Да ли ће вештачка интелигенција заменити и писце

Поједине холивудске софтверске компаније у сарадњи са техничким тимовима већ увелико, уз помоћ вештачке интелигенције, пишу нове епизоде најпопуларнијих филмова и серија. У плану су и наставци романа светских класика. Да ли ће се вештачка интелигенција озбиљно умешати у културу и каква је будућност на том плану, говорио је гост Јутарњег програма, проф. др Петар Кочовић, ИТ стручњак.

Један од примера употребе вештачке интелигенције у креативном писању је бајка написана у стилу браће Грим, Принцеза и лисица. То је само једна од већ 90 написаних уз помоћ вештачке интелигенције.

Професор Петар Кочовић наводи да је све кренуло 2022. године када су у издавачкој кући „Калм“ група писаца постављали питања ChatGPT-у како би, да су жива, браћа Грим решила одређени проблем. И тако је настала бајка Принцеза и лисица.  

Једном давно постојао је златни коњ са златним седлом и прекрасним пурпурним цветом у коси.  Он је носио цвет у село где је живала принцеза која се радовала и плесала је тамо. Принцеза је изгледала фантастично и била је у добром расположењу.  Фантастично, рекла је она свом отцу, краљу, хлеба и сира“, пише на почетку бајке коју је саставио ChatGPT.

Професор Кочовић додаје да ће се 2060. године правити филмови који ће моћи да замене глумце.

„Значи, направиће се аватар глумца и моћи ће да глуме заједно и они који су живи и који нису живи са различитих територија. Практично ће моћи и аутомобиле и томе слично да креирају на основу фотографија. Такве филмове очекујемо. И очекујемо још један детаљ, да гледаоци могу сами да траже мисаоно, ту је једна техника која ће бити уграђена у наше мозгове, да траже наредне сцене онако како они желе. Значи, постојеће више стварности, не једна“, наглашава гост Јутарњег програма.

Професор Кочовић још увек ради на једном серијалу о томе како ће свет изгледати 2030, 40, 50, 60, па и 2070. године у коме приказује колико тога ће се десити сваке године и да ће свет у будућности изгледати потпуно другачије него данас.

Како заштитити ауторска права од вештачке интелигенције

Еуропска Унија је пре пет година за сва што се напише увела додатна ауторска права на период од 70 година. Међутим, јако је тешко открити да ли су генеративни језички модели вештачке интелигенције прекршили ова права, напомиње професор.

„Пошто тестирамо студенте и ово што напишу у оквиру семинарских радова, постоји софтвер који се зове Тринити, који то проверова,  Да ли верујете да је кад избаце семинарски рад, писан ChatGPT-ом, да је плагијат један посто, а кад пишу самостално 35-40%. Они ту мало украду copy-paste, а ChatGPT им пише беспрекорно. Тешко је открити ауторство“, наглашава професор Петар Кочовић на крају гостовања у Јутарњем програму. 

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи