Читај ми!

Шест савета за све који крећу на одмор својим колима

Процењује се да ће око 800.000 возила овог викенда проћи ауто-путевима кроз Србију – што странаца који су у транзиту, што наших држављана који иду на одмор. Ово је један од најоптерећенијих викенда овог лета, а Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја има савете за све који крећу на одмор.

Агенција за безбедност саобраћаја већ годинама спроводи кампању "Вози одморан", која је усмерена на све који путују на одмор.

Подаци показују да највише људи у саобраћају страда управо лети, а чак трећину страдалих чине деца. Наиме, у последњих пет година двадесет седморо деце изгубило је живот на путевима, а више од 2.000 деце је повређено.

Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја има шест савета за све који планирају да иду на пут својим возилом.

Испланирати пут

Пре поласка на пут, треба проверити стање на рути којом планира да се вози и да се провери стање на границама, ако се иде у иностранство.

Данас су, на пример, велике гужве на Хоргошу, па се свима који прелазе границу са Мађарском препоручују остали гранични прелази.

Проверити аутомобил седам дана пред пут

Недељу дана пред пут требало би проверити возило, како би било времена да се отклони неки квар или проблем. Једино је технички исправно возило поуздано возило.

На свака два сата правити паузу

Професионални возачи, према закону, могу максимално осам сати дневно управљати возилом, изузетно девет, док за возаче путничких возила то није дефинисано.

Међутим, нико не очекује да ће неко пуно радно време возити. Управо зато апелујемо на све возаче да на свака два сата направе паузу, каже Стаматовић.

Пијте воде током вожње

Током вожње са собом треба имати воду и редовно се хидрирати.

Возити дању

Најчешћи узроци саобраћајних незгода су прекорачење брзине и вожња под дејством алкохолa, али чест узрок су и умор и пад концентрације.

"Људски организам је навикао дању да буде активан, а ноћу да одмара. Онда се креће на пут и одједном се путује ноћу – то је поблем за организам, већа је исцрпљеност, умор и пад концентрације, зато се незгоде дешавају у раним јутарњим часовима", истиче Стаматовић.

Кренути одморан, наспаван и здрав

Подразумева се да се на пут не креће одмах након завршене смене на послу, и ако сте болесни. Одмор не почиње оног тренутка када вам почне аранжман, већ кад уђете у аутомобил.

четвртак, 01. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару