Читај ми!

Шест начина за природно посветљавање косе

Истраживања показују да отприлике 50 одсто жена редовно фарба косу, почевши од, у просеку, 27. године. И док пракса фарбања косе постоји дуго, рачунајући и девне Египћане који су косу фарбом на бази олова косу чинили тамнијом, данас велики број жена бојењем жели да је посветли.

Шест начина за природно посветљавање косе Шест начина за природно посветљавање косе

Коса почиње да расте унутар фоликула длаке који се налази испод коже. На том месту се пигмент додаје из протеина.

Наша природна боја косе потиче од два пигмента – једног који се зове еумеланин, и који доминира код бринета и особа са тамнијом бојом косе, и другог – феомеланина, који даје црвене нијансе.

Плава коса се, међутим, јавља због мање количине пигмента, а бела, односно седа – када се производња пигмента веома смањи или потпуно престане.

Када одлучите да косу посветлите фарбом, тада хемијски уклањате природни пигмент косе. Обично, избељивач који се користи уз фарбу, је хидроксид пероксид, који постиже оно што се често назива пероксидна коса.

Али да ли сте знали да када загрејете водоник пероксид до тачке кључања, он постаје експлозиван? Ипак, на собној температури, користи се и као дезинфекционо средство. Произвођачи хемијских производа то знају, па га добро разблажују тако да је донекле безбедан за употребу.

Делује тако што улази у длаку и ослобађа кисеоник. Када се то догоди, пигменти се разграђују. Ово омогућава боји да „ради“ у комбинацији са водоник-пероксидом да би се добила жељена боја косе.

Избељивање косе водоник-пероксидом свакако није здрав процес. Осим тога, бројне боје за косу садрже још неке хемикалије које могу бити штетне или узроковати алергије као што је формалдехид.

У алергијске реакције на производе за бојење косе спадају свраб коже главе, ломљење косе, губитак косе, црвенило на кожи главе, коњунктивитис, па чак и главобоља.

Следи шест могућности које можете да размотрите, ако желите да будете „природна плавуша“.

Камилица

Камилица је лековита биљка, али се традиционално користи и за природно посветљење косе.

Скувајте јаку шољу чаја од камилице или две, и оставите да се охлади. Када се охлади, нанесите га на косу, и пробајте да, док се не осуши, седите на осунчаном месту.

Понављајте процедуру неколико пута и очекујте прве резултате.

Цимет и мед

Комбиновање цимета и меда је одличан метод за природно посветљивање косе.

Једноставно помешајте кашику цимета са две кашике меда и оставите да одстоји пола сата. Ово ће претворити смешу у природни избељивач за косу.

Нанесите га на косу и оставите да одстоји најмање четири сата. Очекујте светлију нијансу боје косе после неколико оваквих третмана.

Сода бикарбона

Направите пасту користећи мало топле воде и око трећину шоље од два децилитра соде бикарбоне. (Можда ће вам бити потребно више ако имате дугу косу.) Када направите густу пасту, нанесите је на косу и оставите да делује око 15 минута.

Исперите прво водом, оперите шампоном, и на крају нанесите уобичајени регенератор за косу. За боље резултате користите шампон који садржи соду бикарбону.

Лимун

Лимунов сок је, као потпуно природни препарат за косу, вероватно најпопуларнији, посебно код оних који желе природно светлију косу зато што лимун има својства избељивања. Тако делује због високог садржаја киселине, а ако сок од лимуна држите на коси док сте на сунцу, сигурно ће посветлети.

Помешајте једну кашику лимуновог сока са око два литра воде. Ако желите јаче ефекте избељивања, додајте више сока лимуна у односу на количину воде.

Оставите да одстоји до једног сата, а за јачи ефекат седите на сунцу са нанетим лимуновоим соком на коси. Исперите и понављајте поступак све док не добијете жељену боју.

Јабуково сирће

Једноставно исперите косу мешавином лимуна изнад. Уверите се да је равномерно распоређено. Умасирајте га у косу.

Сирће може да коси да јачи сјај, али и посветљујући ефекат. Помешајте пола шоље јабуковог сирћета са пола шоље дестиловане воде. Мешавину попрскајте или нанесите на праменове косе. Оставите да делује око пола сата, а затим исперите.

Морска со

Вероватно сте приметили да када сте на мору и редовно пливате у океану, коса вам посветли. То је због дејства морске соли уз помоћ сунца.

Тај ефекат можете симулирати користећи морску со и топлу воду.

Само растворите једну кашику морске соли у око пола шоље топле воде. Нанесите на косу, оставите да делује око 20 минута. Исперите и осушите косу.

„Уради сам“ рецепт за природни избељивач косе

Помешајте трећину шоље соде бикарбоне, кашику морске соли са пет капи етеричног уља камилице са довољно топле дестиловане воде, како бисте направили пасту.

Изаберите праменове косе које желите да посветлите и на њих нанесите мешавину, или пасту ставите по целој дужини косе.

Оставите да стоји око пола сата док седите на сунцу.

На крају, темељно исперите, оперите шампоном, и ставите уобичајени регенератор. Ако желите да вам коса буде још светлија, поновите послупак већ следећег дана.

Имајте на уму да резултати могу варирати јер је свака коса различита. Упркос природним састојцима, ипак су и на њих могуће алергије, тако да, ако осетите било какву иритацију, престаните да их користите и одмах добро исперите власиште и косу.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару