Извор: РТС

Због последњих потеза Приштине, Срби донели одлуку о напуштању институција; Брнабић: Сатерани су у ћошак, а желе само примену споразума

Представници Срба са севера Косова и Метохије, након састанка у Звечану, донели су одлуку да због последњих потеза Приштине напуштају све политичке институције – скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на северу КиМ и правосудне органе, полицију и администрацију. Група полицајаца симболично је скинула униформе. Премијерка Ана Брнабић каже да су Срби сатерани у ћошак, а да само желе примену потписаних споразума. Поручује да ће имати подршку Владе Србије.

Борељ разговарао са Вучићем и Куртијем

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ саопштио је да је разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Борељ је на Твитеру навео да недавна дешавања доводе у опасност године напорног рада у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Позвао је обе стране да се уздрже од једностраних акција које могу да доведу до даљих тензија.

Опширније Краће

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ саопштио је да повлачење Срба из косовских институција није решење за актуелне спорове и да има потенцијал да додатно ескалира тензије на терену.

Борељ у писаној изјави наводи да, истовремено, ЕУ поново позива Приштину да без одлагања поштује обавезе.

"То значи одмах продужити процес пререгистрације возила и обуставити сваку казнену акцију против власника КМ таблица. Питање регистарских таблица могу решити стране у оквиру дијалога", навео је Борељ.

Како се наводи, ЕУ позива Приштину и да одмах започне кораке ка успостављању ЗСО.

Опширније Краће

Опозиција на КиМ критикује Куртија после одлуке Срба

Опозоционе партије и политичари на Косову и Метохији критиковали су Аљбина Куртија након одлуке Срба да се повуку из приштинских институција.

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај позвао је грађане на северу КиМ да покажу удржаност и остану мирни, а не да, како је навео, "буду жртве погрешне политике".

"Што се тиче Куртија, последњи су тренуци да размислимо и прекинемо уништење земље", навео је Харадинај.

Бивши министар спољних послова Скендер Хисени оценио је да је актуелна ситуација која прети да ескалира могла да буде избегнута да се поштовао амерички и европски захтев да се одложи примена одлуке о регистарским таблицама.

Хисени је оценио да, парадоксално, највећа опасност за Косово данас долази од "лидера и њихових детињастих политичких авантура".

Демократски савез Косова оценио је да популистичка политика владе у Приштини доноси дугорочну штету и назадовање у међународној арени, пренела је Коха диторе.

Председник Демократске партије Косова (ДПК) Мемли Краснићи навео је на Фејсбуку да је изузетно забринут због дешавања на северу КиМ и поручио да је обавеза владе да грађанима разјасни шта се дешава.

Он је упозорио на ризик од ескалације и оценио да циљ треба да буде одржавање мира и безбедности.

(Танјуг)

Опширније Краће

НАТО: Кфор спреман да интервенише ако се угрози стабилност

Кфор је спреман да интервенише уколико буде угрожена стабилност на северу КиМ, поручио је вечерас заменик генералног секретара НАТО-а Мирчеа Џоана и позвао Београд и Приштину да "покажу уздржаност и спрече ескалацију".

Џоана је на Твитеру навео да је разговарао са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о "напетој ситуацију на северу Косова".

"Београд и Приштина морају да покажу уздржаност и спрече ескалацију. Кфор остаје на опрезу и спреман је да интервенише уколико стабилност буде угрожена", навео је Џоана.

(Танјуг)

Опширније Краће

На северу Косова је вечерас мирно, видљиве бројније патроле Еулекса

Дописник РТС-а јавља да је на северу КиМ вечерас мирно, али да нико не може да предвиди шта ће се дешавати.

На улицама су видљиве бројније патроле Еулекса, али не и већи број војника Кфора.

О данашњим дешавањима на КиМ и у Београду у извештајима Андрије Игића и Драгане Биберовић

Политичке партије о одлукама из Звечана

Српски покрет Двери подржава напуштање приштинских институција.

"То је једини начин да се изборимо за повратак државе Србије у јужну српску покрајину. Сада је на потезу председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, који хитно треба да распише локалне изборе у четири општине на северу КиМ, али и у свим другим општинама на КиМ", поручују из Двери.

Поручују да је потребно национално јединство око одбране и очувања КиМ у саставу Србије.

"Ово питање не може и не сме да решава само председник Републике или владајућа партија, већ је ово тема за ванредно заседање скупштинског Одбора за КиМ и нову посебну седницу Народне скупштине која треба да буде одржана у Косовској Митровици или Рашки што пре, како бисмо јавно показали подршку нашим сународницима у јужној српској покрајини", поручују Двери.

Српска коалиција НАДА, коју чини Нови ДСС и ПОКС, подржала је напуштање српских представника из свих приштинских институција.

"С обзиром на огромне притиске и тортуру коју доживљава наш народ на Косову и Метохији, овај потез је био једини могућ. Надамо се да ће у данима који следе преовладати разум и да ситуација неће ескалирати. Ми ћемо као државотворна странка увек бити уз свој народ и одлуке које су једино и искључиво у српском интересу", саопштила је НАДА.

НАДА је позвала све своје чланове и симпатизере да се одазову позиву на велики народни митинг који ће се одржати у недељу од 12 часова.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас истиче да је у овом тренутку је да се избегну сукоби и сачувају животи људи на Косову и Метохији.

"Апелујемо на међународну заједницу да учини све да се грађанима српске националности омогући безбедан живот и да се спрече сви евентуални покушаји приштинских власти да се изазову сукоби који би водили даљем исељавању Срба са КиМ", навео је Ђилас.

И он поручује да је одлука о напуштању косовских институција последица неприхватљиве и изузетно опасне политике приштинских власти.

Сматра да су постављени захтеви Срба минимални и апсолутно оправдани. "Њиховим прихватањем би дошло до смиривања ситуације и до обнављања дијалога као јединог начина на који се може доћи до решења прихватљивог за обе стране", навео је Ђилас.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић рекао је да је сутрашњи скуп у Косовској Митровици "још једна магла, лаж и још један воз осликан фрескама", чији је циљ да се прикрије да је председница Владе Србије Ана Брнабић у Берлину потписала споразум са Аљбином Куртијем испред заставе самопроглашеног Косова.

"Театрално напуштање институција самопроглашеног Косова, полицајци скидају униформе, Горан Ракић подноси оставку, министри у влади Аљбина Куртија подносе оставке... После осам година учествовања у власти са Рамушом Харадинајем, Хашимом Тачијем и Куртијем, после предаје правосуђа, полиције, енергетског система, телефонског позивног броја, кажу да се повлаче. Где ћете сада, бежите пошто сте предали скоро све", додао је Алексић.

Опширније Краће

И Вјоса Османи позвала Србе да не напуштају институције

Вјоса Османи позвала је Србе да не напуштају институције, истичући да је уверена да ће институције предузети кораке неопходне да се осигура несметан рад и јавна безбедност на сваком делу територије у блиској сарадњи са међународним партнерима.

"Данашња акција Србије представља њено једнострано повлачење из споразума из Брисела за гашење својих нелегалних структура на Косову. Ова акција подстакнута од Србије још једном доказује оно што смо много пута говорили, да је Србија извор дестабилизације Косова и региона због њених територијалних и хегемонистичких циљева", навела је Османијева.

Према њој, "Србија неће моћи да промени мултиетнички карактер институција и подрије мир и безбедност Косова".

"Позивамо Србе на Косову да не наседају на пропаганду из Србије, њених намера да дестабилизују Косово и регион. Косово је посвећено миру и стабилности и остаје јасно позиционирано на својој евроатлантској рути", тврди Османијева.

Опширније Краће

Петковић: Где Курти наступа репресијом, Срби одговарају мирним отпором

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је у последњем саопштењу навео да се нервоза Аљбина Кртија не може сакрити његовим нападима на председника Вучића и улизивањем српском народу.

"Српски народ му је данас јасно поручио – ми имамо једну државу и једног председника, а он не седи у Приштини", навео је Петковић.

Петковић сматра да је то "највише заболело Куртија, који се заиграо оног тренутка када је помислио да застрашивањем и уценама може да сломи српски народ".

"Срби су свакога дана били све одлучнији да се мирно и демократски боре за оно најсветије – своје претке и своју децу, чувајући међународно право", навео је Петковић.

Поручује да тамо где Курти наступа репресијом, дугим цевима и оклопним возилима, Срби су, на демократски начин, одговорили презиром и мирним грађанским отпором.

Срби су данас само рекли "не" силеџијској политици Аљбина Куртија, његовом избегавању обавеза преузетих у бриселском дијалогу, његовој агресији, а изнад свега његовој неприкривеној мржњи према српском народу.

"Албански сепаратизам на Косову и Метохији ће се, како већ деценијама упозоравамо, вратити као бумеранг онима који су лакомислено веровали да је могуће једнократно кршити међународно право, а не изазвати домино ефекат", истакао је Петковић.

Истиче да ни Русија ни Украјина немају никакве везе са "силеџијском политиком" и потезима Аљбина Куртија, а нема ни Београд.

"Оно што се у континуитету чини српском народу на Косову и Метохији није ничим мотивисано патолошко насиље и злочин из мржње и нема никакве везе са великом политиком", закључио је Петковић.

 

Опширније Краће

Јевтић: Пуна подршка нашој браћи са севера

Градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић пружио је пуну подршку Србима на северу КиМ.

"Пуна подршка нашој браћи са севера! Већ дуже време упозоравамо на институционално насиље и лош однос косовских институција према Србима. Уколико власт у Приштини не престане са свим притисцима на Србе, не видим разлог да више будемо део косовских институција", написао је Јевтић на Твитеру.

Опширније Краће

Брнабић: Срби само стали у одбрану међународног права и Бриселског споразума

Премијерка Србије Ана Брнабић саопштила је да су представници Срба са Косова и Метохије одлуком да суспендују своје учешће у привременим институцијама самоуправе у Приштини само стали у одбрану међународног јавног права и Бриселског споразума.

"Овиме је наш народ на Косову и Метохији поручио да само жели мир, да верује у владавину права и да верује у све оне партнере из међународне заједнице који су учествовали у постизању различитих споразума током протеклих година – пре свега Бриселског споразума као Првог споразума о нормализацији, а онда и свих осталих споразума, који укључују и питање таблица. У својој борби за мир, стабилност, владавину права и поштовање свих потписаних споразума, имаће увек пуну подршку Владе Србије", навела је премијерка. 

Сматра да је хистерија у приштинској политичкој јавности и медијима пример апсурда, јер не само да није реч о позивању на сукобе, већ је управо реч о "мирољубивој и демократској реакцији која је одговор на континуирано једнострано кршење споразума, непоштовање како Срба на Косову и Метохији, тако и Европске уније која је гарант Бриселског споразума". 
 
Оценила је да су паралеле које екстремисти у Приштини повлаче са Украјином и Донбасом "неукусне, непримерене и несувисле, али довољно целом свету говоре о онима који их користе".

Додала је да су Срби на Косову и Метохији током претходне деценије показали трпељивост и толерантност, управо зато што желе мир и зато што верују у владавину права.

"Сваке године се број напада на Србе повећавао, нелегално им је одузимана имовина, ретки повратници су најбруталније малтретирани и поново протеривани, невини људи хапшени и осуђивани супротно Бриселском споразуму, доживели су и да им је право гласа, као основно демократско право, ускраћено, и ниједном нису својим реаговањем угрозили мир. Сада су, једноставно, сатерани у ћошак, а и даље се служе само и искључиво демократским средствима у борби за голи опстанак", навела је Брнабићева. 

Поручује да Срби једино желе да виде имплементацију потписаних споразума, ништа више од тога. 
 
"Влада Републике Србије остаје чврсто опредељена за очување мира и стабилности у региону и стоји уз наш храбри и достојанствени народ на Косову и Метохији", закључила је премијерка Ана Брнабић.

Опширније Краће

Курти позвао Србе да не бојкотују косовске институције

Премијер у Приштини Аљбин Курти објавио је на Фејсбуку, на албанском и српском језику, поруку поводом пререгистрације возила и одлуке о изласку из институција, коју су данас донели представници Срба на северу КиМ.

Каже да је у новембру почело издавање упозорења онима који немају РКС таблице, а да ће од 21. новембра кренути кажњавање.

Курти је позвао све грађане српске националности да остану смирени, и да се очувају безбедност и мир.

"Нисам ја премијер који је против вас, већ је Београд против мене. Ја сам премијер који ће вам бити на услузи поштовањем уставности и законитости", навео је Курти.

У наставку, Курти је позвао Србе да не бојкотују и не напуштају косовске институције. "Оне служе свима нама, свима вама. Не будите жртва политичких манипулација и геополитичких игара. Придржавајмо се сви заједно демократских и европских вредности владавине права, права и слобода појединаца и мањинских заједница, као и политичког плурализма", навео је Курти.

Опширније Краће

Приштина: Нисмо слали специјалце на север, ангажоваћемо полицију по потреби

Дирекција полиције у Приштини саопштила је да ће према потреби и оперативним проценама, ангажовати своје особље, ради обављања послова и законских овлашћења, како би се гарантовала општа безбедност и безбедност свих грађана на КиМ, а након што је у Звечану данас одлучено да Срби напусте парламент, владу и све косовске институције на северу.

"Полицијске јединице јавног реда и граничне јединице по службеној дужности круже и крећу се у зависности од обавеза и полицијских задатака, али нема ангажовања нити слања специјалних јединица на север Митровице, како је објављено у медијима", наводи се у саопштењу полиције.

Позивајући се на тренутну ситуацију и дешавања, полиција додаје "да као институција за спровођење закона, на основу законских и уставних аката, има своје оперативне планове за очување уставног поретка, слободно кретање као и очување реда и мира јавности широм земље".

Истиче се да "полиција континуирано прати дешавања на северу Митровице, дајући професионалне процене у складу с којима предузима неопходне, разумне и законске мере за решавање безбедносне ситуације и професионално реаговање у случају кршење безбедности грађана или уставног поретка".

Опширније Краће

На северу КиМ постављене српске заставе, натписи ЗСО и Ово је Србија

На прилазима Северној Митровици и Звечану постављене су заставе Србије, натписи "Ово је Србија" и плакати са знаком Заједнице српских општина.

Петковић подржао одлуку Срба о напуштању приштинских институција

Директор Канеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је да упућује пуну подршку и разумевање за закључке и одлуке о напуштању и суспензији рада у приштинским институцијама које су Срби са севера данас донели након састанка одржаног у Звечану.

"Јасно исказана данашња намера Срба да својом одлуком стану у одбрану заштите бриселског процеса, у првом реду Заједнице српских општина, као једино загарантованог механизма изградње колективних права српског народа на Косову и Метохији, показала је да мирна и демократска одлука Срба на Куртијево континуирано безакоње и гажење свих бриселских споразума је једини могући одговор", саопштио је Петковић.

Навео је и да је српски народ све време указивао на институционално насиље које је Аљбин Курти системски примењивао према Србима на Косову и Метохији.

"Бруталном сменом Ђурића, као и изјавом да Приштину Заједница српских општина не интересује, Аљбин Курти је до потпуног бесмисла довео процес нормализације односа, на којем Београд све време инсистира", истакао је Петковић.

Рекао је и да је председник Вучић претходних дана провео сате и сате у разговорима и то не само са Србима са Косова и Метохије, како би учинио све да сачува мир и стабилност који су нам преко потребни.

"Преседник Вучић је више пута јасно поновио да су заштита српског народа и њихових живота од апсолутног приоритета за државу Србију, јер је то и једини пут да сачувамо мир и осигурамо стабилност. Наш народ на Косову и Метохији никада нећемо оставити на цедилу, већ ћемо предано наставити да водимо рачуна и бригу о њему у сваком тренутку", поручио је Петковић.

Опширније Краће

Прво реаговање из Приштине на одлуку Срба са КиМ

Шеф кабинета председништва у Приштини Бљерим Веља изјавио је "да одлука Срба да напусте косовске институције личи на чин подстрекавања Русије у Донбасу 2014. године", оптужујући Београд да злоупотребљава Српску листу за дестабилизацију.

Веља је у реакцији на друштвеним мрежама оптужио Београд за подстицање Срба на северу да напусте институције.

"Србија тера и охрабрује косовске Србе да напусте свој рад у косовским институцијама. Овај чин подсећа на руско хушкање у Донбасу 2014. године. Такође, показује да Српску листу Вучићев режим третира као средство за дестабилизацију Косова", написао је Веља.

То је прво реаговање неког од приштинских званичника на одлуку Срба.

Група полицајаца симболично скинула униформе

Група полицајаца са севера Косова и Метохије је, након састанка у Звечану и одлуке о напуштању институција због потеза Приштине, симболично скинула униформе.

Док Приштина не испуни захтеве, Срби ван косовских институција

Представници Срба са севера Косова и Метохије, након састанка у Звечану, јединствено су одлучили да због последњих потеза Приштине напусте скупштину и владу привремених институција и све косовске институције на северу КиМ.

Председник Српске листе Горан Ракић истакао је да Срби напуштају све политичке институције – скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на северу КиМ и правосудне органе, полицију и администрацију.

Како су саопштили након састанка, одлуке остају на снази све док Приштина не почне да поштује споразуме и међународно јавно право, тј. док не повуче једнострану одлуку о пререгистрацији таблица и не формира Заједницу српских општина.

"Да будем сасвим јасан, ми Срби са Косова и Метохије не претимо никоме, већ се трудимо да сачувамо мир и стабилност, као и своје право на достојанствен и миран останак и опстанак на својим огњиштима. Зато захтевамо да Приштина одмах почне да поштује међународно право и све споразуме који су у дијалогу закључени између Београда и Приштине, а које је гарантовала и сама ЕУ", рекао је Ракић. 

Ракић је рекао да је на састанку закључено да Приштина константно руши међународно право и споразуме постигнуте у Бриселу, као и да је српски народ на КиМ изложен је континуираном терору и незаконитим једностраним актима.

"Почевши од небројених кршења слободе кретања, нелегалних и насилних упада специјалних јединица на север Косова и Метохије, изградње четири нелегалне албанске полицијске базе у зеленој зони и на узурпираној приватној имовини наших грађана, преко етнички мотивисаних судских прогона због изговорене речи и политичког деловања, забране права гласа на српским изборима и референдуму, до покушаја изазивања хуманитарне катастрофе ускраћивањем вакцинације и снабдевања лековима Срба са КиМ, што је праћено готово свакодневним нападима на наш народ на КиМ, наше светиње и гробове", рекао је Ракић.

Истовремено, позвао је Приштину да се врати поштовању међународног јавног права, Бриселског споразума и свих других аката који су закључени у оквиру дијалога Београда и Приштине, а који се води на основу мандата Генералне скупштине УН и уз посредовање ЕУ.

Након тога, Ракић је поднео оставку на место министра у влади у Приштини, док су и остали представници Срба поднели оставке на место посланика у косовској скупштини, градоначелника у четири општине на северу КиМ, као и сви запослени у тим институцијама.

Обраћање Горана Ракића

Вучић телефоном разговарао са амбасадором САД

Председник Александар Вучић разговарао је телефоном са амбасадором САД у Србији Кристофером Хилом.

"У дугом и садржајном телефонском разговору са амбасадором Хилом поновио сам да Србија остаје посвећена очувању мира, поштовању међународног јавног права и пуној примени свих потписаних споразума, али и нагласио ужаснутост Срба са КиМ понашањем и једностраним потезима Приштине који доводе у питање њихову безбедност и стабилност читавог региона", написао је Вучић на Инстаграму.

Амбасадор Хил је захтевао од председника Вучића да се Србија понаша одговорно, озбиљно и да ни на који начин не учествује у угрожавању регионалног мира и стабилности, наведено је у саопштењу Службе за сарадњу с медијима. 

Вучић се раније данас у Београду састао и са амбасадорком Кине Чен Бо, и амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком.

Састанак председника Вучића са патријархом Порфиријем

Председник Србије Александар Вучић разговарао је о ситуацији на Косову и Метохији са патријархом Порфиријем и Синодом СПЦ у Патријаршији.

"Са Његовом светошћу патријархом српским господином Порфријем и члановима Светог синода поделио сам забринутост због свих изазова и притисака са којима се суочава наш народ на КиМ и српска држава. Одлучни смо да снажно и заједнички бранимо виталне, националне и државне интересе", навео је Вучић на Инстаграму.

Састанку су присуствовали председник РС Милорад Додик и министар спољних послова Ивица Дачић.

У Звечану политички представници Срба са КиМ о напуштању приштинских институција

У Звечану је у току састанак српских политичких представника са севера КиМ с представницима свих косовских институција - општина, правосуђа, полиције и других служби, на коме се разматра предлог Српске листе да напусте све институције због тога што Приштина крши Бриселски споразум.

Састанку присуствују челници Српске листе и све четири општине са севера – Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавић. Након састанка очекује се обраћање медијима. 

Председник Вучић са Александром Боцан-Харченком

Председник Србије Александар Вучић састао се и са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком и том приликом изразио забринутост због ситуације на Косову и Метохији изазване једностраним потезима Приштине, као и непоштовањем Бриселског споразума. 

Председник Вучић је обавестио амбасадора Харченка о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и притисцима са којима се суочавају Срби и Србија и поновио захвалност на принципијелном ставу и подршци Руске Федерације суверенитету и територијалном интегритету наше земље, истиче се у саопштењу. 

Током састанка, председник Вучић је истакао да Србија наставља да води одговорну политику мира и стабилности и остаје посвећена поштовању међународног права и пуној примени до сада постигнутих споразума.

Амбасадор Руске Федерације истакао је да ће пренети све информације које су му данас предочене званичној Москви.

Састанку је присуствовао и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. 

Председник се састао са кинеском амбасадорком

Председник Србије Александар Вучић састао се са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо како би је обавестио о најновијим дешавањима на Косову и Метохији и позицији у којој се наша земља налази. 

Том приликом, како се наводи у саопштењу, председник Вучић је истакао да Србија, упркос свим изазовима, наставља да води одговорну политику мира и стабилности, те остаје посвећена поштовању међународног права и пуној примени до сада постигнутих споразума.

Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо захвалила је председнику Вучићу на томе што ју је упознао са најновијим дешавањима на Косову и Метохији истакавши да је став Кине доследан. 

"Веома ценимо напоре Србије и Вас лично ка тражењу мирног решења у дијалогу и преговорима. Подржавамо легитимне захтеве српске стране, који се тичу безбедности њених грађана на Косову и Метохији, као и напоре да се договор успостави у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Противимо се једностраним акцијама које доприносе ескалацији и нарушавању стабилности", рекла је амбасадорка додајући да Приштина што пре мора да приступи формирању Заједнице српских општина, као што је то договорено у оквиру Бриселског споразума.

Председник Вучић захвалио је амбасадорки Народне Републике Кине на подршци и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Састанку у Палати "Србија" присуствовао је и министар спољних послова Ивица Дачић.

Вучић: Не одустајемо од одговорне политике мира и стабилности

Завршена је седница Владе на којој је председник Александар Вучић поднео извештај о разговорима са представницима Срба са КиМ.

Седници су, осим министара, присуствовали и директори јавних предузећа.

"Хвала вам на позиву и што сте ми пружили прилику да вас обавестим о ситуацији у којој се Србија налази. Не одустајемо од одговорне политике мира и стабилности", поручио је Вучић на Инстаграму након седнице Владе. 

На седници Владе, која је почела око 10 часова у Палати "Србија", председник Вучић поднео је извештај о разговорима са представницима Срба са КиМ, који су најавили повлачење из свих приштинских институција због последњих потеза премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и суспензије командира регионалне дирекције Север Ненада Ђурића

Након седнице Владе, председник Вучић је разговарао са амбасадорком Кине Чен Бо, а потом и са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан-Харченком.

Председник Србије састао се у Патријаршији и са патријархом Порфиријем и Синодом СПЦ.

Вучић се јуче у вили "Бокељка" састао са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

Лајчак је изјавио да је његов разговор са председником Вучићем био дуг и тежак, али искрен

Председник је јуче отказао све посете у иностранству и извинио се председнику Египта Абделу Фатаху ел Сисију због отказивања присуства на великом скупу COP 27, који се одржава у Шарм ел Шеику од 7. новембра.

Читај ми!