Читај ми!

Будите се у зноју – шта поручују ноћне море, падови без краја и чудовишта која вас прогоне

Трчите, али не стижете нигде...Падате, али никако да ударите о тло... Гледате како ваша вољена умире, али не можете ништа да урадите... Да, реч је о ноћним морама, током којих се углавном будимо обливени хладним знојем.

Будите се у зноју – шта поручују ноћне море, падови без краја и чудовишта која вас прогоне Будите се у зноју – шта поручују ноћне море, падови без краја и чудовишта која вас прогоне

Иако су наши снови веома лични и често засновани на ономе што нам се десило током живота или током дана, постоје неке „теме снова“ које су за све људе исте. „Велики број снова повезан је са проблемима које свака особа има у свом реалном животу“, рекао је Мајкл Шредл, шеф лабораторије за проучавање спавања на Централном институту за ментално здравље у Манхајму, у Немачкој.

Тешко је правити генерализације о ноћним морама, пошто се наука није сложила око тога зашто уопште сањамо. „Али, постоје основни обрасци у темама из ноћних мора који вам могу помоћи да преведете оно што ваш мозак покушава да изрази“, рекао је Шредл.

Разумевање ових образаца може бити почетна тачка за идентификацију са којим емоцијама имате посла у својој подсвести. Такође,сањати изнова исти сан је добро познат феномен и скоро две трећине људи наводи да има снове који се понављају.

У студији из 2018. Шредл и његов колега анализирали су преко 1.200 ноћних мора, о чему су описе затражили од учесника истраживања. Од њих се тражило и да се присете свог најскоријег узнемирујућег сна. Затим су снове научници категорисали према заједничким особинама.

Инвазија и напади

Инвазија или напад на ваш дом, може бити и стварна али се може догодити и у сновима. Дакле, сањати о инвазији језивих пузавих створења, змија, зомбија или злих створења може значити ваш буквални страх од њих или пак – симболичан.

„Ако је симболика у питању, објашњење таквих снова би могло да буде да они заправо представљају ваш страх од болести или прљавштине, или било које друге ствари које лично повезујете са мишевима, пацовима или пауцима“, рекао је Шредл. Пошто постоји много начина на које се ови снови могу развити, постоји много начина на које се могу протумачити.

То би такође могао бити пример да се осећате несигурно у свом дому, додао је Шредл.

Присуство злих духова, демона…

Снови у којима имате језив осећај да се у близини можда налази дух, демон или ванземаљац могу значити да ви заиста сумњате да је нешто непријатно „у близини“.

Ове врсте халуцинација у сну често муче људе који пате од парализе сна, према Кливлендској клиници. Тај узнемирујући поремећај сна настаје када делови мозга који вас држе мирним током спавања и делови који вас држе да спавате – погрешно комуницирају.

У таквом стању, људи често пријављују да одређена створења из хорор филмова стоје изнад њих док се боре за снагу и једва успевају да се крећу. Причајте о томе са другима и биће вам лакше, саветују стручњаци.

„Ликови из хорор филмова вероватно су у вашем мозгу, који користи познате културне симболе да прикаже ваш страх на тај начин и то у сну“, рекао је за Гардијан Баланд Џалал, неуронаучник са Харварда.

Катастрофе

Пожари, поплаве, нуклеарне катастрофе — уобичајене су теме снова многих људи, тачније, код око 4,5% оних које је о о сновима Шредл анкетирао.

Ово би могло да сигнализира вашу општу забринутост за будућност, и да укаже на активност мозга који обрађује информације о томе шта би се лоше могло догодити. Овакви снови указују и на забринутост за промене које долазе. Какав утисак ће сан оставити, зависи од тога да ли на промене које долазе у ваш живот гледате као на позитивне или негативне.

Или, ако сте доживели природну катастрофу, то би могао бити рад вашег ума који кроз снове ту ситуацију обрађује као проживљену трауму, сматра тим истраживача Универзитета у Бафалу.

Сукоби, болести, свађе...

Међуљудски сукоби су шести по учесталости у ноћним морама. У сновима, сценарио је такав да је особа која сања учесник или тек сведок нефизичке борбе.

Ови снови би могли бити симбол неке друштвене анксиозности коју имате према Psychology Today. Можда се плашите разговора који вам је потребан или обраде конфликта који се већ догодио.

Забринутост у вези са здрављем и смрт су пријављени у 11,6% извештаја о сновима. У овим врстама ноћних мора, сањар је пријавио да гледа себе или вољену особу како је болесна или како умире.

Они би могли бити симбол страха од болести и смрти или осећај да сте ван контроле над својим личним здравственим благостањем, пренео је Инсајдер.

Бити гоњен

У сновима вас можда често прогони неко, нешто или једноставно вас прогони субјект којег нисте свесни или га не можете видети. У оваквој ноћној мори, плашите се док бежите од нечега за шта осећате да вам се све више приближава.

Доживљавање страха и бежање од онога што га узрокује је психологија је указивање на такозвано понашање избегавања, рекао је Шредл. Дакле, генерално, снови о прогањању обично значе да сте забринути због нечега што можда избегавате.

Несреће и агресије

Падање, саобраћајне несреће, дављење… све то присутно је у 15% извештаја које је од анкетираних прикупио Шредл.

Али када су разврстани према полу, мушкарци су пријавили знатно више оваквих снова од особа женског пола.

„Ови снови могу бити буквалнији него што мислите, представљају страх од висине, вожње или океана. Али они такође могу представљати да вас брине осећај да сте ван контроле, страх од смрти или осећај беспомоћности“, рекао је Шредл за Инсајдер. Објаснио је ове снове упоређујући наш мозак са филмским режисером.

„Ако сте филмски редитељ, и морате да осликате ситуацију осећаја потпуне беспомоћности, ситуација пада, може бити једна од њих. Јер у таквом сну, једино што знате је то да падате и завршићете мртви“, каже Шредл.

Дакле, ове врсте несрећних снова могу бити начин на који наш мозак драматично изражава како се осећамо по питању смрти.

Људи доста често сањају физичку агресију, односно човек који сања, сањар може бити нападнут, учествовати у тучи или бити сведок тучи.

Ова врста ноћне море може одражавати друштвену анксиозност, буквални страх од насиља или забринутост због рањивости на критике других људи, пренео је Инсајдер.

Падање и неуспех

Дефинитивно, највећи број снова који се претворе у ноћне море је – падање. То указује на широку категорију неуспеха и беспомоћности, што је Шредл документовао у 18 одсто извештаја.

Такви снови указују на страх од неуспеха у постизању циља, до закашњења, изгубљености, неспособности да се говори, губитка или заборављања нечега или прављења велике, неопростиве грешке.

Пошто је у питању широка категорија, има много различитих тумачења. Снови о паду на испиту могу значити да нисте сигурни у своју способност да радите на послу или код куће, или да се сећате одређеног забрињавајућег догађаја, рекао је Шредл.

Дакле, ако сањате према оваквим сценаријима, можда се осећате помало несигурно у своје способности, или бринете о шта други људи мисле о вашем учинку.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи