Читај ми!

Како је мајка осмислила пикто-књигу за свог аутистичног сина

Нишлијка Биљана Стојановић је мајка једанаестогодишњег дечака који има аутизам. Да би свом сину приближила свет у коме може равноправно да учествује, направила је пикто-књигу „Три прасета“ коју он чита уз помоћ графичких симбола.

О томе како је настала пикто-књига Биљана Стојановић наводи низ практичних разалога – од тога да нема довољно прилагођених књига за децу с аутизмом, до тога да је хтела да и њен син Оливер у трећем разреду уз помоћ графичких симбола може да чита лектиру. Све то, али овом књигом поручује и много више.

„Када смо се ми сусрели са Оливеровом дијагнозом ја сам рекла нећу да чекам да мени други решавају проблеме ја ћу да решим проблеме за своје дете. И ова књига је настала због Оливера, за Оливера, али заправо за сву децу. Мој је некако приступ том проблему да мом детету неће бити боље док не буде свој деци боље. Једноставно ја на ово гледам као на своју животну мисију. Ова књига је нека врста мог завештања, неки мој допринос друштву и за то мора да се има времена“, наглашава Биљана Стојановић, Оливерова мајка]

Пре него је што књига одштампана Биљана је, каже, импровизовала, уз помоћ исецканих фотографија, било је важно да Оливер то и прихвати.

„Уз ову књигу имао је и радну свеску. Он је практично кроз то тромесечје кроз књигу Три прасета обрађивао и друге предмете – српски, математику и природу, и баш му се допало. Час је био испуњен, он је био укључен у рад са другом децом“, додаје Биљана.

Оливер је сада кренуо у пети разред и превазишао је Три прасета. Биљана спрема нову књигу јер је основала издавачку кућу „Пиктокњига“.

„Књига је настала малтене из једне добре воље, љубави и уз помоћ пријатеља који су спонзорисали ово издање. Моја идеја није профит, моја идеја је да од ове књиге финансирам следећи наслов, и да некако заокружим тај процес“, наглашава Стојановићева.

Биљана је мајка троје деце и лекарка која се одрекла професионалне каријере када је Оливер кренуо у школу – она је неко ко живи живот вредан поштовања.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи