Сарма, чорба, пребранац... Зашто су радње које нуде кувана јела све бројније

Да ли смо схватили значај куваних јела за здравље, или имамо све мање времена да кувамо, или је малим домаћинствима јефтиније да купују кувану храну? Углавном, све је више продавница куваних јела, а са друге стране, продавнице брзе хране као да више нису толико популарне.

Цена три оброка дневно у мензи у Студентском граду на Новом Београду је 266 динара за студенте на буџету, што у киоску брзе хране није довољно ни за један оброк. Студенти кажу да у мензу долазе због здравих оброка и домаће кухиње.

Дневно се у тој мензи припреми од три до четири хиљаде оброка, што је до 5.000 тона хране. На менију су супе, чорбе, пасуљ, пребранац, грашак, сочиво, блитва, рижото, карађорђева, лигње, риба, бело месо, гибаница, разне салате, десерт...

 „Од меса највише воле бечку, Карађорђеву, пилећу Карађорђеву, лигње, пржену рибу, пастрмку, шарана, поховано пилеће бело, онда поховани качкаваљ, лазање, гибаницу… Од прилога, пржени кромпир, помфрит“, прича Жељка Богдановић, шеф кухиње Студентски град.

Да сви у последње време бирамо кувана јела показује и све већи број локала са традиционалним домаћим јелима. Купци су свих генерација, младе домаћице, студенти, пословни људи, самци којима се, кад урачунају цене намирница, струје и време проведено за шпоретом, не исплати да кувају.

„Свакодневно имамо петнаестак јела, велика је потражња, ми пред крај радног дана продамо сву храну коју смо припремили за тај дан. У Београду имамо осам малопродаја, и јела која су заступљена су сезонска, оно што увек имамо су сармице са зељем, пуњене паприке, сарме, чорбе салате”, каже Даница Павловић менаџер малопродајних објеката с куваним јелима.

Међутим, и у ресторанима брзе хране, где се продају роштиљ, сендвичи и пице, кажу, имају посла.

„Било је осцилација, евидентно је све већи број локала са готовим јелима, пекаре уврставају у своју понуду готова јела, људи мењају своје навике. У последње време се повећао број људи који купују ручкове, комплет ручкове, и видим да комплетирају роштиљ са неким салатама, или је повећан број великих поруџбина викендом", објашњава Андрија Соколовић, власник ресторана за брзу храну.

Све чешће и маркети уводе одељке са куваним јелима. Оброци који се састоје од супе или чорбе, главног јела, салате и десерта у њима се могу купити по цени од 500 до 800 динара.

Због превише обавеза које намеће савремени стил живота, слободно време постало је изгледа најдрагоценије, па се домаћице труде да скрате боравак у кухињи.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару