Папа угостио преко 100 комичара и поручио им да није богохуљење правити шале на рачун Бога

„У реду је шалити се на рачун Бога, све док шала није увредљива“, рекао је папа Фрања на посебној аудијенцији са око 100 комичара, глумаца и писаца из целог света.

Међу присутнима на пријему код папе Фрање у Ватикану биле су познате личности из америчког шоубизниса Вупи Голдберг, Џими Фалон, Конан О'Брајен, Крис Рок и Стивен Колберт. Око две трећине гостију били су Италијани.

„Можемо ли и ми да се смејемо Богу? Наравно, то није богохуљење, можемо, као што се играмо и шалимо са људима које волимо", рекао је папа Фрања у обраћању гостима. „То може да се уради и без вређања начијих верских осећања“.

„Хумор не вређа, понижава и не унизује људе због њихових мана“, додао је папа, наводећи „јеврејску мудрост и књижевну традицију“ као пример добре комедије.

Папа је ово нагласио пошто се нашао на удару критике и извинио се због употребе увредљиве речи према геј особама.

„Оно што сада говорим није јерес: када успете да зналачки измамите осмех на уснама чак и једног гледаоца, насмејали сте и Бога“, рекао је папа.

Осамдесетседмогодишњи поглавар римокатоличке цркве мало је одступио од планираног протокола састанка који је трајао тридесетак минута, обојивши свој говор са неколико шаљивих гестова и додавши наизглед једну сексистички обојену примедбу.

Говорећи о Сари, Аврамовој жени у Старом завету, рекао је да је била „радознала као и све жене“, јер је шпијунирала свог мужа да би га „можда“ касније изгрдила.

Након говора, папа Фрања је поздравио сваког учесника, збијајући шале, примајући поклоне укључујући флашу италијанског пића, и позирајући за селфи са Пиом и Амедеом, италијанским стрип двојцем.

Интеракције са гостима који не говоре италијански језик била је углавном кратка.

„Па, било је кратко, говорио је на италијанском, тако да нисам баш сигуран шта је рекао", рекао је уз усмех ТВ водитељ Конан О'Брајен, пре него што је додао да је добио енглески превод говора.

О'Брајен је у шали упоредио стајање у ред како би се руковао са папом са децом која чекају да упознају Деда Мраза.

„Хтео сам да му седнем у крило (и кажем): „Хоћу санке за Божић“, знаш? „Хоћу кошаркашку лопту!“...“

„Било је кратко... Било ми је дивно", додао је водитељ.

Папа је касније одлетео у јужну Италију да учествује у дискусијама Г7 о вештачкој интелигенцији.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије