Читај ми!

Нису баш обични кућни љубимци, а данас је њихов дан – на Светски дан мачака, подсетите се зашто их толико волимо

Сигурно волите своју мачку, али можда нисте у потпуности свесни колико је она, као ваш кућни љубимац, заиста – посебна.

Да ли сте знали да мачке имају отисак носа који је јединствен, слично људским отисцима прстију, или да су развиле мјаукање као начин да комуницирају искључиво са људима?

Студије сугеришу да су се припитомљене мачке први пут појавиле око 3.600. п.н.е. Вековима су уз човека, па није ни чудо што су најпопуларнији кућни љубимци на свету: у Сједињеним Државама има их око 88 милиона као кућних љубимаца.

Занимљиво је да је геном домаће/кућне мачке чак 95,6 одсто исти као и онај који припада тигру. Зато и деле одређене врсте понашања са дивљим рођацима а ту спадају обележавање територије урином, игра са пленом, начин ухођења плена…

Говорећи о обележавању ериторије, мачке и власника означавају као своју територију и то трљањем лица и тела о тело власника, пошто имају мирисне жлезде у тим областима.

Међу занимљивим чињеницама које описују вашег љубимца, су и податак да су мачке вероватно једини сисари који не осећају слатко, као и то да су кратковиде, али да су њихов периферни вид и ноћни вид су много бољи него онај код људи.

Мачке могу скочити до шест пута више од своје дужине, и имају 230 костију, што је, признаћете приличан број, имајући у виду да људи имају 206.

Ходају као камиле и жирафе: прво померају обе десне, а затим обе леве ноге. Ниједна друга животиња не хода на тај начин.

Према The Huffington Post-у, мачке обично спавају 12 до 16 сати дневно, а време у стању будности, чак трећину, проведу негујући се. Најактивније су у зору и сумрак.

Познато је да је предење код мачака знак да су расположене, међутим, то може бити и самоумирујуће понашање, јер производе ове специфичне звукове када су болесне или узнемирене.

О томе колико су принципијелне, сведочи податак да ће мачке одбијати неукусну храну до тачке гладовања, а упркос популарном веровању, многе мачке су нетолерантне на лактозу.

Женке имају могућност да остану гравидне када имају само четири месеца.

Стерилизација може продужити живот мачке. Истраживање болнице за кућне љубимце у Банфилду показало је да кастрирани мужјаци живе у просеку 62 одсто дуже од некастрираних, а стерилисане женке живе у просеку 39 одсто дуже од нестерилисаних.

Уникатан речник

Мачке имају јединствен „речник" који развија са својим власником – свака од њих има другачији скуп вокализација, предења и уопште понашања у комуникацији.

Имају до 100 различитих вокализација док рецимо пси имају само 10. Мјаукање је понашање које су мачке развиле искључиво да би комуницирале са људима. Стручњаци објашњавају да мачке доживљавају људе као велике мачке без длаке.

Када је реч о комуникацији, сматрају претећим понашање ако успоставите директан контакт очима са њима. Али зато знајте да, ако вам мачка прилази са равним репом који као да вибрира, то значи да је изузетно срећна што вас види. Такође, када вам мачка седне на лице, сматрајте да то чини као гест пријатељства.

С друге стране, када ваша мачка маше репом, то је њен начин да вас упозори да није баш раположена.

Марија Асунта и њен љубимац Томас, вероватно су се веома добро слагали када је она решила да све своје богатство од 13 милиона долара остави баш мачку Томасу, када је преминула 2011.

Још једна мачка која је постала позната широм света је мачка некадашњег председника САД Била Клинтона. Сокс је била је миљеник медија током Клинтонове администрације, и једном приликом је објављено да је примала више писама од самог председника.

четвртак, 08. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару