Читај ми!

Да ли су деца холивудских звезда успешна зато што су наследила таленат или везе својих родитеља

На друштвеним мрежама их називају „непо бебама“, а ради се о успешној деци холивудских звезда која се баве истим послом као и њихови родитељи. Ко су непо бебе и зашто их јавност дочекује са злурадим коментарима, као и да ли су оне доказ да је меритократија мртва, покушавају да одгонетну колумнисткиње Гардијана.

Непо је скраћеница од „непотизам“. А беба, у овом случају, значи да је у питању дете некога ко је већ успешан. Не значи да је у питању стварно беба, већ је то фраза која важи за све узрасте деце славних родитеља.

Посебно светло на питање непо беба бацила је објава на Твитеру о глумцима ТВ серије Еуфорија.

Ова објава је невероватна из неколико разлога. Први је да у серији игра Лесли Ман, жена Џада Апатоуа, једног од најмоћнијих холивудских продуцената и њихова ћерка Мод Анабела Апатоу. Поред тога, како ће интернет касније сазнати, редитељ серије Еуфорија, Сем Левинсон, је и сам непо беба (његов отац је оскаровац Бари Левинсон, редитељ филмова Кишни човек и Добро јутро, Вијетнаме).

До тренутка када се ова посластица појавила на Твитеру, реакције на мрежама према овој врсти непотизма су дошле до усијања. Десетине живахних младих познатих личности, од Зое Кравиц (ћерка Лисе Боне и Ленија Кравица) до Маје Хоук (ћерке Уме Турман и Итана Хоука) и Дакоте Џонсон (ћерке Дона Џонсона и Мелани Грифит), биле су тема објава на друштвеним мрежама због својих познатих родитеља. 

Тако су одједном припадници такозване Генерације Зед (Gen Z којој припадају рођени после 1997. године и не сећају се како је изгледао свет пре мобилне технологије) први пут сазнали да непо бебе пуне екране; музичке топ листе, странице часописа и генерално остварују велике креативне пробоје много пре него њихови вршњаци.

Јавност је одувек била, и даље је, фасцинирана децом славних личности, али иако не мисли да им недостаје талента, нешто им ипак замера.

Када је Блумберг објавио текст „Отвори ум за предности непотизма“, а посебно када је Њујорк магазин објавио невероватну насловницу са непо бебама и дијаграмом свих холивудских генеалошких веза, „зедовци“ су били запрепашћени.

Наравно, још увек постоје холивудске звезде које нису непо бебе, неке имају родитеље који раде иза сцене, али ипак, изгледа да је тешко напредовати ако немате добре везе у индустрији забаве.

Бити дете познатих родитеља – предност или мана?

Ако сви знамо да се то дешава и да су везе признат начин да се напредује у послу, можемо ли да претпоставимо да су непо бебе равнодушне и отворене у погледу својих привилегија?

Поједине непо бебе су прилично отворене према томе што су деца познатих родитеља. На пример, Конор Круз, кога су усвојили Том Круз и Никол Кидман када је имао месец дана, нема проблем са тим што је непо беба и једном приликом је као ди-џеј наступао поред воштане фигуре Тома Круза.  Али многим другима јако смета када се на њих гледа само као на децу славних родитеља, што је честа тема интервјуа које дају.

Рецимо Лили-Роуз Деп (ћерку Џонија Депа и Ванесе Паради), за коју се са сигурношћу може рећи да је имала користи, колико од наслеђених јагодица, толико и од наслеђене славе, рекла је у једном интервјуу за часопис Ел: „Чудно ми је да некога сводите на то да је ту само зато што је нечије дете“, а такође сматра да је то и сексистички приступ. Ова изјава је пак навела неколико врхунских модела да прилично гласно одреагују у објавама на Инстаграму на ову изјаву.

У међувремену, Зои Кравиц, коментаришући чланак објављен у Блумбергу, рекла је за часопис Џи-кју: „Потпуно је нормално да останете у породичном послу.“

Гвинет Палтроу (ћерка глумице Блајт Данер и редитеља Бруса Палтроуа), у разговору са колегиницом Хајли Бибер (рођеном Болдвин), објаснила је како породичне везе заправо могу бити отежавајућа околност, јер „када на врата уђете захваљујући родитељима, морате дупло више да радите и да будете дупло бољи да бисте оправдали поверење“.

Непо бебе су свуда око нас

Недавно је и певачица Лили Ален (ћерка глумца и филмске продуценткиње), не без разлога, истакла да бити дете познатих родитеља није нимало лако. Али даодала је и да су непо бебе свуда око нас. Прича о непо бебама је углавном усредсређена на највидљивије примере (познате личности), а гнев који стоји иза овога је много дубљи.

Наслеђено богатство олакшава напредовање у свакој области. Због тога истраживање њујоршког магазина прави јасну разлику између тога да ли сте непо беба или једноставно богати.

Јер то што сте наследили не само богатство, већ и родитеља који могу без проблема да вам отворе врата, много олакшава даље напредовање.

У свакој делатности која је високо цењена и плаћена, или само веома видљива (као здравство, новинарство), можете се кладити да ћете у њима пронаћи другу, чак и трећу (у случају Дру Баримор и четврту) генерацију која се бави истим послом.

Поставља се питање да ли ће припадници генерације Зед који су тек сада ово открили, закључити да је меритократија лаж и да успевају само они који имају добре везе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 13. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару