Читај ми!

Седамнаест година без Паваротија

Лучано Павароти, који би наредне године напунио 90 година, напустио нас је пре 17 година, 6. септембра 2007. оставивши иза себе другу супругу Николету Мантовани са којом има ћерку Алиће и три ћерке из првог брака са Адуом Верони. Павароти је преминуо од тумора на панкреасу. Ово је такође и прва година у којој се неће традиционално обележити овај дан у његовој родној Модени.

Седамнаест година без Паваротија Седамнаест година без Паваротија

Један од најпознатијих тенора свих времена напустио нас је тачно пре 17 година. Рођен у Модени 12. октобра 1935. наследио је од оца страст за певањем, али није се никада уписао на конзерваторијум већ је одабрао приватне часове.

Године 1961. добио је улогу Родолфа у опери Боеми у позоришту у граду Ређо Емилија и његов живот се драстично променио. Након изузетног успеха у Италији и Европи 1967. доживео је велики успех у Америци.

За мање од две деценије постао је светска звезда која је 1990. започела и каријеру са колегама Хосеом Карерасом и Пласидом Домингом. Тако су настала Три тенора док је 1992. лансирао светски догађај "Pavarotti & Friends" у добротворне сврхе где је певао у дуету са многим светским звездама.

Када је 2007. открио да болује од тумора на панкреасу одлучио је да се врати у родну Модену и мада слаб и у инвалидским колицима, наставио је да даје лекције певања својим ученицима скоро до последњег дана живота 6. септембра.

Опело је одржано у главној градској катедрали пред 50.000 људи међу којима је био и Боно Вокс.

Павароти је за време своје дуге каријере освојио шест Гремија и продао више од 100 милиона албума приближавајући оперу широј публици. На новим еврима који би требало да се појаве 2026. могло би да се нађе и лице славног тенора.

Европска централна банка је завршила истраживање о новим темама за будуће новчанице када су у питању славне италијанске личности и међу именима попут Вивалдија, Паганинија, Пучинија, Галилеја, Колумба, Цезара, Пармитана и Кристофоретијеве, налази се и Павароти.

Лучано Павароти, познат и као Биг Лућао имао је две супруге. Првом, Адуом Верони оженио се 1961. године и са њом је добио три ћерке: Лоренцу, Кристину и Ђулијану. Године 1994. почеле су да круже приче да је започео тајну везу са Николетом Мантовани, менаџерком из света шоу-бизниса рођеном 1969. године. Фотографије које су снимили папараци на којима се виде Лучано и Николета, довели су до развода од Адуе који га је коштао милионе. Николетом се оженио 2003. и добио Рикарда и Алиће, но Рикардо је преминуо за време порођаја.

Модена, која је по Паваротију назвала Општински театар, организовала је сваке године, управо 6. септембра, концерт у знак сећања на Гранде маестрa. Комеморативни концерт неће бити одржан ове године у Модени већ у месту Конакијо у провинцији Фераре где ће бити присутна и последња Паваротијева супруга, председница Фондације Лучано Павароти. То је изазвала велике полемике међу Италијанима који сматрају да је недопустиво не обележити Паваротијев дан.

Градоначелник Модене, Масимо Мецети, објаснио је да град ради на томе да организује једно велико дешавање у октобру 2025. тј. Фестивал белканта који ће бити посвећен опери. Мецети је додао и да је Николета Мантовани одлучила да ће се ове године догађај посвећен сећању на Паваротија одржати у Комакију.

Фестивал белканта (Festival del Belcanto) биће прилика не само да се стави у први план италијанска опера већ и да се читав догађај посвети великом тенору који би 12. октобра 2025. напунио 90 година.

„То је важан датум и ми желимо радије да се сећамо дана када би Павароти прославио рођендан, него дана када је преминуо“, рекао је градоначелник.

Павароти је одржао концерт у Београду 21.маја 2005. године у хали Пионир у оквиру своје светске опроштајне турнеје. Две године након тога је преминуо, 6. септембра 2007.

петак, 06. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару