Извор: РТС, Тaнјуг

Борељ: Београд и Приштина постигли договор о таблицама; Петковић: Сачували смо наше српске КМ таблице

Главни преговарачи Београда и Приштине Петар Петковић и Бесник Бисљими постигли су вечерас договор по којем ће Београд престати да издаје регистарске таблице са називима градова на КиМ, док ће Приштина обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила, саопштио је високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ.

Петковић: Сачували смо мир, остају КМ таблице

Договор Београда и Приштине о регистарским таблицама који је постигнут у Бриселу значи да нема никакве казнене политике  Аљбина Куртија према Србима који возе аутомобиле са КМ таблицама, као и да је Курти прихватио све оно што је претходних дана одбијао, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

"Овим договором од сутра од осам часова нема никаквих казни од 150 евра које је планирао Аљбин Курти и нема никакве казнене политике у свим осталим фазама које су биле део одлуке Аљбина Куртија у вези са процесом пререгистрације. Овим договором сачували смо мир и успели да сачувамо наш народ на северу КиМ", рекао је Петковић.

Наглашава да је је посебно важно да овим договором остају КМ таблице.

"Реч је о таблицама које су законске које легално издаје Република Србија и које ће Срби на Северу КиМ моћи да користе. Оне ће и даље бити у употреби као што су биле и до сада", навео је Петковић.

Како је рекао, то између осталог значи да ће сви власници аутомобила који поседују КМ таблице моћи нормално да региструју своја возила и продуже њихово важење.

"Једино где ћемо застати, застаћемо са издавањем потпуно нових КМ таблица и то све до тренутка док се не договоримо и не пронађемо коначно решење по питању таблица. Али ионако за последње три године те КМ таблице нове се нису издавале," рекао је Петковић.

"Успели смо да сачувамо мир и стабилност. Успели смо да обезбедимо сигурност за Србе на Северу КиМ. Свакако дијалог и разговори се настављају и то је оно што је најважније јер треба да идемо у правцу нормализације односа, пре свега нормализације односа на терену када је реч о нормалном животу и животу свих људи како Срба тако и Албанаца", наводи Петковић.

Петковић наглашава да је најважније то што је из Брисела свим власницима аутомобилима са КМ таблицама поручено да могу на миру да спавају.

"Сачували смо наше КМ таблице", рекао је Петковић.

Фоно изјава Петра Петковића

Вучић у четвртак о детаљима договора Београда и Приштине

Председник Александар Вучић говориће сутра о детаљима договора између Београда и Приштине после сусрета са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

Канцеларија за КиМ: Албанци све прихватили, велики успех за Београд

Албанци су вечерас прихватили све што су претходних дана одбијали и о чему нису хтели ни да чују, саопштила је вечерас Канцеларија за Косово и Метохију наводећи који су главни бенефити договора који је постигнут у Бриселу.

"Реченица о саопштењу ЕУ у којој се говори о испуњењу свих претходних споразума из дијалога је велики успех за Србију и без икакве дилеме, испуњење тих споразума иде пре било каквих даљих разговора о нормализацији односа", наводи Канцеларија.

Поручују грађанима и да су сачуване КМ таблице и оне остају у употреби на северу КиМ док се коначно не постигне договор око тога.

"Ионако смо последњих година издали свега десетак нових КМ таблица тако да та мера наш народ не погађа у пракси. Наш народ на КиМ ће без проблема возити и даље своје КМ таблице. Ни на који начин и никада нећемо прихватити РКС таблице и то овај договор потврђује", истиче се у саопштењу.

Канцеларија оцењује и да је данашњи договор показатељ да су САД желеле смиривање тензија и радиле у том правцу.

Борељ: Београд и Приштина хитно да се посвете предлогу ЕУ за нормализацију

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ саопштио је да су се Београд и Приштина вечерас, уз помоћ ЕУ, "договорили о мерама да избегну даљу ескалацију и да се у потпуности усредсреде, хитно, на предлог за нормализацију односа, који је овог септембра представила ЕУ као посредник, а који је подржан од Француске и Немачке".

Борељ објашњава да то значи да ће Београд престати да издаје регистарске таблице са ознакама градова на КиМ, а да ће Приштина обуставити све даље радње у вези са пререгистрацијом возила.

Борељ у саопштењу достављеном медијима додаје да ће "ЕУ обезбедити да се кључна питања и принципи у вези са нормализацијом обрађују у контексту предлога" и додаје да две стране "разумеју да сви претходни споразуми о дијалогу морају бити спроведени".

Он ће, како је најавио, у наредним данима позвати Београд и Приштину на разговор о наредним корацима у оквиру предлога "са циљем да се представе резултати следеће Специјалне групе за нормализацију са Косовом и следеће ажурирање поглавља 35 за Србију".

"У случају опструкције било које стране, ЕУ као посредник може прекинути процес", поручио је Борељ.

Борељ најављује да ће он и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак наставити "да олакшавају процес нормализације односа и редовно обавештавају државе чланице ЕУ и партнере о напретку који су стране постигле".

Лајчак захвалио Петковићу и Бисљимију на конструктивности

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак захвалио је главним преговарачима Београда и Приштине  Петру Петковићу и Беснику Бисљимију на конструктивности, као и америчкој администрацији на непроцењивој подршци. 

Жиофре: Договор око регистарских таблица веома добра вест

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре саопштио је да је договор Београда и Приштине о регистарским таблицама веома добра вест и додао да се сада обе стране могу фокусирати на "нормализацију односа".

"Веома добре вести из Брисела. Уз помоћ ЕУ постигнут је договор да се избегне даља ескалација. Сада се дијалог Београда и Приштине може фокусирати на нормализацију односа", написао је Жиофре у објави на друштвеној мрежи Твитер.

 

Бисљими: После данашњег договора наставак разговора о предлогу ЕУ

Главни преговарач Приштине Бесник Бисљими написао је на Твитеру да би након данашњег договора, требало  да се наставе интензивни разговори о предлогу ЕУ, који подржавају Немачка и Француска, за пуну нормализацију односа.
Опширније Краће

Борељ: Београд и Приштина постигли договор у вези са пререгистрацијом возила

Београд и Приштина постигли су споразум у вези са таблицама, потврдио је високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ.

"Са радошћу вам саопштавам да су главни преговарачи Београда и Приштине постигли договор о мерама, како би избегли даљу ескалацију и у потпуности се фокусирали на предлог нормализације односа између њих", написао је Борељ на Твитеру.

"Београд ће престати да издаје регистарске таблице са називима косовских градова, а Приштина ће прекинути даље акције у вези са пререгистрацијама возила. Позваћу стране наредних дана да размотре следеће кораке. Захваљујем се специјалном представнику Мирославу Лајчаку на напорном раду", додао је Борељ.

Настављени разговори у Бриселу

После паузе у Бриселу су настављени разговори између главних преговарача Београда и Приштине, Петра Петковића и Бесника Бисљимија, уз посредовање ЕУ.

Билчик: Лопта је у рукама Приштине

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да је јасно, када је реч о договору Београда и Приштине о регистарским таблицама, да се чека потез Приштине.

"У овом тренутку, када је реч о регистарским таблицама, јасно је да је лопта у рукама Приштине и ми очекујемо да Приштина предузме акције. Истовремено, постоји још толико отворених питања која могу бити решена само ако постоји добра воља да се прошлост остави иза и да се гледа ка будућности", рекао је Билчик за Танјуг.

Та будућност, како напомиње Билчик, мора да буде европска и заснована на помирењу и разумевању да људи у региону морају пронаћи начин да живе једни поред других.

Приштина, истакао је Билчик, мора да схвати да је питање регистарских таблица нешто што је знатно битније од самих регистарских таблица.

"Реч је о значајном и фундаменталном питању за Београд и мислим да је то нешто што сви разумеју, јер ако се направи напредак у томе, уследиће напредак и у другим питањима", казао је Билчик.

"Ја држим палчеве да преговарачи у наредним сатима, наредним данима, пронађу решење које ће смањити тензије у региону", рекао је известилац ЕП.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића

Пауза у Бриселу, ускоро наставак разговора Лајчака са преговарачима

После два сата разговора у Бриселу између Петра Петковића и Бесника Бисљимија под посредовањем ЕУ, уследила је пауза у преговорима, потврђују извори из Брисела.

Ускоро се очекује наставак разговора.

Срби из Штрпца послали поруке подршке сународницима на северу

Мештани општине Штрпце изразили су незадовољство због репресије приштинских власти, као и целокупне ситуације на северу Косова којом се тежи исељавање Срба са ових простора.

Председник Општине Штрпце Далибор Јевтић је, обраћајући се окупљеним мештанима, казао да Срби више неће трпети никакав вид насиља.

"Борићемо се демократски и на миран начин, колико год нас Курти представљао као криминалце и не знам како нас још назива, мора да зна да имамо снагу огледану у јединству и зато сваки Србин који живи јужно или северно, мора да дигне свој глас против зулума, против насиља и против свега онога што данас актуелна влада Косова ради. Желимо само да будемо свој на своме и да останемо и опстанемо овде, никог не угрожавајући", казао је градоначелник Јевтић.

Јевтић је са скупа послао поруку мира, поруку јединства али и поруку подршке сународницима на северу Косова који се данас суочавају са великим притисцима.

На скупу је исказано највеће поверење држави Србији и председнику Александру Вучићу, речима: "Верујемо му зато што се бори за мир и надамо се да ће наћи начина да се обезбеди сигурност, да се сачува живот, да студенти студирају како би сутра радили и остали овде."

Опширније Краће

Лајчак: У току разговор са Петковићем и Бисљимијем

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да је у току разговор са главним преговарачима две стране – Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем.

"Данас сам угостио главне преговараче Београда и Приштине за наставак дијалога који је вођен на високом нивоу. Искрено се надам да ћемо успети данас да нађемо решење како би деескалирале тензије на терену и радили на нормализацији односа. Разговори су у току", навео је Лајчак на Твитеру.

Опширније Краће

Протест жена у Косовској Митровици: Доста нам је Куртијевог терора

У северном делу Косовске Митровице у току је протест жена са КиМ под мотом "Мајке Космета".

Учеснице протеста су поручиле да им је доста терора Аљбина Куртија и да желе мир и стабилност.

У тренутку када су мајке кренуле у шетњу и молебан улицама северног дела Косовске Митровице, огласила су се црквена звона храмова и цркава на северу покрајине, у знак подршке њиховој борби за мир, будућност, сигурност, останак и опстанак Срба и српских породица на Косову и Метохији.

На челу колоне, жене носе платно у бојама српске заставе на којем пише "Мајке Космета против Куртијевог гета", а учеснице протеста носе транспаренте на којима пише "Курти, децу ти нећу дати", "Желим сина да спремам за свадбу, Курти, доста је сукоба", "Доста нам је ропства под Куртијем", "Није хир – хоћу мир", "Свете, не затварај очи пред Куртијевим терором", "Докле да трпимо насиље над нашом децом", "Зашто је српској деци на КиМ ускраћено безбрижно детињство".

Такође, могу се видети и поруке "Нећу да моја деца живе у страху од Куртијевог зулума", "Овде сам рођена, овде сам децу родила, овде остајем и да чувам унуке", "Нећу другу државу, имам своју Србију"...

Учеснице протеста прошетале су се до моста који дели Косовску Митровицу на јужни и северни део, где је постављена бина на којој дечји хор изводи традиционалне песме, као и песму Ђорђа Балашевића "Само да рате не буде".

Гордана Савић, која 30 година ради у Клиничком центру Косовска Митровица, указала је на то се данас свуда у свету, па и у нашој земљи, прославља Међународни дан хуманости, а оне су окупљене у великом броју да кажу да им је доста Куртијевог терора, да неће да га трпе.

Упитала је да ли је хумано то што прете српским лекарима да ће да их хапсе и то зато што су хтели да вакцинишу против коронавируса.

Како каже, данас су изашле да својој деци обезбеде мир, стабилност.

Опширније Краће

Срби на протестима у Грачаници и Горњем Кусцу

У Грачаници и Горњем Кусцу, Срби на централном Косову и у Поморављу организовали су скупове подршке сународницима се севера, због неправедног и угњетавачког односа приштинских власти. 

Окупљени у Грачаници носили су српске заставе и транспарент "Срби са Косова и Метохије", а председница Општине Љиљана Шубарић навела је да данашњи скуп показује српско јединство на Косову.

Додала је да уколико се притисци наставе, и Срби са југа знају шта ће учинити, истичући да је одлука Срба да напусте све институције на северу била праведна и да има за циљ заштиту српских националних интереса, а и људских права свих грађана.

"Ми Срби са централног Косова пружамо чврсту подршку нашој браћи и сестрама на северу. Никада уједињенији пред све изазове, и ако се овај зулум настави, желим да упозорим релевантне факторе да и ми Срби на југу знамо шта морамо да учинимо", поручила је Шубарићева.

Додала је да Срби никада нису трпели нити ће трпети гажење слободе и права, и да ће још одлучније наставити са залагањем за поштовање људских права.

Директорка Народне библиотеке у Грачаници Бранкица Костић поручила је да данашњи скуп представља одговор на тортуру коју спроводе институције у Приштини.

"Молим вас у име свих нас, не пишите нам у личним картама 'Косовар', ми нисмо 'Косовари', и оно кад кажу српска мањина, ми нисмо мањина у својој држави. Невоље нас и даље стискају, те невоље нас уједињују, ми смо једно. Порука са скупа је да схватите озбиљно сви они који нас нисте чули до сада, престаните да вршите институционално, егзистенцијално и било које друго насиље. Народ кад нешто схвати не може му се више ништа", поручила је Костићева.

Опширније Краће

Хил: Питање таблица на КиМ треба одложити на годину дана

Питање регистарских таблица на КиМ треба одложити на годину дана и посветити се решавању кључних питања, поручио је амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

Хил је, одговарајући на питања новинара, након што је присуствовао примопредаји нове биотехнолошке опреме на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Београду, навео да је на КиМ потребно да се нађу дугорочна решења и да та "територија треба да има перспективу међународног положаја".

Са друге стране, каже, Срби на КиМ треба да имају перспективу како ће њихов живот изгледати и на који начин ће га живети.

"Овом региону је потребно да се страсти смире", казао је Хил.

Додао је да ситуација на Косову треба да се смири како би и тамо могли да се направе услови за изградњу биотехнолошког центра и развој.

Опширније Краће

Курти: Бисљими је у Бриселу, можда у року од 48 сати буде постигнут договор

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти известио је кабинет о састанку који је у понедељак имао у Бриселу са председником Србије Александром Вучићем.

Курти је рекао да је једина сврха тог састанка требало да буде, како наводи РТК 2, "коначан договор". Поновио је да је Жозеп Борељ "одустао" од прелиминарног предлога ЕУ.

Истакао да је пре почетка састанка уз позив високог представника ЕУ приложен и текст од четири параграфа. Према његовим речима, Борељ се прилагодио ставу Београда у вези са питањем пререгистрације возила.

"У тексту се позива на почетак преговора о постизању споразума пре марта. Да би се дало простора за разговоре, речено нам је да суспендујемо одлуку о регистарским таблицама, ако Србија више не издаје нелегалне таблице. Овај предлог је прихваћен и то је резултат састанка. Сада, после састанка који смо тамо имали, а који је трајао осам сати, представник ЕУ је, нажалост, променио премису преговора и почео да инсистира на суспензији казни за регистарске таблице", каже Курти.

Напомиње да није ни полицајац ни командант да се бави техничким питањима.

"ЕУ је одустала од свог предлога и састанак је завршен. Наша одлука о регистарским таблицама не може бити предмет преговора", рекао је Курти.

Аљбин Курти тврди да је до сада издато скоро 2.000 опомена и да не "ужива у кажњавању", али да је то "њихова дужност". Додаје да је данас Бесник Бисљими у Бриселу и да ће можда у року од 48 сати бити одржан састанак на коме ће бити постигнут договор.

Опширније Краће

ЕУ одлаже визну либерализацију због ситуације на северу КиМ

Чешка Република, која председава Савету ЕУ, у последњем тренутку је у уторак увече одлучила да скине са дневног реда састанка амбасадора земаља чланица усвајање текста о приштинском захтеву за визну либерализацију због политичких дешавања на северу КиМ, преносе приштински медији.

Како наводи Коха диторе, очекивало се да ће та одлука бити донета као формалност, без поговора.

"Због политичких дешавања на северу Косова, сутра се та тачка на дневном реду COREPER-а (амбасадори ЕУ) не чини идеалним. Стога смо одлучили да одложимо тачку за следећу недељу (30. новембар)", наводи се у поруци које је Чешка као председавајућа проследила државама чланицама Европске уније (ЕУ).

Према тексту о визној либерализацији, са којим су се земље чланице сагласиле у уторак, укидање визног режима ступило би на снагу заједно са почетком рада Европског система за путне информације и одобрења (ETIAS), а најкасније до 1. јануара 2024. године.

Ситуација на северу КиМ погоршала се након одлуке приштинске владе да почне са применом плана о пререгистрацији возила са српским таблицама, а уочи најављеног почетка примене друге фазе плана, који подразумева новчано кажњавање.

Опширније Краће

Дачић: Србија поступа одговорно, желимо да сачувамо мир

Србија, а пре свега њен председник Александар Вучић, одговорно је поступила у најновијим преговорима са приштинском страном јер је приступ био "да не устајемо од преговарачког стола чак и када нам се не свиђа нешто што је на њему", рекао је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић

"Ми поступамо тако јер желимо да се сачува мир, макар и крхки и настојимо да преговорима дођемо до решења које је одрживо и које ће омогућити да и Београд и Приштина направе компромис, а да народ на Косову и Метохији зна да у наредном периоду неће бити проблема", рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

Тврдње и написи у медијима да су Американци издејствовали да Аљбин Курти за 48 сати одложи примену одлуке о регистрацији возила су према његовој оцени тачни, јер је како каже увек било тако да се на крају испостави да САД морају да "извуку уши" или запрете да ће то урадити онима које су помагали свих ових година.

Дачић је истакао да је највећи кривац за ситуацију у којој се сада налазимо, када је о КиМ реч, Аљбин Курти који, према његовој оцени, мисли да је месија који треба да спасе албански народ па у том смислу лоше говори о претходним албанским политичарима, а тако и о потписницима Бриселског споразума.

"Међународна заједница је дошла до краја могуће толеранције јер нема више куда, а алтернатива томе јесте да се почне са сукобима. То што Курти жели није реално, јер ниједан албански полицајац неће моћи да дође на север Косова пошто Срби на то гледају као на војно заузимање севера, а север никада неће признати независно Косово", рекао је Дачић и нагласио да је најважније да се сачува мир у јужној српској покрајини.

Коментаришући за данас најављени скуп жена и мајки у Косовској Митровици, рекао је да је народ узнемирен, да му смета неизвесност и да је позитивно то што се протести одвијају мирним путем.

"То је врста грађанског отпора ономе што ради Курти, јер су сви проблеми које има обичан народ настали због потеза Куртијеве власти. Данашњи скуп је добар пример да свет види да проблеми нису ствар политичких функционера већ да је овде реч о нечему што погађа обичан народ, и жене и децу, и студенте и старије, онемогућава им нормалан живот", истакао је Дачић.

Додао је да подржава овакве протесте и да се њима проблеми Срба на Косову и Метохији могу учинити јаснијим и некима у свету који их не разумеју.

Оценио је да Куртију није стало до таблица да би тако регулисао питање регистрације аутомобила већ само "жели да на њима пише република Косово, пошто реч република у његовом поимању означава да је Косово независно".

Упитан да ли се после најновијих догађања и изјаве Жозепа Бореља ситуација мења, Дачић је одговорио потврдно.

"Мења се пре свега захваљујући суманутом понашању Приштине. Не желим да кажем да се радујем што се Курти тако понаша, али ту има и мало среће јер ови са Запада могу да виде ко је тај фактор опструкције и дестабилизације региона", рекао је Дачић.

Додао је да су увек говорили о симетрији кривице, а сада то више не могу да говоре.

 

 

 

Опширније Краће

Симић: Тензије на КиМ високе, Курти се оглушује на упозорења

Тензије на Косову и Метохије су високе, али нису плод било какве активности Срба, већ су изазване планом премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који се оглушује на позиве најмоћнијих земаља света, рекао је потпредседник Српске листе Игор Симић.

Наводи да Курти не одустаје од своје јасне намере да протера Србе са КиМ, те истакао да приштинска полиција непрестано малтретира српски народ, ометајући их да воде нормалан свакодневни живот.

"Трудимо се да водимо нормалан живот, али су тензије у нашим животима присутне и утичу на сваки друштвени процес који се одвија око нас", казао је Симић за ТВ Првa.

Нагласио је да је оно што се дешава у Бриселу ових дана тема и на славама, и на улици, и на радним местима, јер се у "ваздуху осећа неизвесност" због става Куртија да настави са даљим прогоном Срба.

Са друге стране наш народ је, каже Симић, одлучан да остане и опстане на КиМ у чему има несебичну подршку Београда и Владе Србије.

Оценио је да Аљбин Курти не уме да води политику мира и непрестано крши Бриселски споразум, спречавајући формирање Заједнице српских општина и кажњавањем Срба због регистарских ознака.

Према његовим речима, Курти изазива немире на северу КиМ како би скренуо пажњу са реалних проблема као што су енергетска криза и проблеми са храном.

"Приштина скреће пажњу јавности са реалних проблема на северу Косова. Они користе Србе и обрачун са Србима као средство за подизање свог политичког рејтинга у радикалном делу албанске јавности", поручио је Симић.

Симић је рекао да су Срби, када су напустили институције на КиМ, јасно послали поруку да је доста са кршењем Бриселског споразума и права Срба на тим просторима.

Истакао је да је за Србе, али и остале житеље на КиМ у овом тренутку најважнија тема очување мира.

Упозорио је, још једном, да су тензије јако високе и закључио да се Куртију не сме дозволити да настави са малтретирањем и кажњавањем Срба на КиМ.

Опширније Краће

Састанци се очекују од 15 часова

Директор Канцеларије за Ким Петар Петковић је на путу за Брисел, где би требало да се састане са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем, потврђено је Танјугу у Канцеларији за КиМ.

Разговору ће присуствовати и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, а састанци се очекују од 15 часова.

За сада није позната тачна агенда разговора нити да ли ће у њима учествовати шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

Опширније Краће

Миливојевић: Дијалог је сада тема, од Вашингтона зависи и даљи процес

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да уколико САД остану при томе да се избегну компликације на терену и ескалација, онда ће сигурно бити неког резултата.

"Мислим да је њихово одлучујуће. Од тога зависи политички став Вашингтона. Јасно је да је њихов утицај доминантан. ЕУ остаје посредник, али без кључног утицаја на Приштину. Мислим да је то свима јасно. Од воље Вашингтона зависи и даљи процес", истиче Миливојевић.

Према његовим речима, нису тема само таблице него и дијалог, да ли ћемо га имати и на којој платформи.

"Видели смо да Курти инсистира сада на новом формату да се разговара искључиво о коначном споразуму на бази међусобног признања", нагласио је Миливојевић.

Наглашава да Курти и владајућа гарнитура у Приштини инсистирају на свом приступу.

"То се завршило неуспехом и без интервенције САД не бисмо имали могућност да се разговара о избегавању ескалације. Ако је интерес да овде остане мир, наћи ће се решење за таблице. Мораће се разговарати о формату даљег дијалога. Без обзира на то шта мисли Курти, када је реч о Србији нема никакве шансе да Србија промени став. Бриселски споразум мора да се реализује, ако желе дијалог, ЗСО мора да се стави на сто и реализује и онда може да се разговара о нормализацији која не подразумева статусно питање", напомиње Миливојевић.

На питање како се дошло до тога да је Курти сада послушао Америку, Миливојевић сматра да су овога пута САД примениле неке друге мере. Очигледно је да у Вашингтону постоји градација мера, сматра Миливојевић.

"Американци имају инструменте да конкретно делују. Све то што је у Приштини и та власт и те гарнитуре зависе од Америке. Европа сад покушава да наметне план Шолц–Макрон, да га дефинише као европски план и да он буде основа за преговоре. Имајући у виду да тај план није прихватљив за Србију. Избегавање међународног права, Бриселског споразума и суштине косовског питања, стављања по страни Резолуције 1244 не може да доведе до неког решења које би гарантовало мир и стабилност", каже Миливојевић.

Српска страна, додаје, данас уопште није тема, тема је приштинска страна. "У најмању руку имаћемо одлагање. Американци су уложили свој политички ауторитет. Неће дозволити ескалацију, и Приштина ће морати да учини неки уступак", наводи Миливојевић.

Тема дијалога је сада тема.

"Београд се понашао конструктивно. Интерес тог дела међународне заједнице која подржава приштинску страну је да овде остане мир и стабилност. Европа је суочена са озбиљним проблемом, са ратом у Украјини и нова ескалација овде би Европу довела у проблем на још виши ниво", истиче Миливојевић.

Србија, указује, добија иницијативу, али се мора имати у виду не само српски интерес него и обавезе које су раније закључене.

"Ово јесте повољнија почетна позиција, и то показује да је могућ притисак на Приштину, али морамо се вратити на изворну платформу за дијалог, а то је да се испуне раније преузете обавезе и да се створи амбијент за један суштински дијалог о нормализацији", закључио је Миловојевић.

Разговор Иване Татомир Чкоњевић са Зораном Миливојевићем
Опширније Краће

Одаловић: Ситуација на северу Косова нас враћа на 2013, одговоран Курти

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић наводи за РТС да се последњим догађајима ситуација на северу Косова ресетује и враћа на 2013. годину за шта је, сматра он, одговоран премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, који је рекао да Заједнице српских општина неће бити. 

Указује да је Србија још једном показала да је за компромис и имплементацију Бриселског споразума, али да Аљбин Курти наставља са провокацијама на северу Косова са жељом да изазове инцидент.

"Србија је покушала све да ову најављену ескалацију и ове тензије које подиже Курти спусти и да буде неко ко ће бити конструктивни партнер у дијалогу иако је са Куртијем врло тешко постићи споразум око било чега. У свеми лошем има неколико добрих ствари, прва је да је Србија потврдила свој конструктивни приступ и тражење решења мирним путем. Добро је да је најзад Европска унија идентификовала Куртија као неког ко није спреман на компромисе и није спреман на тражење решења већ тврдоглаво и упорно одбија све оно што је његова обавеза", наводи Одаловић.

Указује да је Курти ипак морао да послуша некога и да за 48 сати одложи примену и да простор у коме би првенствено могао да тражи стратегију за себе. 

"Да ли је то данашњи састанак у Бриселу где ће се главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бисљими, састати са специјалним представником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком, не знам. Могуће је да је Бисљимију дао неке друге смернице. Али ако Бисљими иде са оним с чим је ишао и Курти у Брисел, то је опет један велики проблем", оцењује Одаловић.

Рок цури, указује Одаловић, видећемо како ће се све ово данас одвијати, најважније је да нема ескалације и да није било никаквих инцидената за ово време.

"Али у сваком случају, решења која су била на столу и која је и председник Вучић понудио везано и за саме таблице и поново помињање тих, ајде да их назовем статусно неутралних КС таблица је једно од решења које свакако би Куртију значио часан излазак из целе ове приче уколико је спреман да тражи решење, уколико је спреман да прави проблеме и то је за њега неприватљиво и то је један нови изазов", оцењио је Одаловић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Указује да је распоређивање специјалаца из Приштине додатни притисак и узнемиравање за Србе на северу, те да је то провокација са жељом да се изазове инцидент.

"Курти је убацио велике полицијске снаге на север Косова са циљем да подигне тензију, да се створи несигурност код Срба и да у сваком случају у тренутку ако одлучи да крене у примену насилним путем, неће моћи другачије, да има неке снаге. Мислим да је то нешто на шта, нажалост, ни Кфор ни они који су дужни нису реаговали. Потписано је, договорено је, јасно је да снаге РОСУ и тих специјалних јединица не могу на север Косова без сагласности команданта Кфора", истиче Одаловић.

Опширније Краће

Главни преговарачи Београда и Приштине данас са Лајчаком у Бриселу

Главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бисљими, састаће се данас у Бриселу са специјалним представником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком, потврђено је РТС-у.

До састанка долази два дана пошто је пропао покушај постизања договора у преговорима Бореља и Лајчака са председником Србије Александром Вучиће и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем. Борељ је одговорност за неуспех преговора о одлагању примене плана у фазама о пререгистрацији возила на КиМ пребацио на Куртија.

Опширније Краће

У више градова на Косову и Метохији одржани су протести због кризе на северу покрајине изазване потезима Приштине у вези са пререгистрацијом возила са српским таблицама.

Централно окупљање било је у Косовској Митровици, али су претходно скупови подршке Србима на северу одржани у Грачаници, Штрпцу, Горњем Кусцу. Носиоци ових скупова биле су жене.

"Мајке Космета против Куртијевог гета", основна је порука са окупљања. У тренутку када су мајке кренуле у шетњу и молебан улицама северног дела Косовске Митровице, огласила су се црквена звона у знак подршке њиховој борби за мир.

Скупови у српским срединама завршени су мирно, обезбеђивала их је локална полиција, а у Митровици међународни полицајци. 

Читај ми!