Читај ми!

Зашто волимо да навијамо за аутсајдере

Од изборних трка, романа и филмова, до Олимпијских игара, често навијамо за оне за које мислимо да су у неповољнијем положају у односу на ривала. Зашто то радимо открива више о нама самима него о њима.

Зашто волимо да навијамо за аутсајдере Зашто волимо да навијамо за аутсајдере

Успон аутсајдера проткан је кроз најубедљивије наративе историје. Од Давида и Голијата, Пепељуге из бајке и измишљеног Рокија Балбое до стварне Ерин Брокович, једноставно не можемо да одолимо причама у којима слаби и рањиви тријумфују над јакима и моћнима.

Ову склоност посебно видимо у спорту. Узмите у обзир само популарност јамајчанског боб тима који је инспирисао филм Cool Runnings. Према неким политичким коментаторима, изигравање статуса аутсајдера може чак утицати на наше гласачке намере. Као неко ко никада није био на политичкој функцији, Доналд Трамп се представио као аутсајдер на америчким председничким изборима 2016. године, а термин сада усваја Камала Харис, кандидат демократа у трци за Белу кућу 2024.

Психолошке студије о феномену симпатија које гајимо за аутсајдере су малобројне. Али и оскудна литература која постоји може помоћи да разумемо зашто тако често навијамо за оне који немају велике шансе – и начине на које овај необичан каприц људског ума може утицати на наше доношење одлука у свакодневном животу.

Симпатични губитници

Када се узме у обзир, „ефекат аутсајдера“ прилично је необичан с обзиром на познату фиксацију човечанства на статус и престиж. Према теорији друштвеног идентитета, своје самопоштовање често изводимо из успеха наше групе. Као резултат тога, имамо тенденцију да пораз наших идола третирамо као лични неуспех, што нас доводи до тога да осећамо мање поверења у сопствене способности. То је болно – што сваки навијач неког фудбалског тима може да посведочи.

Зашто бисмо својевољно пролазили кроз то разочарење подржавајући „позадинског тркача“ за којег је вероватноћа много мања или готово никаква да ће нам донети радост? Било би много смисленије да навијамо за фаворите било ког догађаја – тако да бар можемо да уживамо у њиховој слави.

Неки од првих одговора потичу из фасцинантне студије Џозефа Ванделоа (Joseph Vandello) са Универзитета Јужне Флориде и његових колега из средине двехиљадитих. Да би проверили да ли је ефекат аутсајдера био стваран, прво су испитали реакције америчких студената на Олимпијске игре 2004. године. Пре него што су игре одржане, учесницима је презентован списак са укупно пет медаља свих времена: Шведска (469), Бугарска (195), Белгија (140), Мексико (40), Словенија (6).

Затим су студенти замољени да замисле две земље које учествују у предстојећем пливачком догађају и да оцене колико би желели да свака земља победи на скали од један (апсолутно не) до девет (апсолутно да). Без обзира који су пар оцењивли, амерички студенти су дали јасну предност земљи која је историјски освојила мање медаља. Ако су добили Шведску против Белгије, на пример, фаворизовали су Белгију, али ако су добили Белгију против Словеније, фаворизовали су Словенију. Свеукупно, 75 одсто испитаника је преферирало тим земље са мање медаља.

Ванделоов тим је затим истражио неке од додатних фактора који би могли повећати или умањити ефекат. У једном експерименту, учесници су прочитали кратак опис о два европска кошаркашка тима, ЦСКА из Москве и Макабија из Тел Авива. Један тим су приказали као аутсајдера са лошим недавним резултатима, а други као врхунски са звезданим учинком. Затим су погледали снимак из узбудљиве утакмице и одговорили на упитник о својим проценама о игри тима.

Да би се осигурало да резултати нису били под утицајем било каквих већ постојећих предрасуда, истраживачи су мењали начин на који су тимови представљени у тексту. Половини учесника речено је да је московски ЦСКА у неповољнијем положају, док је осталима речено да је Макаби из Тел Авива у игру ушао као последњи на табели. У сваком случају, учесници су приписали знатно више труда аутсајдеру. С правом или не, чини се да претпостављамо да ће се аутсајдери додатно трудити да надокнаде свој недостатак, што их чини допадљивијим.

Ванделоов четврти и последњи експеримент показао је да привлачност аутсајдера живи или умире на перцепцији неправде. Када су замољени да изаберу своје фаворите из пар спортских тимова, учесници су преферирали оне са најслабијим резултатима, али се овај ефекат смањивао ако би открили да је тим преплављен новцем. Тада је серија претходних неуспеха једва изазвала симпатије.

Чини се да невоља аутсајдера мора потицати из позиције истинске слабости. „Недостатак изазива осећај неправде код већине људи који желе да се исправи“, приметио је Ванделоов тим у свом раду.

Деца хладног срца

Мала деца немају ове бриге. „У раним годинама живота деца су на страни јачег, као да чувају сопствене интересе“, каже Франсоа Кеск, истраживач у Лионском истраживачком центру за неурологију у Француској. „Тек са учењем моралних вредности почињу да желе да успоставе неку врсту правде или једнакости међу појединцима.“

У истраживачком раду из 2021, Кеск је испитао перцепцију одраслих о емоцијама аутсајдера. Његов тим је учесницима показао разне стрипове и видео клипове двоје људи у интеракцији. На пример, у једном стрипу је приказан лик – који је изгледао доминантније и моћније – који издаје наређења другом лику, прво да му донесе пиће, затим књигу и на крају наочаре за читање. После су их питали: „Шта мислите да ова особа осећа у овом тренутку?“

Питање је било намерно двосмислено: могло се односити на било који од два лика. Међутим, много је већа вероватноћа да ће учесници размотрити лик који служи, а не лик који издаје наређења. „Већина чак и не узима у обзир емоције доминантне особе“, каже Кеск.

Подржавајући хипотезу о неправди, његов тим је открио да ова пристрасност зависи од тога колико се неразумно понаша први лик. Али други фактори такође могу бити у игри. „Може бити да се појединци велике моћи доживљавају као хладнији од појединаца мале моћи“, додаје Кеск. Људи једноставно не очекују да људи на власти искусе тако широк спектар емоција, напомиње истраживач, што би нас могло довести до тога да трошимо мање времена размишљајући о својим осећањима.

Бајке

Имајући у виду ову дубоко укорењену емоционалну пристрасност, није изненађење да су приче о аутсајдерима толико распрострањене.

„Постоји инхерентно романтичарско осећање да неко или тим надмашују шансе да постигну неочекивани исход“, каже Роберт Лаунт, професор менаџмента и људских ресурса на Државном универзитету Охајо. Он сумња да често црпимо личну инспирацију из ових прича, које „појединци наглашавају да је 'све могуће' уз напоран рад и одлучност".

Радећи са Нејтаном Петитом са Универзитета у Њујорку и Саром Дојл са Универзитета Аризона, Лаунт је испитао начине на које сами такмичари реагују на њихов статус аутсајдера или фаворита. „Наши налази су показали да аутсајдери имају тенденцију да улазе у такмичења са фокусом на освајање победе, што се може посматрати као размишљање о 'промоцији'", каже проф. Лаунт.

„Међутим, открили смо фаворите који улазе у такмичења са фокусом на избегавање пораза, што се може посматрати као 'превентивни' начин размишљања – фокус на избегавање нежељеног исхода.“

Ови начини размишљања могу обликовати начине на које људи реагују на различите облике охрабрења, додаје Лаунт. Ако желите да мотивишете аутсајдера, боље је да се фокусирате на славу коју доноси награда; ако желите да мотивишете фаворита, можете га подсетити на све што може да изгуби.

Последице у стварном животу

Већина нас су, наравно, само посматрачи, али Кеск сумња да би наша појачана емпатија према аутсајдерима могла да обликује наше мишљење у многим различитим аспектима – „судске пресуде, политика, (међународно) решавање сукоба и, наравно, понашање спортских навијача“.

„Чини се да је овај ефекат веома јак и да се може приметити код скоро свих, независно од пола учесника и осећаја супериорности који имају."

Ако неко активно жели да постане популарнији, требало би да се представи као одважни играч који покушава да изазове привилегованијег или етаблираног противника. У политици, на пример, постоје докази да кандидовање аутсајдера може повећати осећај топлине и допадљивости кандидата.

Међутим, ефекат аутсајдера се може лакше уочити у нашим ставовима према спортистима који се такмиче на Олимпијским играма у Паризу 2024 у наредним недељама, јер се осећамо загрејани за такмичаре који се надају да ће доказати своју вредност у односу на статистичке прогнозе. Од британског пливача Адама Питија до Доминиканске троскакачице Тее Лафонд, многи спортисти већ привлаче пажњу својим тешким биткама.

Можда смо задивљени снагом и брзином лидера, али они који се боре против изгледа су ти који ће освојити наша срца.

уторак, 06. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару