Преминуо глумац и кантри легенда Крис Кристоферсон

Један од најплодотновијих кантри музичара, познат и по свом глумачком умећу, Крис Кристоферсон преминуо је у 89. години. Талентовани текстописац, обраде његових песама постале су велики хитови, а осим музичке имао је и богату филмску каријеру, од које је најпознатија улога у филму Звезда је рођена.

Крисоферсонова породица потврдила је да је преминуо мирно у свом дому. „Благословени смо због времена проведеног са њим. Хвала вам што сте га волели свих ових година, а када видите дугу на небу знајте да нам се свима осмехује“, наводи се у писму које су потписали његова супруга Лиса, осморо деце и седморо унучади.

Изузетно талентован, јединственог грубог гласа, познат по емотивности и умешности са речима, Кристоферсон је током деценија постао легенда кантри музике у САД, а многе његове песме постале су хитови након што су их обрадили Џенис Џоплин, Гледис Најт, Џони Кеш и многи други.

Имао је и успешну филмску каријеру, а средином 70-их радио је са редитељима попут Мартина Скорсезеа и Сема Пекинпоа, а освојио је Златни глобус за улогу у хиту Звезда је рођена, у којем је глумио са Барбром Стрејсенд.

Називајући га посебним и шармантним, Стрејсендова се опростила од Кристоферсона речима: „Велика је радост гледати како је добио признање и љубав које је заслужио.“

„Огроман губитак. Какав је то текстописац, глумац и сјајан пријатељ. Заувек ћу те волети“, написала је легендарна Доли Партон, која је више пута изводила дуете са њим.

Рођен у Тексасу 1936. године, средњу школу завршио је у Калифорнији, а испрва је желео да постане књижевни писац. Студирао је књижевност на колеџу Памона, а касније и на Оксфорду као стипендиста.

Инспирисан појавом рокенрола, почео је да пише и снима песме, чак и током војне обуке, током које је постао пилот хеликоптера.

Након војске се преселио у Нешвил, где је радио као бармен и домар у студију „Колумбија рекордс“. Крајем 60-их писао је песме за Џери Ли Луиса, Реја Стивенса, Фарона Јанга и Билија Вокера.

Пробио се као соло уметник на веома неуобичајен начин. Слетео је хеликоптером Националне гарде на травњак Џонија Кеша и дао му касету са својим песмама. Изненађени Кеш остао је задивљен песмом Sunday Mornin’ Comin’ Down, која је 1970. завладала топ-листама и освојила награду за песму године.

Исте године, Крисоферсон је снимио први од 18 студијских албума током своје каријере, а неки од његових највећих хитова укључују и Me and Bobby McGee, Help Me Make It Trough the Night, Why me, Lord, For the Good Times, Lovin’ Her Was Easier (Than Anything I’ll Ever Do Again), The Pilgrim, Chapter 33, The Silver Tongue Devil and I, Please Don’t Tell Me How the Story Ends, Nobody Wins, To Beat the Devil, Who's to Bless and Who's to Blame и They Killed Him.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи