Читај ми!

Опасно је – не остављајте дете само ни на минут, посебно у аутомобилу

Не постоји разлог зашто би родитељи оставили дете ни на минут, посебно у колима и још на високим температурама, упозорава за РТС Јелена Васојевић из телефонског саветовалишта "Хало беба". Родитељима саветује како да поступају у врелим данима. Апелује на све који примете само дете у аутомобилу да брзо реагују и извуку га напоље, ако треба да позову и полицију, а после траже родитеље.

Често родитељи мисле да је у реду да дете оставе на неколико минута у колима, да се ништа неће десити, а познато је да је било случајева и са смртним исходом, иако је спољна температура свега 17 степени.

Јелена Васојевић упозорава да не постоји разлог зашто би родитељи оставили дете ни на минут у колима, а поготово у невреме.

"Знамо да је компликовано одвезати, развезати. Али то су три минута пажње посвећене да дете изведете из кола. Боље да дете носите у рукама које је млађе, или у оној корпи, или у колицима, него да остављате у колима. Ни минут, ни до продавнице, ни до банкомата, ни до апотеке, нигде. Значи, вадите дете из кола", наглашава Васојевићева.

То се, додаје, односи и на ситуацију када је клима укључена, јер је тек тада, посебно небезбедно оставити децу у аутомобилу.

Такође, родитељи никако не би смели да остављају децу у аутомобили ни у гаражама тржних центара, мислећи да је ту хладније.

"Гараже у тржним центрима су пуне свега оних издувних гасова. Значи, не остављати дете ни са отвореним прозорима, у аутомобилу само", напоменула је Васојевићева.

Нигде без флашице воде

Указује да поред тога што колабирају, дехидрација деце се веома брзо дешава. Због тога, подсећа родитеље да носе флашицу воде где год да су с децом.

Такође, увек бар пет минута раније да уђу у аутомобил, пусте климу па тек онда да уведу дете.

"Мањи организам, мања течност, мање ћелије, пропустљивија кожа. У том смислу, деца брже дехидрирају. Значи, детету није потребна већа количина воде, него чешће давање течности да би организам могао да функционише.

Не прекривајте дете пеленом

Родитељи често мисле да је стављање пелена преко седишта у реду, али Васојевића каже да то треба избегавати и да би то забранила.

"Значи, дете мора да има доток ваздуха, поготово у оним корпама, али ајде, неки родитељи их воле. И онда кад ставља пелену преко, ту нема дотока ваздуха. У корпи ваздух стоји, а замислите на 40 степени како стоји ваздух. Тако да, апелујем, немојте прекривати дети пеленом", изричита је Васојевићева.

Деца не знају да објасне муку

Често се чује од родитеља да је дете нормално и да нису могли да примете ништа, односно да је било весело.

Васојевићева каже да деца нагло колабирају или имају топлотни удар. Најчешће им је мука, али је проблем што не знају да дефинишу муку. Ми знамо кад нам је мука. Деца то тешко дефинишу, кажу мука нам је нешто, јер ту ништа не боли.

"Говоримо о деци од годину и по, две, три. Они не знају чак да дефинишу шта их боли. И зато то родитељи имају утисак да настане нагло", објашњава она.

Савети за реаговање на топлотни удар

Дете се ућутало, смирили, није више тако активно, су неки први знаци који указују на топлотни удар.  

Онда уследи нагли скок температуре, да ли је дете колабирало или није. 

Васојевићева посебно наглашава да у летњим месецима скрећу пажњу родитељима на то колико дете пишки.

"То је јако важно. Пратите, свеједно, да ли су бебе, да ли су мала деца, пратите колико дете пишки. И када иде сам да пишки, пратите колико је пишкило. Да бисте знали колико течности има организма", наводи она.

Наглашава да се уколико дође до топлотног удара одмах зове Хитна помоћ. Они ће, не само послати екипу, него и бити на вези с родитељима и објаснити шта треба да раде.

"Ако, је рецимо, дете колабирало, поставите га у лежећи положај, подићи екстремитете гора, односно ноге, да се крв слије, да се пробуди, полити мало течности, али не нагло. Значи, расхладити дете, поготово у пределу врата главе. Ако је дете свесно, дати што више течности, али не нагло да не би повратило, него гутљај по гутљај, и не скроз хладне, објаснила је Васојевићева.

Извуците дете из кола

Апеловала је да се одмах реагује уколико се примети да је дете било где само, посебно у колима или чак и кућног љубимца.

"Ако видите, реагујте, станите, зовите, зауставите неког чувара, портира. Важно је да некако пробате дете да извучете из кола, па онда тражите родитеље. Или звати чак и полицију и рећи да је дете у колима", апеловала је Васојевићева.

уторак, 16. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару