Читај ми!

Село Покревеник, старопланински бисер - амбијент у коме је време стало - изазов за архитекте

Студенти и професори Архитектонског факултета из Београда, у жељи да оживе опустела села, понудили су решења за очување традиционалне старопланинске архитектуре. Овога пута, изазов је било село Покревеник.

Један од старопланинских бисера, село Покревеник скрајнут с пута, ушушкан на 800 метара надморске висине са крововима покривеним каменим плочама. Амбијент у коме је време стало - привлачан туристима, а изазов будућим архитектама, који покушавају да проникну у тајне народног градитељства.

"Одлично је што смо имали прилике да на терену видимо различите технике градње као и различите материјале како су коришћени који су потпуно у складу са природом", рекла је Мила Митровић, студенткиња пете године Архитектонског факултета у Београду.

"Ово је први пут да радимо пројекат који је изведен у стварности и баш нам је то добродошло, јер смо научили како се неке ствари заправо раде у пракси", рекао јеМилан студент Архитектонског факултета у Београду.

Студенти су направили идејно решење, али и учествовали у градњи дрвеног павиљона који су назвали Ново сеоско збориште. Траже се решења и за обнову других објеката.

 "Хоћемо да скренемо пажњу на објекте у јавној својини, који су услед депопулације напуштени -не користе се, а могли би са врло мало ресурса да буду активирани и да буду центри заједница", истакла је др Данијела Миловановић Родић, ванредни професор Архитектонског факултета у Београду.

Мештани Покревеника, али и других старопланинских села, са оптимизмом дочекују студенте и професоре, који од 2018. године раде на очувању традиционалне архитектуре.

"Имамо урађен пројекат за прилазни сеоски пут и имамо одрађена 4 пројекта за објекте у јавној својини", рекао је Станко Костадиновић, председник МЗ Покревеник.

"Када су дошли студенти у село, село је оживело. Родио се такав ентузијазам међу становништвом, сви смо дисали за тај тренутак", истакао је Јован Јеленковић, мештанин села Паклештица.

"Циљ је тај да се покаже да постоје неки људи ван села, људи који нису пореклом са Старе планине и из било којих руралних подручја, који имају вољу и жељу да помогну у обнови", рекао је Александар Панић, еколошки активиста.

За село Покревеник са свега 20-так становника. Боравак младих људи који имају нове идеје и решења, нада је за будућност и подстрек мештанима да не гасе своја вековна огњишта.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи