Читај ми!

Европски конгрес хемије хране у Београду, излагачи из Немачке, Португалије, Италије...

У Београду ће се у Српској академији наука и уметности и на Хемијском факултету Универзитета у Београду од 14. до 16. јуна 2023. године, одржати EuroFoodChem XXII, највећи европски скуп посвећен хемији хране са традицијом одржавања дужом од 40 година.

Београд и Србија ће по први пут бити организатори овог значајног међународног скупа који организују Европска асоцијација хемијских друштава и Српско хемијско друштво под покровитељством Српске академије наука и уметности и уз подршку Министарства науке, иновација и технолошког развоја и Привредне коморе Србије.

На скупу ће током три дана трајања конгреса бити приказано више од 200 радова, уз учешће 165 учесника из Европе и света и више од 40 домаћих излагача.

Представиће се најзначајнији нови резултати и сазнања из области проучавања квалитета, састава и безбедности хране, одрживости производње хране, нових приступа у производњи хране, нових аналитичких метода у области испитивања хране и нових свеприсутних загађујућих супстанци у храни, попут микропластике и нанопластике. Највећи број иностраних излагача долази из Португала, Немачке, Шпаније и Италије.

Наука о храни је област по којој је српска наука препознатљива у свету. Чак два српска универзитета су за ову област високо рангирана на Шангајској листи академских институција. Универзитет у Боеграду заузима позицију од 50-75 места на свету за ову област, а Универзитет у Новом Саду је рангиран у првих 300 универзитета.

Ни у једној другој академској области, ниједан универзитет у Србији нема овако висок рејтинг. Високом рејтингу доприноси укупан број квалитетних публикација, број публикација у неколико врхунских одабраних часописа (као нпр. Food Chemistry), цитираност тих радова и међународна сарадња.

Европски конгрес хемије хране у Београду, поред најновијих сазнања у овој области, нуди и прилику да се успоставе нове сарадње наших научника са међународним експертима, али и прилику да се представе домаћи произвођачи хране и домаће винарије. 

субота, 23. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње