Читај ми!

„Епл" открио новине у софтверу, у фокусу – интегрисана вештачка интелигенција

Амерички технолошки див „Епл” започео је годишњу светску конференцију за програмере. Компанија из Купертина користи догађај да представи новине у развоју софтвера, и да објави нове производе на бази вештачке интелигенције (ВИ).

„Епл“ је представио функције вештачке интелигенције у измењеном софтверу за iPhone, Mac и iPad. “Apple Intelligence“ надоградња ће између осталог, имати ChatGPT – интегрисан у саме уређаје.

Телефони iPhone тако добијају значајну надоградњу вештачке интелигенције и могућност да обезбеде информације које се налазе у текстовима, и-мејловима, на веб страницама – једним једноставним питањем. Ова надоградња је део низа нових ВИ функција за „Епл-ове“ производе, укључујући MacBook и iPad.

Када буде представљен касније ове године у iOS 18, вештачка интелигенција ће одговарати на питања као што су на пример: „Где смо мама и ја рекли да ћемо јести вечерас и колико нам дуго треба да стигнемо тамо?“ или „Одабери неколико слика мене и моје ћерке и учини их светлијим и са јачим бојама“.

Новине само за оне који их желе

Компанија је такође најавила уговор са ChatGPT-ом. Остале нове функције које су најављене, укључују сумирање чланака, одговоре вештачке интелигенције на е-пошту и поруке, генерисање одговарајућих слика за текстове и исправке у садржају и формату докумената...

На годишњој светској конференцији за програмере у Калифорнији, компанија је назвала нове функције – “Apple Intelligence“.

Нове функције вештачке интелигенције неће се аутоматски појављивати на iPhone, Mac и iPad уређајима, али ће бити понуђене и активиране код корисника који се изјасне да их желе.

Системи вештачке интелигенције као што су ChatGPT, Google Gemini и Microsoft Copilot су углавном плаћене апликације или услуге за пријављивање које још нису достигле „критичну масу”.

„Епл“ је објавио да интегрише све нове функције бесплатно у своје уређаје за масовно тржиште.

Само за врхунске уређаје?

Међутим, неке од најсавременијих функција са уграђеном новом технологијом и бољим перформансама ће у почетку бити доступне само на врхунским iPhone уређајима, врхунским iPad уређајима, као и на новијим Mac рачунарима који су недавно избачени на тржиште.

То значи ограничавање функција на iPhone 15 Pro, као и iPad и Mac рачунаре са најмање М1 чипом.

Поједини аналитичари кажу да би такав захтев за уређајима одређеног типа могао бити под утицајем жеље компаније да повећа потражњу за својом продајом iPhone-а вишег ранга у септембру, када ће се лансирати iPhone 16 и 16 Pro.

Најпродаванији мобилни телефон на свету ове године је забележио пад потражње услед велике конкуренције у Кини и геополитичких и трговинских чинилаца.

У „Еплу“ наводе да ће и са новинама у смислу ВИ, заштитити приватност корисника предузимањем додатних мера безбедности. Такође је речено да профили корисника ВИ неће бити генерисани коришћењем података о клијентима.

„Партнерство са ChatGPT је велики корак који побољшава Еплову понуду, а нове функције попут значајно побољшаног гласовног асистента Сири биће добродошле корисницима.

Из компаније је такође најављено да ће “Vision Pro” слушалице, које су се појавиле на тржишту САД прошле године, бити у продаји у више земаља.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије