Извор: РТС

Са скупа у Северној Митровици поруке мира и да Срби остају своји на своме

У северном делу Косовске Митровице одржан је скуп код Споменика кнезу Лазару, као реакција Срба после последњих једностраних одлука Приштине. Говорници упутили поруке мира и поручили да Срби са КиМ немају другу земљу. Претходно су одржане посебне седнице скупштина у четири општине на северу КиМ на којима су градоначелници Лепосавића, Северне Митровице, Звечана и Зубиног Потока и формално поднели оставке на своје функције

САД Приштини: Хитно почети преговоре о формирању ЗСО

Америчка амбасада у Приштини затражила је од владе Аљбина Куртија да одмах успостави Заједницу општина са српском већином.

"Повлачење косовских Срба из косовских институција није решење за тренутне спорове и има потенцијал да даље ескалира тензије на терену", навели су из амбасаде у Приштини.

Истакли су да су од обе стране затражили спуштање тензија.

"То значи и хитан почетак преговора о формирању Заједнице општина са српском већином. Скупштина Косова је ратификовала Бриселски споразум, а Уставни суд Косова је одлучио да се Асоцијација оснује, што њено оснивање чини законском обавезом за Косово. Континуирано неспровођење ове обавезе Косова крши принцип владавине права и штети угледу и кредибилитету Косова", наводи се у саопштењу амбасаде САД у Приштини, достављеном приштинским медијима.

Опширније Краће

Председник Србије Александар Вучић оценио је да су се оставкама Срба у приштинским институцијама догодиле велике политичке, готово тектонске промене.

Вучић је, гостујући на телевизији Пинк, на питање да ли је перцепција јавности реална када се говори о томе да је ово најтежа ситуација у историји, рекао је да не може рећи да је лак тренутак, али није ни први ни последњи такав.

"Важно је да се ми понашамо одговорно и озбиљно. Сад човек не зна шта би све и на који начин објаснио, рекао људима шта се догодило. Реч је о великим политичкимм готово тектонским променама. После 10 година Срби су донели одлуку да напусте приштинске институције", објаснио је Вучић.  

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића (19.30)

У северном делу Косовске Митровице одржан је скуп као реакција Срба на једностране потезе Приштине да без претходно постигнутог договора, укине КМ таблице - и почне опомињање, а потом и кажњавање, оних - који своје аутомобиле не желе да региструју на РКС таблице.

Пре скупа оставке на функције поднели су председници четири општине. Након скупа исто су урадили и припадници полицијских снага.

Са скупа у Северној Митровици чули смо поруке мира и да Срби остају своји на своме. Поруке са протеста су потврда јучерашњих ставова када су заједнички одлучили да напусте парламент и владу у Приштини и све косовске институције у северне четири општине.

Срби на северу Косова и Метохије други дан за редом отворено показују неслагање са политиком и одлукама владе у Приштини. Осим што су мирно протестовали у северном делу Митровице, кренули су и у подношење писаних оставки институцијама у којима су радили.

Са данашњег, једног од најмосовнијих протеста на северу, упућена је порука Србима да не наседају на провокације, а да ће њихови политички представници наставити са мирним и демократским средствима.

Са протеста позвана је влада у Приштини да примени потписане споразуме и формира Заједницу српских општина, те да повуче све "једностране одлуке које се тичу регистарских таблица".

Протест у Митровици завршен је мирно и без инцидената.

Пре и након протеста сви Срби службеници у правосуђу и полицији предали су писане оставке у институцијама у којима су радили. Оставке су поднели одборници, председници скупштина и председници општина Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан.

Писане оставке предало је и више стотина полицајаца у овим општинама. Српски полицајци напустили су и службу на административним пунктовима на Јарињу и Брњаку.

Из Београда стижу нове подршке ставовима Срба на северу, а из међународне заједнице позивају на смиреност.

Из Приштине на збивања на северу реагују тако што оптужују Београд да жели да дестабилизује стање на КиМ и позивају Србе да не напуштају институције. 

Пре и током трајања протеста група Албанаца у митровачком насељу Бошњачка махала поставила је на више места заставе тзв. државе Косова и Албаније, контрирајући тиме Србима који су заставе Србије са натписима "Ово је Србија", истакли претходних дана читавим севером Косова и Метохије. 

Опширније Краће

Амбасадор САД у Србији у изјави за медије каже да су "Сједињене Државе сагласне са Европском унијом да недавни догађаји у односима између Косова и Србије доводе у опасност важан напредак постигнут у дијалогу који се води уз посредовање ЕУ."

"Повлачење Срба из косовских институција није решење за тренутне спорове и има потенцијал да даље ескалира тензије на терену. Сједињене Државе се стога придружују ЕУ у позиву Србији и представницима косовских Срба да поштују своје обавезе из Дијалога и врате се у косовске институције својим дужностима, укључујући полицију, правосуђе и локалне администрације", каже амбасадор Хил. 

Опширније Краће

Петковић Куртију: Научи да Србе не називаш криминалцима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је највећи проблем премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија то што сваког Србина на северу назива криминалцем.

Петковић је на Твитеру указао да то довољно говори колика је Куртијева мржња према српском народу.

"Преко 10.000 људи данас је на протесту рекло је НЕ Куртијевом безакоњу и гажењу споразума. Научи Аљбине Курти да Србе не називаш криминалцима!", написао је Петковић.

Реагујући на тврдњу Бљерима Веље, шефа кабинета председнице привремених приштинских институција, да се локални Срби нису масовно придружили протесту у Косовској Митровици, Петковић је истакао да сва пропаганда Веље узалуд покушава да сакрије чињеницу да је данашњи скуп у Косовској Митровици био величанствен.

"Срби су данас свима јасно ставили до знања да не желе Куртијеву лажну државу на северу", написао је Петковић.

Петковић је објавио и фотографије са данашњег скупа у северном делу Косовске Митровице, на којима се види велики број окупљених Срба, додајући да фотографије демантују све лажи и пропаганду Веље.

Опширније Краће

Српски полицајци напустили прелазе Јариње и Брњак

Српски полицајци предали су оставке у косовској полицији и на административним прелазима Јариње и Брњак.

Оставке су предали и српски полицајци у центру за контролу и надзор Лепосавић, који се налази на Јарињу, на око 500 метара од самог административног прелаза.

Претходно је више од 300 српских полицајаца предало оставке и раздужило униформе у полицијској станици у северном делу Косовске Митровице.

Опширније Краће

Курти понавља оптужбе на рачун Београда

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да "Београд жели дестабилизацију Косова", а да ситуацију на северу КиМ "угрожавају криминализовани појединци и групе", поново позивајући Србе да не напуштају институције.

Курти је објавио да је имао добар разговарао са високим представником ЕУ за спољну политику Жозепм Борељом, и да га је обавестио да су до сада изречене 843 опомене возачима аутомобила са српским регистарским ознакама, а да није било ниједног инцидента или притужбе. 

У време док су Срби на северу протестовали, Курти је боравио у Призрену, одакле је поручио да се "законитост и уставност не могу компромитовати".

"Нема моћнијих појединаца или група од државе. Не разликујемо злочинце на основу етничке припадности, већ на основу незаконитих радњи", рекао је Курти а преносе медији у Приштини.

Позивају грађане на северу да не напуштају институције и да не подносе оставке, Курти је рекао да се на овај начин слаби сервис грађана.

"Немају никакав притисак од нас, већ љубазне апеле. Притисак долази из Београда који жели да дестабилизује Косово", рекао је Курти.

Тврди да "Србија не жели да се конструктивно ангажује у дијалогу и да је изабрала овај пут".

Опширније Краће

Свећља посетио базу специјалне јединице на северу Косова и Метохије

Министар унутрашњих послова у Приштини Џељаљ Свећља посетио је данас базу специјалне полиције код Зубиног Потока и изјавио да ће полиција наставити да обавља своје послове са пуном спремношћу.

"Косовска полиција припада свим грађанима Косова. Као таква, наставиће да обавља своју мисију са пуном спремношћу у служби свих наших грађана без икакве разлике", написао је Свећља на свом Фејсбук налогу.

Објавио је фотографије обиласка базе специјалних јединица у селу Јасеновик на северу и административног пункта Брњак.

У време његове посете северу Срби су на митингу у северном делу Митровице протестовали против политике и одлука владе у Приштини.

Након протеста, сви Срби у станици полиције Митровица север поднели су оставке полицијском надзорнику, чиме су спровели одлуку и закључаке о напуштању институција на северу КиМ под надлежношћу Приштине.

"Поднесене оставке у полицији Косова. Значи на северу од сутра нема српских полицајаца на северу Косова", рекао је Стеван Костић, у име више стотина полицајаца који су поднели оставке.
Опширније Краће

Брнабић: Срби траже пуну примену Бриселског споразума

Премијерка Србије Ана Брнабић у објави на Твитеру подсетила је још једном све у међународној заједници разлоге због којих Срби са КиМ обустављају учешће у привременим интитуцијама самоуправе у Приштини.

"У тренутку када се Срби данас окупљају у Косовској Митровици, да подсетим, још једном, све у међународној заједници, али и све оне који покушавају да подметну лажне информације, бруталне лажи и клевете Србима на Косову и Метохији, председнику Вучићу и Влади у Београду, шта они траже. Они једноставно траже пуну примену Бриселског споразума, потписаног пре скоро 10 година (!), 19. априла 2013. године, као Првог принципа који регулише нормализацију односа Београда и Приштине. Ништа више и ништа мање.

Бриселски споразум има само 15 чланова. Од ових 15 чланова, 6 предвиђа оснивање Заједнице српских општина. То је било једино што је Приштина требало да уради. Преостали чланови, иако су захтевали огромне уступке Београда, у потпуности су спроведени, јер желимо да сачувамо мир и радимо на стабилности.

Шта су Срби на Косову* радили јуче? Обуставили су своје учешће у привременим институцијама самоуправе у Приштини - онима чији су део постали у складу са Бриселским споразумом, истим тим Бриселским споразумом који Приштина не само да игнорише, већ отворено каже да за њих не постоји.

Дакле, Срби траже пуну примену Споразума који су у Бриселу потписали Београд, Приштина и високи представник ЕУ. Свима који неодговорно повлаче паралеле са Украјином, Донбасом и причају друге глупости, да ли заиста мислите да је тражење примене међународних споразума уз посредовање ЕУ превише? Или је то знак поверења у ЕУ и владавину права?", наводи се између осталог у објави премијерке Србије на Твитеру.

Опширније Краће

Српски полицајци предали оставке у станицама на северу КиМ

Сви Срби у станици полиције Митровица север поднели су оставке полицијском надзорнику, чиме су спровели одлуку и закључаке о напуштању институција на северу КиМ под надлежношћу Приштине.

"Поднесене оставке у косовској полицији. Значи на северу од сутра нема српских полицајаца на северу Косова", рекао је Стеван Костић, у име више стотина полицајаца који су поднели оставке.

Пре неколико дана директорат полиције у Приштини суспендовао је командира регионалне полиције север Ненада Ђурића, који је претходно у име више стотина српских полицајаца најавио да неће да спроводе одлуку владе о опомињању и кажњвању возача који не пререгиструју своја возила са српских на локалне таблице.

Опширније Краће

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да косметски Срби изласком из приштинских институција бране легитимно право на своје интересе, исто како су то Албанци радили деценијама и додао да је време да се ствари истерају на чистац - да ли постоји Бриселски споразум или не.

"Време је да се ЕУ и сви остали изјасне да ли постоји, а не да се праве нови, а да се не поштују стари. Срби се боре за Бриселски споразум који је Аљбин Курти срушио. Имају легитимно право да бране своје интересе. Срби са Косова неће више да учествују у томе", поручио је Дачић после састанка са министром спољних послова Малдива Абдулом Шахидом.

Опширније Краће

Завршен скуп у Северној Митровици

Скуп у Северној Митровици са кога су се чуле порука мира и да Срби остају "своји на своме" завршен је песмом "Ово је Србија".

Ракић: Ми желимо мир, мир и само мир

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да мандате враћају српском народу који их је бирао, а не Приштини. Каже да су се у Северној Митровици окупили да пошаљу јасну поруку да је доста шиканирања од стране Приштине - отимањем српске имовине, матретирањем Срба и лажним оптужбама на њихов рачун.

"Доста је, доста је гажења Бриселског споразума и српског народа. Мирне савести стојим пред вама јер смо учинили све да ово спречимо. Нашим оставкама бранимо Бриселски споразум и  право. Ми желимо мир, мир и само мир. Молим вас да не наседате на провокације, ми нисмо реметилачки фактор, ми желимо да се повуку све једностране одлуке о регистарским таблицама и примену Бриселског споразума, да се оснује Заједница српских општина", поручио је председник Српске листе Горан Ракић.

Игор Симић, потпредседник Српске листе, рекао је да се данас боре за мир за све људе. Оставке су, каже, поднели јер нису хтели да буду параван Приштини да настави институционално насиље над нашим народом.

"Десет година чекамо Заједницу српских општина, десет година чекамо руку помирења, а шта смо добили, пребијање наших грађана, милитаризацију севера, лажне оптужбе против свих оних који нису спремни да се одрекну српске државе и српског народа", рекао је Симић.

"Ако будемо јединствени и сложни, не сумњам да ћемо победити. Важно је да терет борбе поднесемо сви подједнако", рекао је Симић. 

Опширније Краће

Косовска полиција: Грађани мирно да протестују

Косовска полиција позвала је грађане да мирно протестују у северном делу Косовске Митровице и навела да је направила оперативни план како би данашњи скуп протекао без инцидената.

"Косовска полиција позива грађане да мирно протестују и да не наседају на могуће провокације, ма које природе оне биле", наводи КПС на својој Фејсбук страници.

Полиција је саопштила да је направила оперативне планове, а како би данашњи скуп грађана у северном делу Косовске Митровице протекао неометано и без инцидената.

 

 

Опширније Краће

Радојевић: Наша борба се наставља

Милан Радојевић, бивши градоначелник Северне Митровице захвалио се свим окупљенима и рекао да се са скупа шаље порука мира.

"Девет година дали смо шансу Бриселском споразуму, нажалост нисмо успели. Јутрос смо званично поднели оставке. Наша борба се наставља, она ће бити само у другом облику", истакао је Радојевић. 

Опширније Краће

Ђурић: Ми немамо другу земљу

На скупу у северном делу Косовске Митровице, мајор полиције Ненад Ђурић, суспендовани командандир полиције рекао је да судбина није у туђим већ у рукама српског народа, да другу земљу немамо и да је одлука коју су донели "буђење из дугогодишњег сна".

"Спавали смо и сањали дуго година, верујући у јаву коју ће нам неко други креирати. Одједном смо се тргли и пробудили из лажног сна и видели да наша судбина није у туђим, већ у нашим рукама", рекао је Ђурић, кога је Приштина суспендовала са места шефа полиције на северу КиМ, после чега је, са осталим српским колегама, одлучио да више не буде припадник косовске полиције.

Ђурић је истакао да је очување земља обавеза и да ће садити на својој земљи, а не "обрађивати за надницу, зарад шаке пиринча".

"Хоћемо на својој земљи садити најлепше цвеће и проширити целом свету мирис мира, среће, здравља и љубави", рекао је он.

Ђурић је казао да не жели да се правда ни у своје име, ни у име својих колега који су, како је рекао, изнели велики терет и из срца донели одлуку да живе часним и достојанственим животом.

Цитирао је речи покојног патријарха - "Пре него што почнеш судити о мени и мом животу, обуј моје ципеле и иди мојим путем, и тек онда ми можеш судити".

Обраћајући се, како је рекао, онима који се колебају и сумњају у истинитост учињених дела, Ђурић је подсетио на речи Петра Петровића Његоша - "Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довјека".

Опширније Краће

Стевановићева: Сви судије и тужиоци изашли из косовског правосудног система

Окупљеним грађанима у Северној Митровици обратила се судија Љиљана Стевановић.

Стевановићева је рекла да су сви судије и тужиоци изашли из косовског правосудног система.

"Ми смо одлучили једногласно да изађемо из правосудног система и придружимо се свим у овој борби. Наша одлука је јасна. Мислим да смо најбољи амбасадори српског дела правосуђа", истакла је Стевановићева.

Стевановићева је рекла да људи на КиМ траже елементарна људска права. 

"Ово је наша порука мира, упућена међународној заједници, али и нашим комшијама и апел да се споразуми поштују", напоменула је Стевановићева. 

 

 

Опширније Краће

Албанске заставе у Бошњачкој махали

Група Албанаца у насељу Бошњачка махала у Северној Митровици поставила је заставе Албаније, јавља репортер РТС-а.

Почео скуп у Северној Митровици

Интонирањем Химне Боже правде почео је скуп у северном делу Косовске Митровице код Споменика кнезу Лазару, као реакција Срба после последњих одлука Приштине.

Ректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици проф др Небојса Арсић рекао је на скупу да је Универзитет један од стубова опстанка Срба на КиМ.

"Мислили смо да ће са кором нестати проблеми са кретањем. Колико је испита морало да буде одложено, али смо успели да надокнадимо пропуштено. Надали смо се да ће студенти и наставници да долазе несметано, међутим није тако", истакао је Арсић.

Истакао је да су сада сви окупили да кажу не издвајању из образовног система. 

Деканица Економског факултета проф. др Тања Вујовић рекла је да подржава одлуку представника Срба да напусте институције на северу КиМ.

"Тежина ове одлуке нама је јасна", нагласила је Вујовићева и додала да се нада да ћемо успети да сачувамо мир. 

Окупљенима се обратио и директор Клиничко болничког центра у Косовској Митровици др Златан Елек. 

Елек је рекао да без здравства нема ни опстанка на КиМ и напоменуо да је у претходним годинама добијена сва неопходна помоћ.

 

 

Опширније Краће

Све спремно за скуп у Косовској Митровици

У северном делу Косовске Митровице све је спремно за одржавање великог народног скупа Срба са севера КиМ, који би требало да почне у подне, а на коме ће, након повлачења из свих косовских институција, још једном поручити да је КиМ део Србије и да ће остати ван њих све док Приштина не почне да поштује Бриселски споразум.

Атмосфера у граду који је окићен тробојкама, као и сва остала места на северу је свечарска, са разгласа који је постављен на трибини на тргу код споменика Кнезу Лазару, емитују се српске песме, а грађани који стижу из осталих места на северу КиМ носе заставе Србије.

Док се у северном делу Митровице окупљају Срби, у јужном делу Митровице окупила се група Албанаца који су качили албанске заставе, јавља извештач РТС-а.

 

Опширније Краће

ЕУ: Приштина одмах да продужи процес пререгистрације возила

Портпарол Европске уније Петер Стано позвао је приштинске власти да одмах одложе примену одлуке о регистарским таблицама и продужи процес пререгистрације, преноси данас Албаниан пост.

Представник ЕУ је истовремено затражио од Приштине да обустави казнене акције за грађане који имају аутомобиле са српским регистарским ознакама.

"То значи моментално продужење процеса пререгистрације возила", навео је Стано.

У одговору за Албаниан пост он је такође казао да је одговорност на странама да обезбеде мир и уздрже се од акција које ће довести до ескалације тензија.

Повлачење српских представника из приштинских институција за портпарола ЕУ није решење за актуелне спорове, али, како је рекао, "има потенцијал за ескалацију тензија на терену".

Стано је подсетио и на обавезе приштинских институција да спроведу споразум о формирању Заједнице општина са српском већином, пренео је Косово онлајн.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ синоћ је оценио да повлачење Срба на КиМ из приштинских институција није решење за актуелне спорове и има потенцијал да додатно ескалира напетости на терену.

Опширније Краће

Градоначелници и одборници четири општине на северу КиМ потврдили подношење оставки

Градоначелници и одборници четири општине на северу КиМ данас и формално потврдили подношење оставки.

Јутрос су одржане посебне седнице скупштина у четири општине на северу Косова и Метохије на којима су градоначелници Лепосавића, Северне Митровице, Звечана и Зубиног Потока и формално поднели оставке на своје функције.

На истим седницама, потом су оставке на своје мандате поднели и председници скупштина општина, као и одборници у локалним парламентима.

На овај начин, представници четири локалне самоуправе на северу КиМ кренули су у спровођење одлука и закључака који су донети на суботњем заседању политичких и институционалних представника српског народа на КиМ.

Опширније Краће

Ђурић: Најновије акције владе у Приштини антиамеричке

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да влада у Приштини најновијим "антиамеричким акцијама изазива хаос и дестабилизује европски југоисточни блок у веома критичном тренутку".

"Најновије радикалне акције косовске владе су антиамеричке, анти-ЕУ и антисрпске. Оне су и антиалбанске", истакао је Ђурић у објави на Твитеру.

Опширније Краће

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за РТС је одлука Срба да напусте све институције у Приштини до сада најодговрнији потез.

"Реч је о мирном и демократском одговору српског народа који на овај начин жели да одбрани Бриселиски споразум и Заједницу српских општина", рекао је Петковић.

Опширније Краће

Полицијске станице без већине полицајаца на северу КиМ

Све очи Срба са севера Косова и Метохије упрте су ка Бреограду и ка међународним представницима. За данас у подне најављен је протест Срба у северном делу Косовске Митровице. Више него иначе, истакнуте су и српске заставе и билборди "Ово је Србија", чиме како кажу Срби са севера КиМ показају где им је место, јавља дописник РТС-а.

Како су најавили Срби са КиМ који су јуче напустили косовске институције, бојкот ће трајати док Приштина не укине пререгистрацију возила и не формира Заједницу српских општина и испуне остале договоре из Бриселског споразума.

На лошу политику Приштине пожалили су се и Срби у Штрпцу. Председник те општине Далибор Јевтић рекао је да неће бити смисла да буду и даље у институцијама, ако Приштина настави политику дискриминације.

Косовска председница Вљоса Османи позвала је Србе да не напуштају институције, оптужила је Београд да стоји иза потеза Срба и истакла уверавање да ће се обезбедити несметан рад институција и јавна безбедност у сарадњи са међународним партнерима.

Власт у Приштине сусреће се и са критикама опозиције. 

Полицијске станице остале су без већине полицајаца, правосудни органи без судија и тужилаца, локалне самоуправе без администрације. У северном делу КиМ има око 300 полицајаца од чега је 80 одсто Срба, који су скидањем униформа демонстрирали да напуштају институцију. Непознаница је да ли ће у њима остати полицајци Албанци којих на северу КиМ има око 20 одсто.

Из дирекције полиције у Приштини најавили су да ће по потреби на северу ангажовати јединице из других делова Косова, негирајући да су послали припаднике специјалних јединица. 

Кфор је саопштио да прати ситуацију и да је у сталном контакту са Београдом и Приштином и међународним представницима како би се спречила ескалација ситуације.

Ноћ на КиМ је протекла мирно. 

Опширније Краће

У Северној Митровици одржан је протест Срба са севера КиМ са која су послате поруке мира. Скуп је почео интонирањем Химне "Боже правде", а окупљени грађани носили су заставе Србије.

 

Представници Срба са севера Косова и Метохије, јуче су након састанка у Звечану, донели одлуку да због последњих потеза Приштине напуштају све политичке институције - скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на северу КиМ и правосудне органе, полицију и администрацију.

Група полицајаца симболично је скинула униформе. Премијерка Ана Брнабић каже да су Срби сатерани у ћошак, а да само желе примену потписаних споразума. Поручује да ће имати подршку Владе Србије.

Председник Српске листе Горан Ракић истакао је да Срби напуштају све политичке институције - скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на северу КиМ и правосудне органе, полицију и администрацију.

Како су саопштили након састанка, одлуке остају на снази све док Приштина не почне да поштује споразуме и међународно јавно право, тј. док не повуче једнострану одлуку о пререгистрацији таблица и не формира Заједницу српских општина.

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ саопштио је да повлачење Срба из косовских институција није решење за актуелне спорове и да има потенцијал да додатно ескалира тензије на терену. 

Борељ je саопштио да је разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем. 

 

Читај ми!