Читај ми!

Преминула британска глумица Меги Смит, професорка Мекгонагл из серијала „Хари Потер“

Глумица Меги Смит, позната по улози професорке Минерве Мекгонагл у филмовима о Харију Потеру и серији „Даунтонска опатија“, умрла је у 90. години, саопштила је њена породица.

Преминула британска глумица Меги Смит, професорка Мекгонагл из серијала „Хари Потер“ Преминула британска глумица Меги Смит, професорка Мекгонагл из серијала „Хари Потер“

Легенда британског глумишта дама Меги Смит освојила је два Оскара током своје богате каријере за улогу у филму Најбоље године госпођице Џин Броди (The Prime of Miss Jean Brodie) 1970. и девет година касније за ролу у Хотелу Калифорнија (California Suite).

Имала је још четири номинације за Оскара, а награђена је осам пута и престижним британским признањем Бафта.

У саопштењу које потписују њени синови Тоби Стивенс и Крис Ларкин наводи се да са породица са великом туго обавештава јавност да је дама Меги Смит преминула.

Умрла је мирно у болници рано јутрос, у петак 27. септембра. Будући да је била изузетно окренута приватности, била је окружена пријатељима и породицом.

Оставила је два сина и петоро унучади „скрхане губитком изузетне мајке и баке.

Желели бисмо да искористимо ову прилику да се захвалимо дивном особљу у болници Челси и Вестминстер на њиховој бризи и неограниченој љубазности током њених последњих дана. Захваљујемо вам на свим вашим љубазним порукама и подршци и молимо да поштујете нашу приватност у овом тренутку“, наводи се у саопштењу.

У филмовима о Харију Потеру, Смитова је играла професорку Минерву Мекгонагал, познату по свом шиљатом вештичјем шеширу и строгом маниру са младим чаробњацима у Хогвортсу. У хит драми Даунтонска опатија, играла је Вајолет Кроли, удовицу грофицу од Грантама, великог матријарха оштрог хумора који је увесељавао публику кроз шест сезона серије.

Хју Бонвил, који је играо сина грофице од Грантама у серији Даунтонска опатија, опростио се од драге колегинице речима: „Свако ко је икада поделио сцену са Меги потврдиће да је имала оштро око, оштроумност и огроман таленат. Она је била права легенда своје генерације и, на срећу, живеће у толико величанствених филмских представа. Моје саучешће њеној породици“.

Дама Меги каријеру је започела у позоришту, али је своју прву номинацију за Бафту добила у мелодрами из 1958. године, Nowhere to Go.

Неке од њених осталих најупечатљивијих улога укључују филм Мерчента Ајворија из 1985. године, Соба с погледом, у којем је играла Шарлот Барлет, пратиљу Луси Ханичерч коју је тумачила Хелен Бонам Картер. Улога јој је донела номинације за Оскара и Златни глобус.

Меги Смит носила је титулу даме, што је додатак који иде уз име женског носиоца ордена Уједињеног Краљевства, који додељује британски монарх.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи