Могућности које пружају собна врата

Дошло је време да у свом дому промените једна или више собних врата. Изгледа једноставно али није. Неколико је основних критеријума на основу којих треба да донесете одлуку који тип собних врата, на ком месту, која је основна намена собних врата, јер није свеједно да ли она деле спаваћу, дечју собу, кухињу или неку другу просторију од остатка куће или стана у коме живите.

Собна врата од пуног дрвета су свевременска, увек су у моди али колико год да их волите, нису предвиђена за мале станове нити за простор који је влажан. Највише до изражаја њихова масивна конструкција и класичан дизајн долазе у просторијама високох плафона, ненападних боја и чистих линија намештаја, који стилски подржавају ова елегантна и чврста врата.

Мултифункционалана собна врата се израђују од медијапана. Плоче које се израђују тако што се дрвени опиљци мешају са адитивима, смолама, лепком и под утицајем високе температуре и високог притиска обликују у изванредно чврсте и отпорне плоче које се затим пресвлаче различитим врстама фолија које су отпорне на ударце и механичка оштећења, гребање, лако се чисте и одржавају, отпорне су на утицаје температуре и разлика у температури, хемијске утицаје, утицаје УВ и сунчевог зрачења, водонепропусне су.

Још један од квалитета је пресудан у избору – боје се лако и можете одабрати и боју и нијансу која вам се допада. Такође се фолије којима се медијапан плоче пресвлаче производе у великом распону мотива, дезена и узорака, па је тиме омогућен избор и најзахтевнијим потрошачима.

Стаклени панели су веома чест избор када су собна врата у питању. Без обзира да ли желите више светлости у просторијама или желите да постигнете онај елегантни печат који дају ова врата, уколико се одлучите за матирано стакло сачуваћете своју приватност а постићи свој циљ. Ова собна врата су напросто савршена за радне просторије и нарочито када су у питању трпезарије.

Недостатак осветљења је чест проблем у неким кућама и становима. Овај проблем се до неке мере може отклонити уградњом собних врата која имају у свом склопу надсветло. Купатила често немају прозор или је сувише мали да би обезбедио довољно светлости. Неке мале или помоћне просторије такође имају исти проблем. Надсветло изнад собних врата успешно доводи светлост у ове просторије и чини их пространијим и светлијим.

Све присутнија су у нашим домовима клизна собна врата. Првобитна њихова улога је била да својим начином затварања и отварања ослободе простор у мањим просторијама или оним где је немогуће на други начин распоредити намештај па врата просто сметају.

Крило ових собних врата клизи по шинама – водилицама и крећу се паралелно са зидом на коме се отвор налази. Невероватно практично решење али све заступљеније јер даје простору надасве модеран изглед и функционалан ефекат.

Грађански станови из неких ранијих времена одликовали су се великим трпезаријама и раскошним двокрилним вратима. Величина просторија је та која ће определити да ли ћете поставити једнокрилна или двокрилна собна врата. Двокрилна собна врата са орнаментиком, инкрустацијама, са стакленим отворима па ако сте посебно избирљиви са витраж мотивима, довели сте свој стан до правог уметничког средишта у свом окружењу.

Последњих година су неправедно занемарена хармоника собна врата. Веома практична, атрактивна у зависности од материјала од ког су направљена, ова врата подсећају својим начином отварања и затварања на клизна врата. Конструкцију ових врата чине вертикално постављени метални или дрвени стубићи, спојени међусобно платном, кожом, другим материјалима који се набирају као мех хармонике, тако су ова врата и добила своје име.

Ова врата се отварају и затварају уз помоћ горњих и доњих водилица, склапају се при отварању и не заузимају ни мало места.

Собна врата израђена од масивних стаклених панела, транспарентних или матираних првобитно су била дизајнирана да се користе у комерцијалним и канцеларијским окружењима. Ипак, ова интересантна врста собних врата привлаче пажњу па су нашла своје место у неким домовима. Стил комплетног ентеријера определиће да ли заиста можете у свој лични простор унети један овакав детаљ.

Треба да узмете све постојеће параметре у обзир када се појави потреба за новим собним вратима. Осим стилских решења, димензија истих, не заборавите да је још један важан моменат, начин отварања врата – стандардна собна врата која имају уграђене шарке, пивот или обртна собна врата, клизна или шибер врата, хармоника врата, склапајућа односно телескопска врата, врата са механизмом за аутоматско затварање, и ово нису сва собна врата која можете пронаћи на нашем тржишту.

Врата која се могу отварати под правим углом, полукружно као клатно, собна врата са склопивим крилима, савремена собна врата се производе од савремених материјала, оплемењених и модернизованих да прате савремене стандарде у квалитету, модерне токове у дизајнирању, њихова понуда расте из дана у дан и одабрати своја идеална собна врата није тако лаган посао како се можда чини.

Сајт Огласико је ваш саветодавац и водич кроз шаролики свет собних врата. Где и од кога их купити, фотографије кој вреди видети, колико коштају собна врата, од који материјала су свака виђена произведена, баш све што вам је неопходно да знате о вашим новим собним вратима.

петак, 09. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару