Преминуо сценариста и редитељ Драгослав Лазић

Драгослав Лазић је преминуо у 87. години, а остаће упамћен по чувеним телевизијским серијама „Љубав на сеоски начин“, „Грађани села Луга“, „Музиканти“ и многих других.

Преминуо сценариста и редитељ Драгослав Лазић Преминуо сценариста и редитељ Драгослав Лазић

Драгослав Лазић је рођен 1936. године у селу Рибаре. Завршио је гимназију у Јагодини а Правни факултет и Вишу филмску школу у Београду. Режирао је десетак играних и документарних филмова и исто толико ТВ драма. За РТС је урадио шест ТВ серија.

Његове серије: Парничари, Музиканти, Љубав на сеоски начин, Грађани села Луга, Докторка на селу... обележиле су једно поглавље у историји Телевизије Београд.

Све је почело документарним остварењем Задушнице, првим забрањеним филмом у СФРЈ, за који је на Фестивалу у Фиренци добио главну награду. Ово дело сматра се зачетком Црног таласа.

Његов филм Топле године, био је веома запажен у Манхајму, Пезару, Лондону и Њујорку. А Сирота Марија, донела му је награду „Југославија филма“ за најгледаније филмско остварење у 1968. години.

Документаристичка уверљивост и животност, црноталасно интересовање за свет, обичаје и културу са маргине и ликови жилавих појединаца чине заводљиви свет телевизијских серија Драгослава Лазића. У том разбарушеном, живописном опусу и данас живе Бурдуш, Лепи Цане, Милорад, Секула, музиканти, сељаци, гастарбајтери и други грађани Лазићевих села, доказујући да провинција није географска, већ одредница духа. 

У знак сећања на редитеља Драгослава Лазића, на Другом програму РТС-а у 16.43 биће емитована емисија Заводљива телевизија: Драгослав Лазић, а затим у 17.35 прва епизода серије Музиканти.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи