Адидас уклања Белу Хадид из рекламне кампање након критика Израела

Компанија „Адидас“ избацила је супермодел Белу Хадид, која је по оцу Палестинка, из рекламне кампање за патике које асоцирају на модел лансиран за Олимпијске игре у Минхену 1972. године, када су палестински терористи убили 11 Израелаца.

Немачка компанија спортске опреме саопштила је да ће да „ревидира" своју кампању након критика из Израела због ангажовања Беле Хадид и да повлачи њене фотографије.

Америчка манекенка Бела Хадид, чија породица вуче корене из Палестине, била је заштитно лице кампање за патике „СЛ72“ које „Адидас“ описује као безвремени класик.

Манекенка, која је и раније изазвала гнев израелске владе због наводног скандирања слогана „Од реке до мора, Палестина ће бити слободна“, оптужена је за антисемитизам.

У званичном саопштењу владе Израела овјављеном на друштвеној мрежи Икс (Твитер) наводи се да се противе да Хадидова буде „заштитно лице (Адидасове) кампање“ за ретро модел патика из 1972. године када су „једанаест Израелаца убили палестински терористи током Олимпијских игара у Минхену“.

Бела Хадид је више пута критикова израелску владу и подржавала Палестинце током година, а 23. октобра на Инстаграму је поделила објаву у којој жали због губитка невиних живота, и истовремено позвала своје пратиоце да врше притисак на своје лидере да заштите цивиле у Гази.

„Адидас“ је у саопштењу навео да кампања за модел „СЛ72“ „уједињује широк спектар партнера“.

„Свесни смо да су успостављене везе са трагичним историјским догађајима – иако су они потпуно ненамерни – и извињавамо се због било каквог узнемиравања или болних сећања. Због тога ћемо ревидирати остатак кампање.“

Није прецизирано које ће промене бити унете. Поред Беле Хадид, лица ове кампање су и амбасадори бренда „Адидас“ фудбалер Жил Кунде, амерички репер A$AP Nast и кинеска манекенка Сабрина Лан.

Припадници палестинске групе Црни септембар упали су у олимпијско село 5. септембра 1972. Једанаест чланова израелског тима који су узети као таоце су убијени.

Ово није први пут да „Адидас“ прекида везе са познатим лицима због оптужби за антисемитизам

Компанија спортске одеће је окончала партнерство са репером Кање Вестом у октобру 2022. године, уз образложење да „не толерише антисемитизам“, пошто су налози на друштвеним мрежама репера суспендовани због увредљивих објава.

субота, 20. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару