Читај ми!

Почиње судска битка Руперта Мердока са наследницима

Судска битка за утврђивање будућности медијске империје Руперта Мердока и породичног фонда вредног 17 милијарди долара почиње пред америчким судом округа Вошо у Рену, Невада.

Приватну грађанску парницу против деведесеттрогодишњег Меродока покренуло је његово троје најстарије деце око тога ко ће имати право гласа у управном одбору и моћи да контролише „Њус корп“ и „Фокс њус“, када милијардер умре.

Поступак је покренут наводно зато што је Мердок намеравао да измени свој тестамент у вези са породичним фондом основаним 1999. године, како би син Лаклан могао да преузме контролу без „мешања“ своје браће и сестара – Пруденс, Елизабет и Џејмса.

Иначе, ова чувена породица била је једна од инспирација за изузетно популарну и награђивану ТВ серију Наследници – што Мардокови никада нису желели да коментаришу.

Руперт Мердкок, који се женио пет пута, такође има двоје млађе деце, Грејс и Клои, које немају право гласа у породичном фонду.

Од шездесетих година Мердок је градио своју медијску империју која је израсла у гиганта који се протеже широм света и има велики политички и јавни утицај.

Његове две компаније су "News Corporation", која поседује новине укључујући Тајмс и Сан у Великој Британији и Вол стрит џурнал у САД, и „Фокс“, која емитује Фокс њус.

Медијски магнат је припремао своја два сина да крену његовим стопама, почевши од тинејџерских година, како је навео новинар Ендрју Нил у Би-Би-Сијевом документарном филму Успон династије Мердок из 2020.

„Породица је одувек била веома важна за Руперта Мердока, посебно са становишта формирања династије“, рекао је бивши уредник Сандеј тајмса.

Године 1999, Murdoch Family Trust, који је власник медијских компанија, требало је у великој мери да реши проблем наследства.

Зато су Мердокова најстарија деца добила различите послове у деловима медијске империје. Члановима породице припада осам гласова у управним одборима „Њус корпорације“ и „Фокс њуза“.

Руперт Мердок тренутно контролише четири од тих осам гласова, а остало четворо деце имају по један.

У уговору породичног фонда стоји да када отац умре, његови гласови ће подједнако бити пренети на његово четворо најстарије деце.

Међутим, изгледа да су разлике у мишљењима и политичким ставовима довеле до породичног раскола.

Медијски могул је одступио са места председника компаније Фокс и Њус корп у корист Лаклана, који наводно дели исте десничарске ставове као и његов отац.

То је наводно довело до тога да су се Џејмс, Елизабет и Пруденс ујединили и „узвратили”.

Медији су искључени из поступка, за који се очекује да ће се одвијати сведочењем медијског титана и четворо деце именованих у повереништву током следеће недеље, наводи Њујорк тајмс, који је први изнео спор на видело након што је добио копије запечаћених судских докумената.

Овакве породичне битке се често завршавају нагодбама. Случај би такође могао бити продужен, ако се заврши одлуком на коју једна страна одлучи да уложи жалбу.

Пруденс је најстарије дете господина Мардока, из брака са његовом првом супругом Патришом Букер.

Имао је Елизабет, Лаклана и Џејмса са другом женом Аном Ман, са којом је био у браку од 1967. до 1999. године.

Мајка Грејс и Клои је Венди Денг, која је била удата за милијардера од 1999. до 2013. године.

Мардоков четврти брак био је са манекенком Џери Хол 2016, а пар се развео 2022.

Недавно се оженио својом петом супругом Еленом Жуковом у јуну ове године.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи