Читај ми!

Револуција на пољу прављења чоколаде – Швајцарци измислили нови рецепт за прављење омиљеног слаткиша

Замислите да уберете лепу, сочну јабуку, али уместо да зароните зубе у њу, ви сачувате семенке и баците остатак – то је оно што произвођачи чоколада уобичајено раде са плодом какаовца.

Сада су научници у Швајцарској смислили нови начин да направе чоколаду користећи читав плод, а не само семење. И без додавања шећера!

Чоколада коју је направио научник Ким Мишра и његов тим на престижном Федералном институту за технологију у Цириху користи пулпу, сок, па чак и кору какаовца.

Нови начин припреме већ је изазвао велику пажњу, посебно због неефикасности у традиционалној производњи чоколаде приликом које се користи само семе, а остатак плода величине бундеве и пун хранљивих супстанци се оставља да труне на пољима.

Кључ нове чоколаде лежи у њеном изузетно слатком соку, који има „воћни укус, помало као ананас“.

Овај сок, који садржи 14 одсто шећера, се дестилује у веома концентровани сируп и меша са пулпом и осушеном кором и даје веома сладак желе.

Када се желе дода какао семенкама да се добије чоколада, потпуно се елиминише потреба за шећером.

Мишра гледа на свој изум као последњу у дугом низу иновација швајцарских произвођача чоколаде.

У 19. веку Рудолф Линт, чије је презиме постало синоним за добру чоколаду, случајно је развио кључни корак специфичног начина мешања топле чоколадне масе – како би се учинила уједначеном и смањила њена киселост – остављајући миксер какаа да ради преко ноћи. Резултат – укусна, слатка чоколада.

среда, 13. новембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње