Читај ми!

Годишњица ослобођења Врања од Турака, уручене награде знаменитим Врањанцима

На данашњи дан 1878. године Врање је ослобођено од Турака. Делегације града, полиције, војске, удружења грађана положили су цвеће и венце крај Споменика ослободиоцима Врања, а заслужним колективима и појединцима уручена су градска признања.

Специјално јавно признање "31. јануар" добио је професор доктор Бранислав Тиодоровић, епидемиолог који је рођен у Врању. Како се наводи у образложењу Комисије за мандатно-имунитетска питања, допринео је томе да здравствени систем у граду добије нову опрему за лечење и дијагностику.

 

Награђене су и три службе Здравственог центра које су изнеле највећи терет у пандемијској години. Признања су добили и појединци за очување језика, културе, музике и уметности: књижевница и професорка српског језика Бранка Марковић, издавач и библиофил Драган Мининчић Цига и музичар Слободан Јовановић Цоби.

"То је за мене изузетан догађај, доживљај, али морам да кажем да сам се ја увек враћао у Врање, макар мислима и своме детињству које ми је давало снагу, и Бори Станковићу који је овај град прославио у целом свету. И оно што могу скромно да допринесем је да финансијски део награде усмерим ка мојој основној школи "Јован Јовановић Змај", рекао је проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог.

Начелница Инфективног одељења у ЗЦ Врање др Снежана Тасић навела је да је њихов рад баш био напоран, да су малтене по 12 сати били у скафандерима, нису имали времена за породицу, за кућу, увек су или на телефону, или са пацијентима, на дежурству.

"Кад год дођем у Врање ја се лепо осећам, јер је Бора на једном месту записао: ако те икад срце заболи и душа растужи за родним крајем, ти помисли на људе и догађаје са којима си одрастао. Ја сам за те људе даривао књиге које ће служити генерацијама", истакао је библиофил и издавач Драган Мининчић Цига.

уторак, 08. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи