Читај ми!

Бомбоне са смртоносном дозом метамфетина нашле се у пакетима новозеландске добротворне организације

Добротворна организација која ради са бескућницима у Окланду на Новом Зеланду поделила је око 400 пакета у којима су биле и бомбоне са укусом ананаса које је обезбедио непознати донатор, а које су у себи имали потенцијално смртоносну дозу метамфетамина.

Градска хуманитарна организација Окланда саопштила је медијима да је њихово особље почело да трага за око 400 људи како би пронашло дониране пакете у којима би могли бити и слаткиши – који су у ствари били чврсти блокови метамфетамина у омоту од бомбона. Полиција Новог Зеланда покренула је кривичну истрагу.

Количина метамфетамина у сваком слаткишу била три грама, што је до 300 пута већа од доза које обично узимају корисници и могла би бити смртоносна, према Новозеландској фондацији за наркотике која је прва тестирала бомбоне.

Бен Биркс Анг, портпарол Фондације, рекао је да је прикривање дроге као безопасне робе уобичајена техника прекограничног кријумчарења и да је више слаткиша вероватно дистрибуирано широм Новог Зеланда.

Слаткиши су имали високу уличну вредност од 1.000 новозеландских долара (608 америчких долара) по бомбони, што указује да је донација непознатог грађанина била случајна, а не намерна, навео је Биркс Анг.

Срећом нико није завршио у болници

Чланица мисије, Хелен Робинсон, рекла је да је од уторка осам породица, укључујући најмање једно дете, пријавило да су конзумирали контаминиране слаткише . Нико није хоспитализован, а Робинсонова објашњава да је већина због „одвратаног“ укуса вероватно одмах испљунула бомбону.

Банка хране ове добротворне организације прихвата само донације комерцијално произведене хране у затвореној амбалажи, истакла је Робинсонова. Бомбоне са укусом ананаса, са етикетом малезијског бренда „Ринда“, били су донирани, а стигли су у торби малопродајног ланца, додала је она.

Компанија „Ринда“ је у писаној изјави рекла да је компанија сазнала преко новозеландских новинских извештаја да су њени слаткиши „можда били злоупотребљени“ и да ће сарађивати са властима у спровођењу истраге.

„Желимо да јасно ставимо до знања да 'Rinda Food Industries' не користи нити одобрава употребу било каквих илегалних дрога у нашим производима“, рекао је генерални директор Стивен Тех.

Пометња на тржишту наркотика

Мисију града Окланда упозорио је у уторак клијент банке хране који је пријавио бомбону „необичног укуса“. Особље је пробало неке од преосталих слаткиша и одмах контактирало надлежне.

Неки од оних који су добили пакете са храном били су клијенти хуманитарне службе за лечење зависности, а вест да је дрога дистрибуирана изазвала је велике проблеме.

„Рећи да смо упропашћени је блага реч“, закључила је Робинсонова.

Метамфетамин је моћан стимуланс који изазива велику зависност и утиче на централни нервни систем. Има облик белог кристалног праха без мириса, горког укуса који се лако раствара у води или алкохолу.

среда, 14. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару