Читај ми!

Нова књига Меланије Трамп разочараће oнe који су очекивали детаље из приватног живота Трампових

У „Меланији“, бивша (а можда и будућа) прва дама Сједињених Држава, слажу се критичари, посматра свој живот са збуњујуће дистанце.

Нова књига Меланије Трамп разочараће oнe који су очекивали детаље из приватног живота Трампових Нова књига Меланије Трамп разочараће oнe који су очекивали детаље из приватног живота Трампових

У зависности од тога како дефинишемо „мемоаре“ – да ли то треба да буде кохерентан наратив или је довољна збирка дневничких записа – десетак првих дама Сједињених Држава написало је укупно више од 20 књига о животу у Белој кући (Само Хилари Клинтон је одговорна за четири).

Бивша, а можда и будућа прва дама Сједињених Држава била је толико самоуверена да је претпоставила да јој није потребно додатно представљање, тако да су њени мемоари издати у књизи са обичним црним корицама, кратког наслова – Меланија.

„Током свог живота била сам сведок многих изузетних догађаја и упознала невероватне људе“, пише Меланија Трамп у својој ауторској белешци, припремајући своје читаоце за причу која долази.

На следећих 256 страница (ако се урачунају и илустрације којих има много) бивша прва дама описује свој живот око одређених централних тема: одрастање, политички непријатељи, мајчинство, њена посебна способност да комуницира са Доналдом Трампом, анегдоте са светским лидерима и лимузине.

Књига, наравно садржи много тога што је било за очекивати, с обзиром на то да је Доналд Трамп поново кандидат у трци за председника САД.

Осим приказа избора 2020. година у којима упире прстом у „медије, технолошке гиганте и дубоку државу“ и износи тврдње о „сумњивим гласачким активностима“, Меланија се представља пре свега као одана супруга и пожртвована мајка.

„Приоритет ми је био да заштитим његову добробит, педантно бринући о сваком аспекту његовог живота“, пише о првим годинама брака са Доналдом Трампом, а касније, „Моја каријера је отишла на задње место у односу на најважнију улогу од свих – да будем посвећена мајка.”

Како наводи новинарка Венити фера која је имала прилику да прочита мемоаре пре објављивања, Меланија је доста простора посветила и препричавању комплиментат које су јој давали разни људи.

Године 2011. Меланија се удружила са компанијом коју воде „успешни пословни људи“ како би упознала америчку јавност са „линијом врхунских производа за негу коже“ јер су „људи често питали о мом режиму неге , дивећи се здрављу моје коже“.

„Током наредних неколико месеци развили смо неколико артикала: Fluid Day Serum, Luxe Night са витаминима А и Е балзам за чишћење и пилинг, све по цени између 50 и 150 долара. У састанцима са хемичарима, открила сам подмлађујућа својства кавијара.“

Међутим, произвођач ју је преварио и била је приморана да га тужи, али како наводи, нада се да ће „имати прилику да избаци одличне производе за негу коже на тржиште у будућности под повољнијим околностима“.

Породица и муж

Њена прича о пореклу препуна је анегдота из детињства које су осмишљене да оповргну „тмурну и нетачну слику мог одрастања“ у њеној родној Словенији, у којој доминирају приче о „изврсним возилима“ њеног оца – „форд мустангу“, БМВ-у, „форд кугоару“,„мерцедесу“ и „ситроен масератију“, као и о „приватној дадиљи“ која је правила торте за сестру и њу.

Када говори о свом доласку у Њујорк пошто је потписала уговор са модном агенцијом, више говори о томе да је лимузина коју су њени нови послодавци послали на аеродром „одисала елеганцијом. Одмах сам осетила удобност и лакоћу.”

У ноћи када је упознала Доналда на забави у „Кит Кат“ клубу, стигла је у „елегантној црној лимузини“. Узбуђење због великог града Њујорка је приличн ограничено, и више се бави описом „шик бутика на авенији Медисон до прометних улица у финансијском округу“. О добијању америчког држављанства, пише само да „то није био једноставан процес“.

Детаљно описује своју венчаницу и одећу коју је носила на инаугурацији свога мужа.

„У својој котур хаљини плесала сам са својим мужем уз безвременску мелодију иконе Френка Синатре My Way на Либерти балу и Фридом Балу.”

Воли свог мужа, о чему сведочи и чињеница да су у браку скоро 20 година. А у мемоарима објашњава зашто тако добро функционишу. Обоје цене луксуз, естетику и „фине ствари“. Обоје цене независност у својој вези и никада не покушавају да промене једно друго: ако се Меланија не слаже са својим мужем, она му то каже насамо, али не схвата то лично ако он игнорише њен савет. Види страну свог мужа коју ми не видимо, пише она. Приватно, он је „џентлмен, показује нежност и и врло је пажљив“.

Међутим многе најближе сараднике свога мужа уопште не помиње. Стива Бенона никада не помиње, а Џаред Кушнер као да не постоји. Једини пут када се Иванка Трамп помиње је на догађају када најављује свог оца који је своју кандидатуру за председника САД. 

Осврће се такође и на малтретирање сина Барона, које назива „не само окрутним већ и угрожавајућим“, посебно везано за видео-снимак који је објавила Роузи О‘Донел у којем је пита да ли је он аутистичан.

„Не постоји ништа срамотно у вези са аутизмом“, пише Меланија, „али Барон није аутистичан“. „Осећала сам да је напала мог сина јер јој се није свиђао мој муж.“

Уочи објављивања мемоара, медији су највише говорили о Меланијиним ставовима о абортусу – што је њен први јавни став по том питању. „Важно је напоменути да је историјски“, пише она, „већина абортуса у каснијим фазама трудноће била предузета због тешких абнормалности фетуса…“, али не додаје ништа суштински битно, што је изневерило очекивања јавности.  

четвртак, 10. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи