Извор: РТС

Косовске институције без Срба; Вучић: Српски народ неће остати без подршке

Због једностраних потеза Приштине, Срби на северу Космета поднели су оставке на све функције у локалној самоуправи, правосуђу, полицији. Срби на Северу Космета су за мир и остају своји на своме. Од Приштине траже пуну примену Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина и повлачење једностране одлуке у вези са регистарским таблицама.

Петковић: Курти не чује поруке ЕУ да прекине дестабилизацију и формира ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да Аљбин Курти, у страху и немоћи пред одлучним демократским одговором Срба на његово насиље и безакоње, покушава да окриви Београд и председника Александра Вучића.

"Зато не види и не чује строге поруке Европске уније да сместа мора да прекине дестабилизацију Косова и Метохије и да приступи формирању Заједнице српских општина", истакао је Петковић.

Срби су, додао је, величанственим гандијевским бојкотом и протестом показали свету ко је једина претња миру на Косову и Метохији, а боре се, не само за своја људска права, већ и за кредибилитет Европске уније као посредника у бриселском дијалогу, који је обесмишљен Куртијевом бахатошћу.

"Нису претња миру српски полицајци који се разоружавају и скидају униформе са ознакама које никад нису доживљавали као своје, нити српски политички представници, судије и тужиоци, који не желе да буду саучесници у насиљу над сопственим народом, већ онај ко влада топузом и незаконито и мимо сваког споразума шаље оклопна возила и специјалну полицију тамо где јој није место", истакао је Петковић.

Опширније Краће

Радојевић за РТС: Све очи упрте у Београд, Срби на КиМ неће бити препуштени сами себи

Премијер у Приштини Аљбин Курти позвао је поново Србе на северу КиМ да не напуштају косовске инститицује, да институције немају алтернативу. Рекао је да су збивања на северу последица одбијања француско-немачког предлога од стране Београда.

"Ако бисмо пратили изјаве Куртија, по њему Београд је крив за све, за пресуду Ивану Тодосијевићу, за хапшење на Газиместану, за прављење нових војних база на северу Косова, за увођење одлуке о таблицама", каже Милан Радојевић, председник општине Северне Митровице у оставци.

Према његовим речима, такве изјаве су за унутрашњу употребу, него што је реалност на терену.

Не делимо исте вредности, немамо исту перцепцију реалности, реалност је за њега сурова, јуче му је било представљено 10.000 људи на главном градском тргу у Косовској Митровици, људи су показали шта мисле о његовим потезима и о косовским институцијама, али и о привржености држави Србији, навео је Радојевић.

Сам процес напуштања косовских институција из дана у дан показује шта Срби, на северу КиМ мисле о његовим потезима. Све очи су упрте у Београд, Срби на КиМ неће бити препуштени сами себи, имају апсолутну подршку државе Србије, истиче Радојевић.

Знамо да нисмо препуштени сами себи, знамо да је наша држава уз нас и знамо да ови људи који су напустили институције неће бити препуштени сами себи, држава ће стати уз њих, каже он.

"Одржавање ванредних избора у четири северне општине није опција у овом тренутку, расписивање би био једностран потез Куртија. Мислим да је паметније да се врате у Брисел за преговарачки сто, да се испуне закључци са састанка у Звечану, да се оснује Заједница српских оштина, повуче одлука о регистарским ознакама, као и да се повуку сви специјалци са севера", додаје Радојевић.

Не постоји частан Србин на кИм који би преузео улогу у станицама на северу, имамо мисије Еулеска и Кфора. Оно што очекујемо је да ни Кфор ни Еулекс не заузимају стране, подвукао је Радојевић.

Подсећа да су и Еулекс и Кфор статусно неутралне мисије и да треба да се понашају у складу са Резолуцијим 1244.

"Грађани су мирни, нема тензија на северу, деца иду у школу, студенти на студије, радници одлазе на посао. Срби не представљају претњу било коме. Косовска Митровица је једини мултиетнички град на КиМ. Има и доста Албанаца која се крећу Косовском Миторовицом и немају никаквих проблема", изјавио је Радојевић.

Сутра ће се у Митровици обележити слава Светог Димитрија, а литије ће проћи центром града.

Извештај Андрије Игића (19.30)
Опширније Краће

Кфор: Нисмо мењали распоред снага, остајемо на опрезу

Кфор није мењао распоред својих снага, речено је Танјугу из те мисије на питање да ли ће се Кфор ангажовати на северу Косова и Метохије након што су полицајци српске националности напустили косовску полицију.

Како је наведено, командант Кфора Анђело Ристуча је у контакту са свим властима на КиМ, а Кфор остаје на опрезу и прати ситуацију на терену.

У одговору Танјугу се додаје да припадници Кфора настављају да спроводе мандат у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 из 1999. године како би гарантовали сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све људе у покрајини.

Истиче се да је од суштинског значаја да све стране одржавају дијалог "ради безбедности на Косову и стабилности у региону".

Опширније Краће

Немачка тражи одлагање рока за таблице и формирање ЗСО

Немачка тражи од Приштине продужење рока за регистарске таблице, суспензију опомена и да се то питање реши дијалогом.

Тражи и да приштинске институције почну преговоре за формирање Заједнице општина са српском већином, саопштила је амбасада Немачке у Приштини за Кљан Косова.

Немачка сматра да је оснивање ЗСО законска обавеза Приштине и подржава напоре специјалног представника Европске уније Мирослава Лајчака у дијалогу Београда и Приштине.

Немачка сматра и да повлачење Срба из приштинских институција није решење, већ да тај потез ескалира ситуацију, а Србе позива да испуне своје обавезе, врате се у приштинске институције и изврше своје дужности у институцијама, полицији, правосуђу и локалној администрацији.

И од Београда и од Приштине Немачка тражи да гарантују мир и стабилност.

Опширније Краће

Русија оптужила Запад да гура ситуацију на Косову ка "директном сукобу"

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је Москва "узнемирена" због ситуације на Косову Метохији, и оптужило Запад да "гура ситуацију ка директном сукобу".

Москва је у саопштењу навела да је Београд демонстрирао "конструктиван приступ" у последњој кризи и оптужила екстремисте у Приштини за низ провокација које су заоштриле дугогодишње етничке тензије.

(Ројтерс)

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је телефоном председника Србије Александра Вучића и затражио да се све стране у споровима по питању Косова и Метохије уздрже од корака који би изазвали ескалацију, односно да се уздрже од једностраних потеза који би угрозили мир и стабилност.

Председник Вучић је генералном секретару НАТО-а указао на то да Приштина својим једностраним потезима брутално крши Бриселски споразум, сменом српског командира полиције за регион Север Ненада Ђурића, те нелегитимним поступањем по питању регистарских таблица и безмало десетогодишњим одбијањем да формира Заједницу српских општина. 

Опширније Краће

Вучић: Српски народ неће остати без подршке Србије

Српски народ неће остати без подршке Србије, шта год да се дешава, јер нам је важно да Срби са Косова и Метохије буду сигурни и своји на своме, поручио је председник Александар Вучић.

"Без исхитрених потеза, увек уз свој народ и за бољу будућност наше деце, то је политика коју водимо и за шта се залажемо на дневном нивоу.

Настављамо да чувамо националне интересе, истовремено се борећи за сваку фабрику, за све што може да донесе добробит, да будемо све јачи, да будемо све бољи.

Уздамо се у себе и верујем да ћемо успети да сачувамо мир и стабилност, наш народ и нашу Србију", поручио је Вучић на инстрагам профилу "Будућностсрбије", уз видео снимак.

У том снимку је рекапитулирана претходна седмица, током које се Вучић сусрео са привредном делегацијом САД, делегацијом ММФ, присуствовао здруженој вежби Војске Србије "Маневри 2022", али и разговарао са Мирославом Лајчаком, те присуствовао посебној седници владе о КиМ и разговарао са амбасадорима Кине, Русије и САД о ситуацији на Космету, где су српски представници напустили косовске институције, након последњих једностраних потеза Приштине.

Опширније Краће

Курти поново позвао Србе да не подносе оставке

Премијер у Приштини Аљбин Курти поново је позвао Србе на северу КиМ да не напуштају косовске институције, оценивши да "Београд прети и покушава дестабилизацију и застрашивање паником".

"Бојкот није решење, институције немају алтернативу. Позивам српске грађане да не бојкотују и напуштају институције, то су институције за све укључујући и Србе", рекао је Курти на заједничкој конференцији за медије са министром унутрашњих послова Џељаљом Свећљом у Приштини.

Рекао је да збивања иоставке Срба на северу КиМ нису последица одлуке о пререгистрацији возила, неформирања ЗСО и суспензије командира Ненада Ђурића, већ да се ради о "одбијању француско-немачког предлога од стране Београда".

"Србија је заинтересована да саботира дијалог и било који споразум и пут који је одабрала је сарадња са криминалним структурама на северу, претњама и криминалним групама", рекао је Курти.

Тврди да Београд "наставља да врши притисак и да настоји да Србе прикаже као угрожене грађане".

Опширније Краће

Еулекс није преузео надлежности полиције, појачане патроле на северу

Полицијска јединица Еулекса (ФПУ) није преузела полицијске надлежности на северу Косова, а интензивиране су њене извиђачке патроле у том делу КиМ како би се стекао увид у ситуацију, и ангажоваће се само на "изричит захтев косовске полиције", речено је Танјугу у Еулексу.

"Као друга безбедносна инстанца на Косову, Еулекс одржава блиску координацију са друге две безбедносне структуре - Косовском полицијом и Кфором и у складу са својом улогом у овом безбедносном механизму ФПУ Еулекса ће се ангажовати само на изричит захтев Косовске полиције", објашњава мисија ЕУ у покрајини.

Еулекс је тако одговорио на питања у којој мери је Еулекс ангажован у обезбеђивању сигурности на северу покрајине после повлачења српских полицајаца из косовске полиције, као и да ли постоји могућност да припадници те мисије ЕУ буду ангажовани на северу.

Наводи да "остаје на опрезу и пажљиво прати сва дешавања која могу утицати на безбедност Косова, као и на безбедност свих заједница" у покрајини.

Еулекс је саопштио да је ФПУ, која се састоји од 105 пољских полицајаца, "додатно интензивирала своје извиђачке патроле на северу Косова како би побољшала увид у ситуацију".

Како наводи Еулекс, мисија у случају потребе може да распореди и додатну, резервну полицијску јединицу како би ојачала своје снаге и оперативни капацитет на терену.

Еулекс подсећа да су припадници ФПУ, стационирани у Косовској Митровици, други безбедносни инструмент на КиМ у оквиру безбедносног механизма који чине три инстанце: прва је Косовска полиција, друга Еулекс, а трећа НАТО/КФОР.

Из ове мисије такође наводи да је безбедност свих људи из свих заједница на КиМ главни приоритет Еулекса који ће, како је саопштено, "учинити оно што је потребно" да сачува стабилност КиМ и у границама свог мандата допринесе безбедности свих становника.

Виши полицијски саветници Еулекса на северу ангажовани су, како је подсетио Еулекс, при управи за Север косовске полиције и дају савете о бројним питањима у вези са пружањем полицијских услуга Дирекцији северног региона косовске полиције коју чине четири полицијске станице.

Поред тога, Еулексов саветник главног тужиоца Основног тужилаштва у Митровици и Еулексов саветник председника Основног суда у Митровици пажљиво прате ситуацију у ове две правосудне институције, саопштио је Еулекс.

Опширније Краће

Свећља: Полицији до сада поднето 578 оставки

Министар унутрашњих послова у Приштини Ђељаљ Свећља потврдио је да је 578 полицајаца до сада поднело оставке, најављујући да ће због одласка полицајаца постепено појачати редове полиције на северу, пре свих службеницима јавног реда.

"У косовској полицији, на подручју Регионалне дирекције у станицама на северу, до сада су стиге оставке униформисаног и цивилног особља из српске заједнице, где је званично поднето 578 оставки, од чега 461 из полиције јавног реда, 107 из граничне полиције и 10 из истражних радњи", рекао је Свећља на конференцији за медије у Приштини са премијером Аљбином Куртијем.

Тврди да је "сврха деловања Српске листе и појединих група на северу дестабилизација".

"Од 2011. године, од када је започео процес замене таблица, изгорело је 56 возила грађана Србије", рекао је Свечља.

Опширније Краће
Београд и Приштина треба да одмах смање напетости на терену и раде на проналажењу европског решења за питање таблица, изјавио је у Бриселу портпарол Европске уније Петер Стано и нагласио да "постоји јасна обавеза Приштине да одмах предузме кораке на формирању Заједнице српских општина".

По оцени Стана, "опасна ескалација" на терену доводи у питање све што је постигнуто током година рада на нормализацији односа.

Опширније Краће

Приштина: У скупштини дилема шта чинити након оставке српских посланика

Председник скупштине у Приштини Гљаук Коњуфца изјавио је да не жели да мисли да ће председник Србије Александар Вучић моћи да пошаље Косово на опште изборе, додајући да верује "у подршку читавог политичког спектра".

"Не желим да помислим да Александар Вучић може да пошаље Косово на изборе кад год хоће. Да се разумемо, ако је то била намера Србије и Вучића да изазову изборе на Косову, или било какву дестабилизацију, или изборе као резултат дестабилизације и оспоравања безбедносне ситуације на Косову, онда мислим да ово не само што није могуће, јер верујем да је цео политички спектар уједињен на Косову, да је то недопустиво и неприхватљиво", рекао је Коњуфца након седнице председништва парламента.

За разлику од њега, шеф посланичке групе Алијансе за будућност Косова Бесник Тахири рекао је да ће након враћања мандата од стране посланика Српске листе бити створен уставни вачуум, те да би у овој ситуацији општи избори могли да буду решење.

"Враћање мандата Српске листе је велики проблем, пошто Централна изборна комисија мора да се бави другим људима који су на листи а они неће прихватити да добију мандате, тако да долазимо у ситуацију да Скупштина неће имати 120 посланика, имаћемо уставни вакум... Оно што видимо да је то питање веома компликовано и да би можда избори били решење", нагласио је Тахири.

Додао је да је покренуо питање развоја на северу Косова, да се председништво њиме озбиљно позабави, јер се регистарске таблице као техничка одлука претварају у безбедносни проблем.

Опширније Краће

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да на Косову и Метохије напета ситауција, али да се нада да неће доћи до ескалације, истичући да је Кфор сада битан фактор, који не би смео да дозволи да Аљбин Курти пошаље албанске полицајце на север КиМ, да замене српске, и практично изврше окупацију четири општине на северу покрајине.

Министар Вучевић је рекао да се пажљиво прате и процењују сви потези Приштине, која супротно Бриселском споразуму, прави базе за специјалне полицијске јединице на територији четири општине на северу, са српском већином.

Опширније Краће

Српске судије се повукле из Основног суда у Косовској Митровици

Све српске судије завршиле су процес повлачења из Основног суда у северном делу Косовске Митровице, рекао је судија Апелационог суда и члан Судског савета у Приштини Никола Кабашић.

"Ово је крај реализације најаве из Звечана, данас су судије које нису стигле јуче да пошаљу своју оставку судском савету Косова то учиниле са званичних мејлова. И то је то, излазимо из суда. Сви Срби поднели су оставку и сада чекамо начин на који ћемо да се раздужимо са предметима, опремом и канцеларијама", рекао је Кабашић.

Српска листа вратила посланичке мандате косовској скупштини

Посланици Српске листе вратили су посланичке мандате скупштини привремених приштинских институција.

То је потврдио Иљир Керчељи, шеф кабинета председника скупштине.

"Саопштавамо да је десет посланика Скупштине Косова из политичког парламентарног субјекта Српска листа поднело неопозиве оставке", навео је Керчељи у изјави медијима на албанском.

Опширније Краће

Српски полицајци са севера КиМ раздужују опрему

Српски полицајци из све четири општине са севера КиМ који су поднели оставке, од јутрос долазе у станицу полиције у Косовској Митровици како би раздужили опрему и наоружање.
Опширније Краће

Од данас на северу Косова и Метохије неће бити српских полицајаца. Они су у својим полицијским станицама у недељу и формално поднели оставке. У тексту оствке наводе да оставку подносе својевољно из личних и моралних разлога.

Осим у полицијским станицама српских полицајаца неће бити ни на административним пунктовима "Јариње" и "Брњак" које су напустили јуче после подне.

Срба од данас неће бити ни у другим институцијама и службама формираним по Бриселском споразуму. Правосусдни органи остали су без судија и тужилаца, локалне самоуправе без администрације и службеника јер су оставке поднели и општински и административни службеници.

Посланици Српске листе вратили су посланичке мандате скупштини привремених приштинских институција. То је потврдио Иљир Керчели, шеф кабинета председника скупштине.

Српски полицајци из све четири општине са севера КиМ који су поднели оставке, од јутрос долазе у станицу полиције у Косовској Митровици како би раздужили опрему и наоружање.

Од јутрос оставке Срби подносе и у Основном суду у северном делу Косовске Митровице.

Упркос незадовољству Срба политиком владе у Приштини на северу КиМ је ових дана мирно а јутрос је настава у школи почела редовно, отворене су и здраствене установе, а продавнице су добро снабдевене.

За насталу кризу у односима овдашњих Срба и владе у Приштини очекују се дипломатска и политичка решења.

Америчка амбасада у Приштини затражила је од Аљбина Куртија да одмах успостави Заједницу српских општина. Иза амбасаде траже од Срба да се врате у институције упозоравајући да тренутни сспорови, како кажу, имају капацитет да даље ескалирају на терену.

Аљбин Курти је на синоћној седници Владе у Приштини рекао да се "законитост и уставност не могу компромиртовати док дијалог и институције немају алтернативу".

Курти је поновио позив Србима да не бојкотују и не напуштају косовске институције које како је рекао служе свима без разлике.

Протест Срба уследио је на потез Приштине да, без претходног договора, укине КМ таблице и почне кажњавање оних који своје аутомобиле не желе да региструју на РКС таблице.

У селу Кишница код Грачанице група албанских младића бацила је Молотовљев коктел у двориште куће породице  Трајковић.

Читај ми!