Преминуо прослављени тенор и кантор Никола Давид

Никола Давид, оперски певач и кантор, преминуо је у петак. Био је истакнути уметник и први јеврејски кантор у Немачкој након Другог светског рата. Његов глас нас је дирнуо и инспирисао безброј пута, уносец́и лепоту и утеху у наша срца, навела је Јеврејска општина Нови Сад.

Рођен је 1969. у Белој Цркви, где је завршио основну школу. У Музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду похађао је теоријски одсек и одсек за соло певање у класи проф. Призренке Петковић.

Студије је наставио на Академији уметности у Новом Саду, где је такође стекао две дипломе: поред опште музичке педагогије и на одсеку соло певања у класи проф. Бисерке Цвејић.

Током целокупног школовања био је стипендиста Фонда „Меланије Бугариновић“. Још као студент друге године, у сезони 1992/93. дебитовао је на оперској сцени СНП-а у Новом Саду где је потом остварио улоге лирског и карактерног фаха у операма Пајаци, Љубавни напитак, Кармен, оперети Слепи миш

На сцени Опере Народног позоришта у Београду дебитовао је у сезони 1997/98. улогом принца Тамина у Моцартовој Чаробној фрули, а у јесен 1998. одлази на специјалистичке студије у Мајнц на Конзерваторијум „Петер Корнелиус“ у класи проф. Сеада Буљубашића.

У Немачкој постаје стипендиста Фонда „Ани Ајслер Леман“. Међународну оперску каријеру започео је у сезони 1999/2000. учешћем на реномираном Фестивалу камерне опере у дворцу Рајнсберг, те ангажманом у Опери у Ајзенаху. Од сезоне 2000. до 2008. године био је солиста и стални члан оперских кућа у Аугзбургу и Десауу, да би и у многим другим градовима Немачке наступао као гост, негујући партије лирског и карактерног тенорског фаха. Остварио је улоге у операма Севиљски берберин, Евгеније Оњегин, Рита, Црна орхидеја, оперети Земља смешка и многим другим.

Поред ангажмана на оперској сцени учествовао је и као солиста у вокално-инструменталним делима Баха, Менделсона, Хонегера, Хајдна, Моцарта, Шуберта, Орфа (ораторијуми, мисе, кантате и др.).

Наступао је с Филхармонијама Минхена, Бранденбурга, Луксембурга, Аугзбурга, Десауа, под диригентским вођством Петера Леонарда, Зубина Мехте, Паола Карињанија и других. Са хором „Хасира“ сарађује још од самог оснивања, наступајући на бројним концертима у земљи и иностранству.

Од 2008. до 2012. похађао је јеврејске студије на Колеџу „Абрахам Гајгер“ Универзитета у Потсдаму, специјализујући се за извођење јеврејске литургијске музике. Стицањем дипломе постао је први кантор у Немачкој после Другог светског рата, а у то звање је промовисан 2013. године.

Био је главни кантор либералне јеврејске заједнице „Бет Шалом“ у Минхену и Штутгарту. Концертирао је широм Европе, а радио и као доцент на предмету Техника гласа и развој личности на Универзитету у Еслингену.

недеља, 04. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару