Читај ми!

Колико кошта дигитална тишина?

Гугл претраге за различите врсте слушалица и чепића за уши у сталном су порасту у свету, нарочито у Аустралији. Колико је тишина опасна, да ли знамо за њену мрачну страну?

Колико кошта дигитална тишина? Колико кошта дигитална тишина?

Свуда око нас могу се видети људи са слушалицама у ушима. У јавном превозу, на дугим летовима, у канцеларијама отвореног типа. Чепићи за уши дискретно се могу приметити и код посетилаца концерта, бармена, али и код особа којима смета хркање.

Технологија за поништавање буке развијена је педесетих година прошлог века. Прве комерцијално доступне слушалице на тржишту су се појавиле 1989. године, а коришћене су за потребе авијације.

Данас су слушалице „маст хев“ производ, а постале су синоним за мир и концентрацију.

Нико, нажалост, не размишља о здрављу и нашем слуху. Колика је цена коју плаћамо за дигиталну тишину? Све већи број научника упозорава на ризике због коришћења слушалица.

Колико кошта „тишина“

Да бисмо се изоловали од буке у било ком простору, користимо слушалице за уши. Али потпуно дистанцирање од спољног света који смо искључили има и своје последице.

Природни звуци из наше околине могу за нас бити важни. Ако ове звуке спољног света изолујемо, смањићемо нашу свест о спољном свету. То може да буде опасно.

Доказано је да тишина може да утиче на нашу психу јер може да појача осећај усамљености код неких особа. Тада се јавља осећај изолације, па чак и ако се нађемо у гужви.

Други недостатак је да се наша способност толеранције драстично смањује у односу на реалне звуке околине. Због тога постајемо све осетљивији на буку спољног света када је чујемо.

Рецепт стручњака

Препорука стручњака је да се слушалице користе умерено, повремено, само онда када су нам стварно потребне, обично када нам је неопходна релаксација или концентрација. Веома је важно да будемо свесни околине, нарочито у саобраћају.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи