаха. Истраживачи Завода за проучавање културног развитка су објавили још једну монографију из едиције „Укуси”. Након Ђердапа, Старе планине, Златибора и Делиблатске пешчаре, дошао је на ред и један град и његова богата гастрономска традиција. Понеку од мноштва прича, анегдота и рецепата чувених специјалитета овог краја са нама ће поделити Дејан Загорац и др Јелена Ђорђевић, уредници „Укуса Врања”. Остале приче прочитајте или сазнајте сами и обавезно, ако већ нисте, посетите сликовити град у Врањској котлини, који је, упркос свему, успео да очува своју личну, упечатљиву културу.
Водитељи Ивана Весић и Миодраг Стошић
Коментари