Фонд за младе таленте – Немања Ђикановић: Не одустајте од својих снова, држава даје подршку кроз фондове и стипендије

У току је конкурс Фонда за младе таленте за стипендирање најбољих студената на престижним универзитетима у иностранству. О томе ко може да се пријави, али и о другим конкурсима Фонда, који је за 16 година доделио више од 40.000 стипендија и награда.

Руководилац Фонда за младе таленте и стипендирање Немања Ђикановић истакао је, осврћући се на податак „да 15 одсто укупне популације чине млади и да од њих зависи 100 одсто будућности“, да држава преко овог фонда расписује конкурс за наставак студија наших најбољих академаца који желе да наставе своје школовање на престижним универзитетима у иностранству. То су мастер и докторске студије.

"Оно што је новина у односу на прошлогодишњи конкурс је да смо поред кључног, односно првог критеријума, а то је Шангајска листа, првих 500 на шангајској листи додали и листу области", рекао је Ђикановић,

Ко може да се пријави за Фонд за младе таленте и стипендије?

„Сви они студенти који су завршили основне студије у иностранству и код нас. Најнижи просек је 8,5. Пријављивање је веома једноставно преко е-управе, односно прко consent ID-a, који се преузима у конзуклатимa,у нашим амбасадама и конзуларним представништима, преко платформе е-таленти.

Процедура је иста као и прошле године, а пријава траје до и траје до 7. новембра 2024. године. Обавеза је да се година која је уписана заврши до 2026. године. До сада је пријављено преко 100 стипендија. Ове године је фонд има 350 стипендија. Најпопуларније је студирање у Италији, Француској, Британији, а ван Европе у САД", истакао је саговорник.

Таленти у јавном сектору

„То је други конкурс који нам је веома важан, Таленти у јавном сектору, где имамо пријављених око 150 лекара који су најажурнији у учењу. Захваљујући Вестинстенској фондацији ми смо урадили анализу прошлогодишњег програма и први прелиминарни резултати су да млади желе да остану у јавном сектору“, рекао је Немања Ђикановић.

Додела награда средњошколцима

„Значајна је јер држава учествује у том узрасту и креирању система вредности. Кроз финансијску подршку даје важност узрасту. Награде се дају у области математике, физике, информатике. Награде ће уручити премијер Милош Вучевић и министарка Јелена Беговић. Награђени су добили новчану награду у износу од 20 до 200 хиљада динара“, истакао је Немања Ђикановић, Фонд за младе таленте.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи