Преминула Џина Роуландс, глумачка легенда и звезда филма „Бележница“

Џина Роуландс, коју је њен супруг редитељ, Џон Касаветес, сматрао за једну од највећих глумаца у историји и звезду водиљу независне филмске продукције, која је очарала публику у филму свога сина „Бележница“, преминула је у 95. години.

Смрт легендарне глумице потврдио је представник њеног сина, редитеља Ника Касеветеса, који је недавно открио да његова мајка има Алцхајмерову болест.

Радећи заједно ван студијског система, Џон Касаветeс и Џина Роуландс су креирали неизбрисиве портрете „малих људи“ припадника радничке класе у филмовима као што су Жена под утицајем, Глорија и Лица.

Током четири деценије Роуландсова је снимила 10 филмова са Касаветесом, међу којима и Minnie and Moskowitz (1971), Opening Night (1977) и Love Streams (1984).

За два од њих добила је два Оскара: Жена под утицајем из 1974. у којој је играла жену и мајку која пуца под теретом породичне хармоније и Глорију 1980. о жени која помаже младом дечаку да побегне од мафије.

Поред номинација за Оскара, Роуландсова је освојила три Емија и два Златна глобуса. Добила је почасну награду Оскара 2015. као признање за њен рад и заоставштину у Холивуду.

Млађе генерације је памте из блокбастера њеног сина, Бележнице, у којем је глумила дементну жену која покушава да се сети љубави свог живота.

У каснијим годинама, Џина Роуландс се појавила у још неколико филмова и ТВ серија. Последњи пут глумила је у филму Шест лекција плеса за шест недеља, 2014. године у коме игра пензионерку која се спријатељила са својим геј инструктором плеса.

Касаветеса је упознали у Америчкој школи драмских уметности када су обоје почињали. Венчали су се четири месеца касније.

Вирџинија Кетрин Роуландс рођена је 1930. године у Камбрији, Висконсин, где су се њени велшки преци населили почетком 19. века. Отац јој је био банкар и државни сенатор. Била је повучено дете које је волело књиге, а мајка јој је подстакла амбицију да постане глумица.

Напустила је Универзитет у Висконсину у првој години да би наставила глумачку каријеру у Њујорку. Као и други глумци њене генерације, стекла је непроцењиво искуство радећи током педесетих у телевизијским драмама и серијама.

Када је раскинула уговор са МГМ-ом, могла је да бира своје филмске улоге. Уколико јој ништа не би било занимљиво, појављивала са у ТВ серијама као што су Алфред Хичкок представља, Бонаца, Доктор Килдер и Вирџинијан. Једна од омиљених улога у каријери јој је била у ТВ филму Странци из 1979. године у којој је играла са Бет Дејвис својим глумачким узором.

четвртак, 15. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару