Извор: РТС

Касно синоћ постигнут договор у Бриселу; Петковић: Сачували смо мир и KM таблице

После вишесатних преговора у Бриселу, постигнут је договор Београда и Приштине о таблицама. Договорено је да ће Београд престати да издаје регистарске таблице са називима градова на КиМ, док ће Приштина обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила, саопштио је високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић: Сачували смо мир, остају КМ таблице. Председник Србије Александар Вучић говориће данас о детаљима договора.

Ховенијер: Постигнути споразум веома велики корак напред

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер говорећи о договору о регистарским таблицама који је постигнут синоћ у Бриселу рекао је да је то веома велики успех и веома велики корак напред.

Џефри Ховенијер је додао да је то веома важан корак напред у континуираној посвећености обе стране да раде на нормализацији односа и деескалацији неких питања која су спречавала да се ради на неким од важних стратешких питања, преноси Газета онлајн.

"Једна од важних обавеза које су обе стране јучерашњим споразумом преузеле је, цитирам, ‘да се усредсреде на потпуну концентрацију, што је хитно питање на предлог за нормализацију односа'", изјавио је Ховенијер у интервјуу за Кљан Косова.

Ховенијер је нагласио да стране у дијалогу морају показати флексибилност и креативност како би кренуле напред са споразумом о нормализацији односа.

"Па, постоји низ ствари о којима би требало да се разговара у контексту овог предлога за нормализацију односа две стране", додао је амерички званичник и навео да оно што Београд и Приштина треба да ураде јесте да се конструктивно ангажују у тим преговорима.

"Посредници ЕУ ће помоћи у дефинисању дневног реда у сарадњи са странама", рекао је Ховенијер.

(Танјуг

Опширније Краће

Извештај Драгане Биберовић (19.30)

Брнабић: Договор о таблицама позитиван сигнал за стабилност

Премијерка Ана Брнабић оценила је да је договор Београда и Приштине позитиван сигнал за стабилност читавог региона.

"Својим примером морамо наставити да показујемо да мир увек мора бити изнад политике", поручила је Брнабићева на свом Твитер налогу.

Захвалила је председнику Александру Вучићу "што се увек понаша као државник посвећен нашој земљи и води нас путем мира".

Опширније Краће

Стано: ЕУ очекује формирање ЗСО и враћање Срба у институције

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да договор који је у среду увече постигнут није крај процеса него почетак рада и најавио да ће високи представник за спољну политику Жозеп Борељ ускоро позвати лидере Београда и Приштине на нови састанак у Бриселу.

На питање Танјуга шта се може даље очекивати, пошто је председник Србије Александар Вучић данас рекао да ће се Срби вратити у институције када буде испуњен и други услов – формирање ЗСО и да ли ЕУ ради на испуњењу тог услова, Стано је истакао да је "враћање косовских Срба у институције било једно од основних очекивања ЕУ и да исто важи и за формирање Заједнице српских општина".

Он је истакао да је "важно да се испуне договори који постоје, а то је порука коју ЕУ све време шаље и то важи за обе стране".

Што се тиче следећих корака у дијалогу, Стано каже да ће високи представник за спољну политику ускоро позвати лидере на нови састанак у Бриселу.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Приштина пре два дана имала на столу, како је рекао, "бољи дил" од оног који је постигнут по питању таблица на КиМ, али да је Приштина имала погрешну процену, као и да је за њега најважније што је у договору предвиђено испуњавање претходних договора.

Поручио је да смо јасно ставили до знања шта су наше црвене линије и о чему уопште не желимо да преговарамо.

"За то време претите прекидом преговора, разговора. Није проблем, прекините их одмах. И шта ћете онда? Мислите стварно да неко озбиљан у свету може да се хвали тиме да је прекинуо преговоре и разговоре, па како мислите да решавате проблеме? Ево ми кажемо нећемо Косово у УН и шта ћете онда, да нас бомбардујете и претите санкцијама, на основу ког акта и ког споразума?", поручио је Вучић.

Истакао је да зна колико нас чека компликована ситуација, као и да су европски представници и САД били врло рационални у свом односу у решавању пробелам са таблицама.

Kурти: Борељ променио предлог, текст није исти

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тврди да нису променили став, већ да је Борељ променио текст документа.

"Наш циљ је био да француско-немачки предлог постане део преговора у Бриселу. Верујем да је ово велико достигнуће јер први пут дијалог улази у фазу преговора о општем правном оквиру о нормализацији односа. У понедељак увече је понуђен документ у коме француско-немачког предлога нигде није било, било је речи само о регистарским таблицама", рекао је Курти.

Унмик: Договор деескалира тензије, вратити се нормализацији

Специјална представница генералног секретара и шефица Мисије УН на КиМ (Унмик) Каролин Зијаде поздравила је договор постигнут у Бриселу о мерама за деескалацију тензија.

Како се наводи у саопштењу, Зијаде је поручила да постигнути договор о таблицама треба да врати фокус на преко потребну нормализацију односа између Приштине и Београда.

Ово је омогућено захваљујући одговорном приступу обе стране и њиховој посвећености дијалогу уз посредовање ЕУ, нагласила је Зијаде.

Шефица мисије Унмика такође је похвалила напоре међународних партнера да одрже стабилност и осигурају мир.

Ховенијер: Споразум о таблицама повећава безбедност

Амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер изјавио је да споразум Београда и Приштине о регистарским таблицама повећава безбедност и појачава напоре да се нормализују односи.

"Ценим конструктиван приступ и флексибилност који су за резултат дали овај важан споразум између Косова и Србије. Споразум повећава безбедност и појачава напоре да се нормализују односи", навео је Ховенијер на Твитеру, надовезујући се на твит портпарола Стејт департмента Неда Прајса, који је рекао да САД поздрављају договор.

Српска листа: Грађани ће моћи да продуже важење регистрације

Српска листа је саопштила да поздравља договор који је постигнут у Бриселу, чиме је, како се наводи, потврђено да КМ таблице остају у употреби, да их нико неће одузимати, нити ће се писати казне грађанима који поседују возила са КМ таблицама.

"Желимо да грађане обавестимо да ће сви власници возила са КМ таблицама моћи нормално да функционишу и када им постојећа регистрација истекне моћи ће да продуже важење регистрације КМ као и до сада. Дакле, сви власници возила са КМ таблицама ће моћи несметано да користе и продужавају регистрацију за возила са КМ таблицама", наводи се у саопштењу.

Прецизирају да постојеће таблице остају и да ће моћи да се продужавају, а да се нове за сада неће издавати.

"Подсећамо да је наш став био да КМ таблице остану, да се грађанима не одузима имовина, да се не пишу никакве казне, нити да им се онемогућава слобода кретања. Ми смо тражили да КМ таблице остају, а не да се њихов број повећава", наводи Српска листа.

На Јарињу нема гужви, не уручују се ни опомене

Како јавља дописник РТС-а са административног пункта Јариње, возачима са КМ таблицама припадници косовске полиције не уручују ни опомене, што је до сада била пракса.

На Јарињу уобичајена је процедура, нема гужви нити дужих задржавања.

Договор доноси смиривање тензија на северу КиМ

Вест да је у Бриселу постигнут договор Београда и Приштине, на северу КиМ свакако ће утицати на смиривање тензија, јавља дописник РТС-а из Косовске Митровице.

То значи да је испуњен први од два захтева Срба који су од почетка новембра напустили институције. Укидање одлуке о пререгистрацији је први захтев, а други се односи на формирање Заједнице српских општина.

Срби су показали да вишемесечна настојања владе у Приштини да их убеди да пререгиструју своја возила нису успела, а власници возила са српским таблицама почетних слова градова на КиМ сада очекују да виде колико ће још дуго моћи да их користе.

Они су свих ових месеци демонстрирали став да не желе промену и не желе РКС таблице.

У Приштини се не баве даље таблицама и могућношћу да ће, како је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић најавио, моћи и даље да се користе, већ истичу да сада могу да почну интензивни разговори о потпуној нормализацији односа са Београдом.

Главни преговарач приштинске делегације Бесник Бисљими поручио је да би сада требало да се интензивно разговара о предлогу ЕУ, познатијем у јавности као француско-немачки предлог. Бисљими је након разговора у Бриселу потврдио да ће званичници ЕУ врло брзо позвати Александра Вучића и Аљбина Куртија да започну интензивне разговоре о том предлогу.

Председница у Приштини Вјоса Османи убрзо након постизања договора захвалила се амбасадору амбасадору САД у Приштини, влади САД на, како је навела, њиховом активном ангажовању на постизању договора у Бриселу.

Из опозиције се огласио Рамуш Харадинај који је претходних дана критиковао Куртија због одлука око регистарских ознака, јер њима нису уважавани предлози САД и Европе да се одложи пререгистрација. Харадинај сада каже да поздравља споразум и да је "време да се закључи споразум о признању уз америчко руковођење".

Шире реакције се очекују током дана, као и објашњења шта договор доноси у развоју ситуације на самом терену.

Извештај Андрије Игића

Дрецун: Битно да је ова криза заустављена, али проблем није решен

КМ таблице ће остати у употреби и моћи ће да се продужи регистрација, али се неће издавати нове. Реч је о привременом решењу јер проблем није решен, како за таблице тако остаје и питање Заједнице српских општина без чијег оснивања се Срби неће вратити у институције, рекао је за РТС председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

"Борељ је рекао да се треба вратити нормализацији односа који се очигледно различито схвата у светским центрима. Чини се да је Приштина у договору са неким земљама намерно направила проблем са таблицама како би нас натерала да разговарамо о тој теми. Није проблем да разговарамо, али је почетна основа да се разговара о признању лажне државе Косово у старту погрешна и неће бити прихваћена са наше стране", рекао је Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за КиМ каже да је потребно да видимо дела, а не само речи када је реч о формирању Заједнице српских општина.

"Немачка очигледно има неки свој предлог и виђење како би то требало да изгледа. Разлика је у надлежностима какве треба да има ЗСО. Ми нећемо пристати да ЗСО нема никакав значај како жели Приштина", каже Дрецун.

Према његовим речима, битно је да је ова криза заустављена у даљој ескалацији, јер већ имамо гомилање приштинских полицијских снага на северу КиМ.

"Наша страна би морала да инсистира на повлачењу свих специјалних параполицијских снага са севера Косова. Без одобрења команданта Кфора и председника четири општине са севера, они немају шта тамо да траже. Све то ствара опасно окружење за српски народ", рекао је Дрецун.

Коментаришући улогу САД у постизању договора о таблицама, Дрецун каже да је утицај САД  увек био пресудан када је реч о КиМ. Сматра да је већи проблем немачка позиција.

"САД имају флексибилнију позицију и политички је рационалнија, али то не значи да ће они одустати од независности Косова. Наш предлог је послат у Брисел, у њему јасно пише да ми нећемо прихватити лажну државу Косово и да нећемо дозволити да буде примљена у УН и друге међународне оргаизације. Треба видети какве кораке ће предузети Борељ, он је нјавио нове састанке са делегацијама Београда и Приштине. Ако Курти настави са инсистирањем на разговорима о признању то ће водити у даљу ескалацију и тензије", рекао је Дрецун.

Говорећи о јучерашњим скуповима српског народа на КиМ, Дрецун је рекао да је са њих послата јасна порука да ће се одупрети даљем терору Приштине.

"Протести имају велику политичку тежину и њих не могу да игноришу ни Приштина ни међународна заједница. Не може да се игнорише да тамо постоји цео један народ који је потпуно обесправљен и угњетаван од стране Приштине", рекао је за РТС Милован Дрецун.

Опширније Краће

Стејт департмент поздравио споразум

Сједињене Америчке Државе поздравиле су споразум између Београда и Приштине у вези са спором око регистарских таблица на северу Косова, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс, преноси Ројтерс.

Прајс је оценио да су то "мере којима ће се избећи даља ескалација тензија".

"Похваљујемо споразум две земље којим ће се у потпуности и хитно нормализовати односи под окриљем дијалога Европске уније. Подржавамо дијалог ЕУ као најбољи пут којим ће Србија и Косово имати европску будућност", навео је портпарол Стејт департмента.

Прајс је рекао да САД поздрављају одлуку две стране да се на прво место ставе интереси народа и побољша квалитет свакодневног живота.

"Две стране су направиле јуче огроман корак, под окриљем ЕУ, ка учвршћивању мира и стабилности у региону. САД поздрављају конструктивне преговоре и охрабрују даљи напредак", истакао је Прајс.

Изјава Петра Петковића

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ потврдио је да су Београд и Приштина постигли споразум у вези са таблицама.

"Са радошћу вам саопштавам да су главни преговарачи Београда и Приштине постигли договор о мерама, како би избегли даљу ескалацију и у потпуности се фокусирали на предлог нормализације односа између њих", написао је Борељ на Твитеру.

"Београд ће престати да издаје регистарске таблице са називима косовских градова, а Приштина ће прекинути даље акције у вези са пререгистрацијама возила. Позваћу стране наредних дана да размотре следеће кораке. Захваљујем се специјалном представнику Мирославу Лајчаку на напорном раду", додао је Борељ.

Борељ је саопштио да Београд и Приштина треба у потпуности да се усредсреде, хитно, на предлог за нормализацију односа, који је овог септембра представила ЕУ као посредник, а који су подржале Француска и Немачка.

Борељ у саопштењу достављеном медијима додаје да ће "ЕУ обезбедити да се кључна питања и принципи у вези са нормализацијом обрађују у контексту предлога" и додаје да две стране "разумеју да сви претходни споразуми о дијалогу морају бити спроведени".

Он ће, како је најавио, у наредним данима позвати Београд и Приштину на разговор о наредним корацима у оквиру предлога "са циљем да се представе резултати следеће Специјалне групе за нормализацију са Косовом и следеће ажурирање поглавља 35 за Србију".

"У случају опструкције било које стране, ЕУ као посредник може прекинути процес", поручио је Борељ.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак захвалио је главним преговарачима Београда и Приштине, Петру Петковићу и Беснику Бисљимију, на конструктивности, као и америчкој администрацији на непроцењивој подршци. 

Петковић: Сачували смо мир, остају КМ таблице 

Након постизања договора, Петковић је објаснио да он значи да нема никакве казнене политике Аљбина Куртија према Србима који возе аутомобиле са КМ таблицама, као и да је Курти прихватио све оно што је претходних дана одбијао.

"Овим договором од сутра од осам часова нема никаквих казни од 150 евра које је планирао Аљбин Курти и нема никакве казнене политике у свим осталим фазама које су биле део одлуке Аљбина Куртија у вези са процесом пререгистрације. Овим договором сачували смо мир и успели да сачувамо наш народ на северу КиМ", рекао је Петковић.

Наглашава да је посебно важно што овим договором остају КМ таблице.

"Реч је о таблицама које су законске које легално издаје Република Србија и које ће Срби на северу КиМ моћи да користе. Оне ће и даље бити у употреби као што су биле и до сада", навео је Петковић.

Како је рекао, то између осталог значи да ће сви власници аутомобила који поседују КМ таблице моћи нормално да региструју своја возила и продуже њихово важење.

"Једино где ћемо застати, застаћемо са издавањем потпуно нових КМ таблица и то све до тренутка док се не договоримо и не пронађемо коначно решење по питању таблица. Али ионако за последње три године нове КМ таблице се нису издавале", рекао је Петковић.

"Успели смо да сачувамо мир и стабилност. Успели смо да обезбедимо сигурност за Србе на северу КиМ. Свакако дијалог и разговори се настављају и то је оно што је најважније јер треба да идемо у правцу нормализације односа, пре свега нормализације односа на терену када је реч о нормалном животу и животу свих људи како Срба тако и Албанаца", наводи Петковић.

Петковић наглашава да је најважније то што је из Брисела свим власницима аутомобилима са КМ таблицама поручено да могу мирно да спавају.

"Сачували смо наше КМ таблице", рекао је Петковић и најавио да ће о детаљима договора данас говорити и председник Александар Вучић.

Док се у Бриселу преговарало током јучерашњег дана у више градова на Косову и Метохији одржани су протести. 

У Бриселу се преговарало и у понедељак и то на највишем нивоу, у којима су учествовали председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, али тада није постигнут договор. 

Криза на северу КиМ због пререгистрације возила траје од почетка септембра неколико пута је одлаган почетак примене, а косовска полиција почела је првог новембра да уручује и опомене.

Због једностраних потеза Приштине, Срби на северу Космета поднели су оставке на све функције у локалној самоуправи, правосуђу, полицији.  

Читај ми!