Читај ми!

Слушалице ће уз помоћ ВИ до уха „испоручивати“ само оно што желите да чујете

Слушалице за поништавање буке могу да користе вештачку интелигенцију и да „закључају“ ометајуће звуке, које не желимо да чујемо.

Слушалице ће уз помоћ ВИ до уха „испоручивати“ само оно што желите да чујете Слушалице ће уз помоћ ВИ до уха „испоручивати“ само оно што желите да чујете

Коришћењем само једног малог уградног рачунара, слушалице опремљене микрофоном могу блокирати све звукове из околине, осим једног циљаног гласа — чак и док се крећемо.

Слушалице за поништавање буке су широко распрострањене, али научници су пронашли начин да такав уређај подигну на виши ниво – креирањем слушалица које се могу фокусирати само на један извор звука уз блокирање свих других звукова.

Технологија, названа "Target Speech Hearing", користи вештачку интелигенцију (ВИ) како би омогућила кориснику да чује само одређени извор звука.

Технологија је заснована на систему који се састоји од малог рачунара који се може уградити у пар комерцијалних слушалица. Систем је способан да користи сигнале уграђеног микрофона у слушалицама, за одабир и идентификацију гласа говорника.

Научници су изнели детаље у раду објављеном у часопису Proceedings of the CHI Conference on Human Factors in Computing Sistems.

Научници се надају да би се технологија могла користити као помоћно средство за особе са оштећеним слухом, а раде на томе да систем једноставно – уграде у комерцијалне слушалице и слушне апарате.

„Сада размишљамо о вештачкој интелигенцији као и о веб-базираним роботима за ћаскање који одговарају на питања“, рекао је главни аутор студије, Шајам Џолакота, професор рачунарских наука и инжењерства на Универзитету у Вашингтону.

„У овом пројекту развијамо вештачку интелигенцију да модификујемо слушну перцепцију било кога ко носи слушалице. Са нашим уређајима сада може јасно да се чује само један извор звука, чак и ако је неко у бучном окружењу са пуно других људи који причају“, додаје професор.

Target Speech Hearing (TSH) је наставак истраживања које су исти научници спровели прошле године. У том пројекту, креирали су апликацију за паметне телефоне са вештачком интелигенцијом која се може упарити са слушалицама, и што омогућава кориснику да одабере шта жели да чује са листе унапред подешених „категорија“, док поништава све друге звукове. На пример, корисник може изабрати да чује сирене, бебе, говор или птице – а слушалице би издвојиле само те звукове и блокирале све остале.

Да би користио TSH, корисник најпре додирне мало дугме на слушалицама да активира систем.

Када глас говорника стигне до микрофона, софтвер „региструје“ извор звука. Идентификује циљни глас и региструје вокалне обрасце, пропуштајући само један жељени.

За сада, TSH може да региструје само један аудио извор или један звучник у било ком тренутку, а мање је успешан ако постоји још један шум сличне јачине који долази из истог смера.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије