Читај ми!

У друштву се спорије стари

Старачка занемоћалост брже стиже оне људе који самују од оних који се друже, састају са људима и чешће напуштају свој стан, показују студије.

У друштву се спорије стари У друштву се спорије стари

Здрава исхрана, довољно сна, кретање… То су савети који, ако се поштују, не само да доприносе здравијем стилу живота, већ могу да резултују и повећањем очекиване животне доби, односно генерално бољег здравственог стања у старости. Један фактор се притом често заборавља: значај социјалних веза.

А та интеракција у старости често опада. Многим људима све теже пада упознавање других особа, односно успостављање нових контаката.

Друштвена интеракција је важна за психичко здравље, а како показује једна нова студија из Јапана, она може да утиче на квалитет живота у старости, односно здрав живот у позним годинама.

Шта каже јапанска студија?

Јапан је земља чије друштво, у поређењу са остатком света, најбрже стари. Више од 36 милиона људи у Јапану старије је од 65 година. То је два пута више него у Немачкој.

У Јапану су истраживачи у Осаки пет година анализирали податке људи старијих од 65 година. У обзир су узели разне факторе који утичу на здрав живот у старости.

Студија спроведена у организацији Универзитета Осака Метрополитен показује на које се све начине може одложити почетак процеса који стручњаци називају „старачка слабост“.

При том су чланови истраживачког тима користили податке оних особа којима је потребна нега, а које су се налазиле у категорији „лакши случајеви“. Анализирали су њихову старачку слабост у периоду од пет година.

Један део тих људи је пристајао да учествује у друштвеним активностима које су се нудиле. Други део је на располагању имао једног личног асистента, односно особу која их је посећивала код куће и помагала им при свакодневним пословима.

Резултат: лични асистенти нису утицали на стадијум старачке слабости, а нису ни могли да утичу на „одлагање“ почетка тог процеса. Истовремено, друштвене активности у заједници смањиле су ризик од старачке слабости и до 40 одсто.

Истраживачки тим зато саветује да старије особе учествују у заједничким активностима ван свог дома, уместо што остају код куће. Службе у оквиру којих делују лични асистенти јесу важна понуда и помоћ у свакодневном животу, али групне активности имају позитиван ефекат за здравље људи, наглашавају научници.

Здравље у старим данима

Још 2021. је једна анализа истих података показала да социјална партиципација позитивно делује на здраво старење. А позитивни ефекти могу се остварити на разне начине кроз учешће у животу заједнице – од активности у комшилуку, преко волонтерског ангажмана, па до упражњавања разних хобија.

Чињеница је да социјални контакти имају велики утицај на наше здравље. Једна лондонска дуготрајна студија показала је да појачани социјални контакти у старосној групи изнад 60 година могу да одложе појаву деменције, па чак и да је спрече. Усамљеност на дужи рок може људе да учине болеснима, и то не само у старијој животној доби.

Корнелија Малер, експерткиња за сектор неге на Универзитету у Тибингену, наглашава: „Поготово је за старије особе важно да имају неки разлог да напусте свој дом, да изађу.“

Постоје додуше и друга објашњења: они који напуштају свој дом како би се дружили с другим људима, или људи који посећују здравствене установе, једноставно се више крећу. Исто важи и за посете пријатељима, бављење волонтерским активностима или неким хобијем. Више кретања позитивно утиче на здравље.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару