Читај ми!

Све тајне папиних путовања – како изгледају летови са папом и колико кошта карта

Страни и италијански медији као и они који искључиво прате дешавања у Ватикану, тзв. „ватиканисти“ могу да прате папу на његовим путовањима тако што њихове медијске куће плаћају карту у економској класи чија је цена врло често јако висока, те су се 2017. новинари побунили јер је за повратну карту од Рима до Монте Реала у Португалији требало да издвоје више од 1.700 евра.

Цене за путовања са папом су увек биле високе, нарочито за трасе које укључују међународне дестинације попут Африке или Латинске Америке и могу да достигну и 5.000 евра па чак и више.

Како путују папе

Папа не поседује свој приватни авион. Од 1964. „Алиталија“ је компанија коју су користили поглавари Римокатоличке цркве на својим апостолским путовањима.

У повратку би летели авионима компаније земље коју је папа посетио. На писти у Риму је увек спреман резервни авион ако са претходним нешто није у реду. Код под којим су летеле папе са „Алиталијом“ је увек био исти – АЗ4000 а на том лету је увек стотинак особа, 70-80 страних дописника и италијанских новинара, посада намењена посебним летовима као и сарадници.

Данас након затварања „Алиталије“, папа лети авионима „ИТА ервејза“. Како ће изгледати путовање зависи од самог папе. За време Војтиле у авиону су скидана предња седишта не би ли се ставио кревет на коме је он могао да се одмара. Војтила је био понтиф са највише апостолских путовања, укупно 105 што је био рекорд, и увек је путовао са „Алиталијом“ што је било понос компаније јер је ако папа путује „Алиталијом“ значи да је сигурна.

Након тога су стигла седишта која је било могуће спуштати и проблем је решен на тај начин. Рацингер је имао доста захтева, на пример за лет од Рима до Кубе 2012. било је потребно скинути сва седишта из Бизнис класе (око двадесет) да би се направило место за кревет, радни сто и мали део за састанке. Коријере дела сера пише да је било потребно додати и један крст и слику а све то је коштало неколико десетина хиљада евра.

Папа Фрања је најскромнији папа не само када се ради о путовањима, наиме што се тиче хране, он тражи да једе што и сви остали путници, осамдесетак страних и италијанских новинара и његова пратња, а седи напред без било каквих захтева. У Канзас Ситију се налази музеј са инсталираним креветом за пут папе Јована Павла II из 1979. године. Свакако увек долази до мањих модификација у авиону са наслонима који имају симбол Ватикана, грб на авиону те слику Богордице која штити путнике и која је дала назив граду Буенос Ајресу као наравно и крст.

Прво путовање „Алиталијом“ обављено је авионом ДЦ-8, а летео је папа Павле VI. Дозволу за слетање је дао директно краљ Хусеин од Јордана из контролног торња. Од тада, како пишу италијански медији, сваки пут када авион улази у ваздушни простор једне нове земље понтиф или директно или преко команданта поздравља и благосиља ту нацију. Да би новинари могли да путују са папом њихове редакције плаћају доста високе суме.

Један новинар који прати Ватикан је за италијанске медије испричао да је за лет Рим–Хавана–Вашингтон са „Алиталијом“ карта коштала 2.700 евра, за трасу Вашингтон–Њујорк–Рим са „Американ ерлајнсом“ 2.000 што је укупно 4.700 евра па ако се то помножи са 70 новинара добија се сума од 329.000 евра. То су тарифе стандард које издаје ИАТА чија је цена слична онима у бизнис класи иако новинари лете у економској класи. Редакције купују карте од Ватиканске туристичке агенције која шаље квоту авио-компанији.

Новинари су се 2017. године успротивили високим ценама карата „Алиталије“ и ТАП-а јер је карта за Португалију до Монте Реала, авио-базе у близини Леирије неколико километара од цркве посвећене Фатими) коштала 1.738,15 евра (од чега 128,15 евра такси) што је по мишљењу новинара било превише за једну тако кратку трасу у економској класи.

Новинари су тада тражили да се лети истом авио-компанијом и у одласку и у повратку или да се лети са компанијама лоукост као „Рајанер“, „Изиер“ или „Вуелинг“. У поруци су написали да многе новине и агенције пролаз кроз тежак моменат и да постаје све теже акредитовати новинаре за папина путовања због цена карата. Но од тада се ништа није променило и путовања су и даље прилично скупа.

Ко све путује с папом?

С папом путују два кардинала/надбискупа, десетак свештеника, двадесетак других особа како лаика тако и припадника Швајцарске гарде. Ватикан је доста ригидан када се ради о новинарима која прате дешавања у самом Ватикану, уколико прескоче из било ког разлога повратни лет може да се деси да не добију акредитације за наредна путовања.

Некада су новинари добијали тзв. „пакет погодности“ са разним производима унутра (парфемима, пићима, слаткишима и сл.), а сада то више није тако тако да, како нам је рекла Памела, добијају прес кит који се састоји од програма, мале свеске и крста. Прво путовање папе Фрање, било је у Бразил 2013. године када је присуствовао XXVIII Светском дану младих. У току је папин пут најдужи пут до сада у трајању од 11 дана, 32.814 км, четири државе, два континента и пет авионских компанија започет 2. септембра у 17.15 са Терминала 5 аеродрома Фјумичино, који је посвећен летовима са посебним процедурама безбедности.

Лет „А-330 нео“ полетео је за Џакарту која је и прва тапа овог дугог путовања. Посада броји 13 особа, три пилота, 10 стјуардеса плус тим који је састављен управо за ову врсту путовања. У петак, 6. септембра, након институционалних састанака у Индонезији папа са новинарима лети за Папуу Нову Гвинеју, а тамо ће летети са компанијом „Гаруда Индонезија“.

Осмог септембра, летеће компанијом „Ројал Аустралијан ер форс“ у Ванимо, месту на северу острва док ће сутрадан узлетети са Порт Моресбија у правцу Дилија, главног града Источног Тимора на лету „Ер Нијугини“. У среду, 11. новембра, компанија „Аеро дили“ из Источног Тимора ће га одвести у Сингапур који је и последња етапа овог дугачког апостолског пута. Из Сингапура ће се вратити за Рим летом „Сингапур ерлајнза“, где би требало да слети у 18.35. Папа ће одржати 16 званичних говора што је врло напорно за човека од скоро 88 година са пуно здравствених проблема који ипак не одустаје од тога да пренесе Божју поруку на "периферије света".

На ово путовање између Азије и Океаније пре њега су ишли папа Павле VI 1970. и Јован Павле II 1989. године.

И мада папа Хорхе Марио Баргољо, звани Франческо тј. Фрања није велики љубитељ путовања, укључујући и ово последње, путовао је укупно 45 пута јер је на почетку свог мандата схватио да је изузетно важно да обиђе свет и својим очима види како се живи у другим земљама. А када га подсете да се сада већ стално креће у инвалидским колицима, он одговара: „Влада се главом, а не коленом.“ Након овог путовања папу чекају озбиљне припреме за јубилеј 2025. године, који ће у Рим довести на милионе туриста и ходочасника.

петак, 06. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару