Читај ми!

Три деценије без Томе и његове крхке душе која није трпела ограничења

Више од сто хиљада људи видело је филм о Томи Здравковићу у првој недељи приказивања. Можда нам је баш ово време помогло да боље разумемо емоцију коју је носио. Тома Здравковић је преминуо на данашњи дан, пре тридесет година.

На Централном гробљу окупио се велики број пријатеља и поштовалаца Томе Здравковића како би обележили тридесету годишњицу његове смрти.

„Био је другачији, неке ствари за њега нису биле битне у животу. Била му је важна само та унутрашњост, снага емоција, љубав. Није трпео никакво ограничење – у томе је била велика разлика. Био је спонтан, све што је пожелео у животу он је једноставно урадио", испричала је Томина супруга Гордана Здравковић.

„Он је био једна крхка, ломљива душа, живео је тежак живот, а носио га је некако уздигнуте главе, и сву ту бол и тугу пружaо је својој околини и гледаоцима кроз своје стихове и своје песме", рекао је редитељ и глумац Драган Бјелогрлић.

„Ми смо данас на гробу Томе Здравковића, и ја осећам ту душу која је ту. Ја осећам душу у свим људима који су дошли да му одају почаст и славу", изјавио је музичар Жељко Јоксимовић.

„Тому Здравковића мало ко познаје какав је био. Нико не зна да је он кренуо са забавном музиком као клинац, као дечак. Упознао је тада Силвану у једном локалу у Лесковцу, и он је као дечак долазио ту и чекао негде 11 сати да му она да микрофон да би могао да пева", испричао је Живорад Ајдачић.

„Са мамине стране имам лик, очи имам татине, од њега сам наследила ту емоционалност, ту смо се нашли, ту је био клик", рекла је Томина ћерка Жаклина Здравковић.

У знак захвалности за то што је иза себе оставио песме уз које се и данас смеје и плаче, у Лесковцу му је подигнут споменик, у Печењевцу, одакле је родом, изграђена је спомен-чесма 2016. године.

Поводом двадесет пет година од његове смрти, одржан је концерт у Београдској арени, где су највећа имена српске музике певала његове песме.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи